Bene lengviausia susirasti viceministrus buvo energetikos ministrui Arvydui Sekmokui, kuris ministeriją pradėjo kurti nuo nulio. Jais paskirti Romas Švedas ir Henrikas Bernotavičius.

Šiokios tokios intrigos būta, kai pasklido kalbų, kad Energetikos ministerija kaip kraitį gaus "nepamainomą" ir su įvairiomis energetikos sektoriaus aferomis siejamą Ūkio ministerijos sekretorių Anicetą Ignotą. Tačiau juo, regis, atsikratys abi "giminiškos" ministerijos.

Ūkio ministras Dainius Kreivys kol kas yra pasirinkęs tik vieną viceministrą - Rimantą Žylių. Kurie iš penkių esamų sekretorių liks dirbti ministerijoje ir ar užims dar dvi laisvas viceministrų pozicijas, dar neapsispręsta.

Apsisprendė ne visi


Panaši padėtis ir kitose ministerijose. Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė tikra tik dėl viceministro Vytauto Umbraso, prieš tai dirbusio prezidento Valdo Adamkaus patarėju. Ministerijos viceministrų kvota - trys, o šiuo metu yra penki sekretoriai. Ministrė teigė, kad dar nėra iki galo apsisprendusi dėl kandidatūrų, tačiau visiems sekretoriams yra pasiūlytas kitas darbas krašto apsaugos sistemoje. Kalbama, kad tikrai viceministro portfeliuku nekvepia Arturui Plokšto.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai skirtos trys viceministrų pareigybės, visos jos jau užimtos. Klaudijus Stanionis eina šias pareigas nuo 2008 metų gruodžio. Jo darbo sritis - socialinio draudimo, pensijų ir valstybinės šalpos išmokos. Jolanta Ramonienė, kuruosianti šeimos, vaiko teisių apsaugos, jaunimo reikalus, socialinę bendruomenių plėtrą, socialines paslaugas, skurdo ir socialinės atskirties mažinimą, bei Audra Mikalauskaitė, užsiimsianti darbo rinka ir užimtumu, viceministrėmis paskirtos nuo 2009 metų balandžio 20 dienos. Dėl ministerijos sekretorių, kurių yra ketvertas, galutinis sprendimas dar nepriimtas.

Dar nenuspręsta ir dėl keturių Aplinkos ministerijos sekretorių. Ši ministerija turi tris viceministrų kvotas, vieną vietą jau užima Ramūnas Kalvaitis. Ministras Gediminas Kazlauskas kol kas neatskleidžia, ar ims buvusiuosius į savo komandą. Toks pat tylus ir sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas, neseniai dėstęs, kad dar turi gražaus laiko svarstyti kandidatus, kurie bus pasirinkti iš Liberalų ir centro sąjungos kolegų.

Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis vieną viceministrą - Donatą Valančiauską - pats atsivedė į ministeriją. Kito kandidato dar ieškoma, tačiau "prisikėliečiai", valdantys Kultūros ministeriją, teigė, kad esminiai kultūros pertvarkos dalykai bus vykdomi tik po prezidento rinkimų, kai bus aišku, ką naujasis šalies vadovas ir premjeras norės matyti ministrų kabinete. Tad ir viceministrų kandidatūros šiuo pereinamuoju laikotarpiu nėra labai sureikšminamos.

Panašiai svarstė ir Liberalų sąjūdžio atstovai, klausiami apie jų kontroliuojamos Susisiekimo ministerijos viceministrus. Eligijus Masiulis tvirtino, kad savo komandą dar renkasi (skirtos trys kvotos). Šiuo metu viceministru darbuojasi Arūnas Štaras, o ar liks dirbti sekretoriais Alminas Mačiulis ir Rimvydas Gradauskas, dar neapsispręsta.

Žemės ūkio viceministru paskirtas Mindaugas Kuklierius. Iki tol jis buvo žemės ūkio ministro patarėjas. Šioje ministerijoje tai jau antrasis viceministras. Į tokias pareigas anksčiau buvo paskirtas Aušrys Macijauskas.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius jau išnaudojo savo kvotas, pasikvietęs dirbti Tomą Vaitkevičių ir Gytį Andriulionį.

Pavyzdys "užkrečia"?

Užsienio reikalų ministerija informavo, kad joje numatyti 3 viceministrų postai. Šiuo metu užimtas tik vienas - viceministru dirba Šarūnas Adomavičius, buvęs Vytauto Landsbergio padėjėjas, vėliau ėjęs įvairias pareigas diplomatinėje tarnyboje. Kurie iš keturių dabartinių sekretorių bus paskirti į politinio pasitikėjimo pareigas, pasak URM atstovų, "kol kas per anksti kalbėti". Ar viceministrų skaičius šioje ir kitose ministerijose išliks nepakitęs, priklausys nuo Saulėlydžio komisijos sprendimų reorganizuojant valstybines institucijas ir perskirstant jų atliekamas funkcijas.

Visiška nežinia - Finansų ministerijoje, čia kol kas nėra nė vieno viceministro, tačiau darbuojasi net šeši sekretoriai. Ministras Algirdas Šemeta savo žinybai "išmušė" didžiausią viceministrų kvotą - keturis, tačiau kas užims šias vietas, žino tik pats ministras.

Beje, po šio A.Šemetos žingsnio Aplinkos, Socialinės apsaugos ir darbo, Susisiekimo, Ūkio, Užsienio reikalų bei Žemės ūkio ministerijos taip pat užsimanė turėti po 4 viceministrus. Tačiau galutinis sprendimas, didinti kvotas ar ne, dar nepriimtas.

Mėgino vetuoti

Priminsime, kad Seimas kovo pradžioje atmetė prezidento V.Adamkaus veto dėl ministerijų valdymo reformos. Prezidentas buvo grąžinęs Vyriausybės įstatymą, kritikuodamas, esą ministerijų valdymo reforma lemtų nestabilumą valstybės tarnyboje, neužtikrintų reikiamo tęstinumo, valstybės tarnyboje liktų mažiau politinio neutralumo, be to, būtų įtvirtinama ydinga tendencija ministerijų politinio ir karjeros valstybės tarnautojų proporciją bei skaičių keisti po kiekvienų Seimo rinkimų, kai pasikeičia Vyriausybę formuojanti valdančioji dauguma.

Atmetęs prezidento veto Seimas ministerijose padidino politinio pasitikėjimo tarnautojų skaičių - nebeliks karjeros tarnautojų ministerijų sekretorių ir valstybės sekretorių, o jų pozicijas užims viceministrai. Numatyta, kad jų gali būti ne daugiau kaip keturi. Taip pat planuojama įsteigti naują ministerijos kanclerio pareigybę. Tai būtų karjeros valstybės tarnautojas, ministerijos administracijos vadovas, pavaldus ministrui. Jeigu ministras atsistatydins ar bus atleistas, pareigų neteks ir viceministrai. Tokiu atveju postą išsaugotų tik ministerijos kancleris.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją