Konkursas praėjo, nugalėtojas buvo išrinktas. Juo tapo Kęstučio Pempės vadovaujama architektų grupė Vilniaus architektūros studija, tačiau čia istorija vėl nutrūko. "Tai jūs mums pasakykite, kada prasidės konkretūs darbai. Laukiame suderintos programos, kad žinotume, kokia mūsų konkreti užduotis, kitaip ką nors pradėti daryti būtų tuščias darbas", - sakė projektui vadovaujantis Algimantas Pliučas.

Pastato savininkė bendrovė "VIPC Vilnius" projektą turi suderinti su miesto savivaldybe. Tauro kalnui miesto valdžia yra nustačiusi visuomeninę paskirtį, todėl ant jo esantį pastatą rekonstruojanti bendrovė turi bent 51 proc. patalpų skirti visuomeninėms reikmėms.

Tačiau niekas nėra tikras, kad taip ir bus. "Visuomeninę paskirtį labai lengva imituoti, toks ribojimas Tauro kalno tikrai neapsaugo. Galima restoranus, privačius mokymo centrus pavadinti skirtais visuomenei, arba padarys patalpų nuomos kainas tokias, kad nė viena visuomeninė organizacija negalės išsimokėti. Daug būdų apeiti yra", - tikino Tautos namų santaros vadovas Antanas Gudelis.

"Tautos namų" iniciatoriai tikisi, kad dar galima priimti reikalingus sprendimus ir pakeisti padėtį. Galbūt perpirkti pastatą iš dabartinio savininko ar pasiūlyti jam adekvačius mainus.

"Dabartiniai įstatymai mainams netinkami, tačiau kalbant apie tokį valstybės mastu didelį projektą tai būtų galima padaryti", - svarstė A.Gudelis. - Šiuo metu traukinys nuvažiavęs ne į tą pusę. Viskas daroma pagal pastato savininkų pageidavimus. Nieko nauja, kai privatus verslas imasi diktuoti savo sąlygas ir Vilniui, ir visai valstybei. Jie ruošiasi 10 tūkst. kv. m ploto skirti kontoroms. Ir tarp jų visų bus koncertų salė? Kaip tai atrodys? Pasaulyje tokių pavyzdžių nėra.

Tačiau su tokia jo nuomone sutinka ne visi. "Kas yra "Tautos namai"? Vieni tai supranta kaip pastatą ar kalną, bet taip pat tai gali būti ir koks nors klubas, kuriam būtų galima skirti dalį patalpų. Tikrai nemanau, kad jam reikėtų visų", - kalbėjo A.Pliučas.

"Apskritai "Tautos namų" pavadinimas tam pastatui negali būti taikomas. Tai - normalus verslo pastatas, o jo savininkai paėmė dalį "Tautos namų" programos", - sakė konkursą dėl Tauro kalno tvarkymo organizavusios Architektų sąjungos pirmininkas Gintautas Blažiūnas.

Nors pastatas nebus griaunamas, tik rekonstruojamas, savo dabartinę išvaizdą jis praras. "Nebebus kolonų ir apskritai pastatas nebeatrodys kaip dabar. Viską darysime pagal konkurso nugalėtojo K.Pempės projektą. Tiksliau, pagal jo projektinius pasiūlymus", - sakė bendrovės "VIPC Vilnius" direktorius Darijus Vilčinskas.

Rekonstruotame pastate įsikurtų verslo centras, dalis jo patalpų būtų skirta įvairioms visuomenėms reikmėms: koncertų ir konferencijų salėms, bibliotekoms, visuomeninių organizacijų kabinetams ir pan. Kada tai bus daroma - nežinia. "Tarsimės su savivaldybe, ar darome ką nors dabar, ar teks palaukti geresnių laikų", - sakė D.Vilčinskas.

Vilniaus meras Vilius Navickas užtikrino, kad savivaldybė į Tautos namus investuoti šiuo metu nesiruošia: "Tą pastatą įsigijo privatus savininkas, jei jis nori investuoti - prašau. Mes dabar ten tikrai nesiruošiame ko nors statyti."