Apie ketvirtadienį 12 valandą sostinės „Radisson SAS Astorija" viešbučio salėje „Oktava" rengiamus pietus ir diskusiją dėl alkoholio įmonių privatizavimo anksčiau niekur nebuvo skelbta.

Sudarė įspūdingą sąrašą

Pokalbį prie pietų stalo Vilniuje bandė surengti didžiausias Latvijos alkoholinių gėrimų gamintojas „Latvijas balzams".

Latvijos gamyklos generalinio direktoriaus Jurio Gulbio vardu išplatintame kvietime buvo nurodyta, kad, be P.Milašausko, į Vilniaus viešbutį ketina atvykti ir daugiau įtakingų bei privatizavimo eigą galinčių nulemti pareigūnų ir politikų.

Tarp jų - Žemės ūkio ministerijos sekretorius Vytautas Grušauskas, vidaus reikalų viceministras Evaldas Gustas, Seimo nariai Jonas Budrevičius, Vytautas Einoris, Eugenijus Maldeikis, Viktoras Rinkevičius. Taip pat buvo skelbta, kad pasitarime dalyvaus privatizavimo patarėjo finansų maklerio įmonės „Suprema" atstovas Aidas Galubickas.

Rengėjai nepraranda vilties

„Pietūs neįvyko dėl užimtumo. Užsitęsė Konstitucijos pataisos svarstymas Seime, ir politikai tiesiog negali atvykti numatytu laiku", - „Lietuvos rytui" vakar aiškino „Latvijas balzams" atstovai. Nepaisant Turto fondo vadovo protesto, potencialūs privatizavimo dalyviai nepraranda vilties surengti pokalbį ir savo bendrovės pristatymą po kelių dienų. Kada tai turėtų įvykti, jiems kol kas neaišku.

Tačiau į diskusiją viešbutyje kviesti Privatizavimo komisijai priklausantys parlamentarai paneigė „Latvijas balzams" pateiktą įvykių versiją ir galimus ateities Seimo Etikos ir procedūrų planus.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Algimanto Salamakino nuomone, Privatizavimo komisijai priklausančių parlamentarų dalyvavimas diskusijoje būtų sukėlęs privačių ir viešųjų interesų konfliktą.

Užstojo Latvijos bendrovę

Visai kitaip įvykius vertina Lietuvos ir JAV bendrovės „Bennet Distributors" pagrindinis akcininkas Benas Gudelis: „Visame pasaulyje yra rengiami panašūs susitikimai. Verslo gigantai prisistato ir pareigūnams, ir politikams. Latvijos įmonei iškilo poreikis informuoti, kas jie yra iš tikrųjų".

Pastaruoju metu, kai pradėjo aiškėti, kad ši įmonė ketina dalyvauti privatizavime ir gali pretenduoti nupirkti „Stumbro" degtinės gamyklą, B.Gudelio teigimu, pradėjo sklisti neigiama informacija apie ją ir jos akcininkus. „Blogai, kai nešamas vokas arba vyksta slaptas susitikimas kur nors bute. Jeigu rengiama diskusija dideliame rate ir viešojoje vietoje – visai kas kita”,- gynė Latvijos bendrovę verslininkas.

„Bennet Distributors" yra ir latvių partnerė, ir konkurentė. Bendrovė tiekia latvišką produkciją į Lietuvą, tačiau ketina susigrumti su ja dėl privatizuojamos, „Stumbro" gamyklos.