"Tikrai jokių veiksmų, siekiančių sau naudos, neatlikau. Rinkimų rezultatai rodo, kad jokios naudos nebuvo. Šis (VTEK - BNS) teiginys per laiką save paneigė", - trečiadienį Vilniaus apygardos administraciniame teisme kalbėjo A.Paulauskas.

Po spalį vykusių Seimo rinkimų A.Paulauskas į Seimą nebuvo išrinktas, o jo vadovaujama Naujoji sąjunga neperžengė būtino 5 proc. rinkimų barjero.

Eksministras tvirtino pats neinicijavęs interviu žurnale "Veidas", dėl kurio VTEK pripažino jį naudojusis tarnybinėmis pareigomis asmeninei neturtinei naudai gauti ir pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo nuostatas.

"Išeitų, kad aš sąmoningai inicijavau šį straipsnį, sumodeliavau jo formą, parinkau nuotrauką, pats inicijavau pažymėjimą "PR", - VTEK sprendimą kritikavo A.Paulauskas. - Šį straipsnį inicijavo ir sugalvojo "Veido" redakcija. Jie patys kreipėsi į ministerijos Visuomenės informavimo skyrių, ilgai derinome susitikimo laiką. Nė vieno klausimo aš neinicijavau, nekoregavau, o vėliau nesidomėjau, kaip ta publikacija bus apiforminta, kada publikuota."

Politikas teisme taip pat rėmėsi žurnalistų etikos inspektoriaus išvada, kad "tas straipsnis atitinka visuomenės interesą".

"Visi klausimai yra dalykiniai, atitinkantys ministro kompetenciją ir dalykines sritis. Jokių minčių, propaguojančių mane kaip asmenį, nėra", - tikino A.Paulauskas.

Jis pabrėžė, kad Visuomenės informavimo ir Vyriausybės įstatymai suteikia teisę ir pareigą valstybės pareigūnams informuoti visuomenę ir tam naudoti biudžeto asignavimus.

VTEK atstovai savo ruožtu tvirtino, kad tuometinio aplinkos ministro interviu trūksta informacijos apie aktualius visuomenei priimtus sprendimus. Tarybinės etikos sargai atkreipė dėmesį, kad ministras apie savo darbo prioritetus nutarė pranešti visuomenei praėjus penkiems mėnesiams, kai jis buvo paskirtas ministru. Tačiau tuo metu jau buvo prasidėjusi Seimo rinkimų kampanija.

VTEK narys Rytis Juozapavičius klausė, ar nebuvo įmanoma tos pačios informacijos paskelbti nemokamai.

Aplinkos ministerija už publikaciją "Veide" sumokėjo 7094 litus.

VTEK nariams užkliuvo, kad ministerija sumokėjo ir už besišypsančio A.Paulausko fotografiją. Politikas atkirto, kad ne jis parinko šią nuotrauką. "Tokios nuotraukos savo asmeniniame albume neturiu", - tvirtino jis.

Į eksministro kartojamą teiginį, kad klausimus jam uždavė žurnalistė, R.Juozapavičius atsakė, kad neapmokėtuose interviu klausiama ir nemalonių pašnekovui dalykų. "O dabar buvo sudaryta šilta maloni terpė puikuotis savo kompetencija už mokesčių mokėtojų pinigus", - pareiškė VTEK narys.

Teismas nusprendė į kitą posėdį liudytojais iškviesti du Aplinkos ministerijos pareigūnus, atsakingus už viešuosius ryšius, ir žurnalo "Veidas" reklamos vadybininkę.

Žurnalo "Veidas" vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas trečiadienį BNS sakė, kad jų reklamos vadybininkė į Aplinkos ministeriją skambino tik pamačiusi, jog ministerija aktyviai reklamuojasi kituose leidiniuose. Ji norėjo sužinoti, ar numatyta Aplinkos ministerijos informaciją skelbti "Veide".

Anot vyriausiojo redaktoriaus, Aplinkos ministerijos pareigūnus sudomino jų siūlymas patalpinti savo informaciją "Veido" numeryje, skirtame geriausio metų tarnautojo rinkimams.

"Tikrai nesiūlėme interviu pozicijos, Aplinkos ministerija galėjo bet kokią savo informaciją patalpinti. Jie patys pasirinko interviu ir būtinai su A.Paulausku", - BNS pasakojo G.Sarafinas.

Jis dar prisiminė, kad nusiuntus derinti publikacijos maketą, sulaukė priekaištų dėl ministro A.Paulausko fotografijos. Ji pasirodė netinkama ir buvo pakeista