Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija kitą savaitę sostinės savivaldybei ketina pateikti mokslininkų išvadas ir savo siūlymus.

"Vilniuje yra ir kitų vietų, kuriose galima sprogdinti fejerverkus", - "Lietuvos rytui" teigė Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos direktorė Audronė Kasperavičienė.


"Nenoriu sakyti, kad dėl fejerverkų Arkikatedra sugrius - tai būtų netiesa. Bet šio statinio būklę ir taip veikia daugybė veiksnių: temperatūros pokyčiai, automobilių keliama vibracija, požeminiai vandenys. Kam reikia dar vieno - fejerverkų keliamo poveikio?" - sakė Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) geotechnikos mokslo laboratorijos darbuotojas profesorius Liudvikas Furmonavičius.


Naujųjų metų naktį specialistai įvertino ir temperatūros svyravimų keliamą žalą. Spūstelėjus šalčiams sienų plyšiai deformavosi 40 kartų smarkiau negu dėl fejerverkų.


"Fejerverkų daroma žala palyginti nedidelė. Bet plyšiai pagilėjo vos per kelias akimirkas. Man teko domėtis Karaliaučiaus arkikatedros būkle. Per metus pastatas pasmukdavo vos 1 milimetru. Tai atrodo nedaug, bet per šimtą metų - jau visi 10 centimetrų", - pasakojo L.Furmonavičius.


Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija dar 2005 metais buvo parengusi Katedros konstrukcijų stebėsenos programą, tačiau tada programai įgyvendinti reikalingų pusės milijono litų Vyriausybė neskyrė, primena ELTA.