Naujųjų, 2009 metų, naktį dangų virš sostinės Arkikatedros nušvietę fejerverkai, davę pradžią "Vilniaus - Europos kultūros sostinės" renginiams, nuo pirmųjų šviesos pliūpsnių tapo visų piliečių ir aukščiausių pareigūnų diskusijų tema. Krizę išgyvenančioje ir griežtą taupymo politiką paskelbusioje Lietuvoje dvidešimt minučių trukusiam Gerto Hoffo šviesų ir muzikos spektakliui buvo išleista beveik 2 mln. litų.

Dėl 40 proc. sumažinto kultūriniams renginiams skirto biudžeto atsakingose institucijose kovojančios viešosios įstaigos "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) atstovai neslepia, kad ši vienos jų steigėjos - Kultūros ministerijos (KM) - finansuota sutartis iš tiesų buvo sudaryta ne su pačiu pasaulinio garso menininku, bet su viešąja įstaiga "Effectus eventus".

Sutarties dėl šviesų spektaklio pasirašymo dieną įsteigtą viešąją įstaigą linkstama sieti su įvairiapusę veiklą plėtojančia įmonių grupe "Rubicon group".

Šios įmonių grupės vardas iki šiol dažnai minimas kalbant apie garsųjį galimos korupcijos skandalą Vilniaus savivaldybėje, tuo metu vadovautoje parlamentaro, Liberalų ir centro sąjungos lyderio Artūro Zuoko. Iki šių metų sausio pradžios jis buvo VEKS tarybos pirmininkas, o dabar triūsia šios įstaigos veiklą nagrinėjančioje Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupėje.

Skubus darbas

Praėjusių metų vasario 6-ąją Vyriausybės nutarimu Nr. 150 buvo patvirtinta nacionalinė programa "Vilnius - Europos kultūros sostinė", numatyta jos finansavimo apimtis. Programos įgyvendinimą koordinuoti buvo pavesta tuo metu liberalcentristo Jono Jučo vadovautai KM, delegavusiai tris balsavimo teisę turinčius atstovus bei dengusiai 60 proc. projektų vertės, ir Vilniaus savivaldybei, turinčiai 6 atstovus bei įsipareigojimą skirti 40 proc. reikiamų lėšų. Dvejais metais anksčiau įkurta VEKS, kuriai iš pradžių buvo numatyta globalaus sumanymo kūrimo ir įgyvendinimo funkcija, virto tik viena iš programos vykdytojų.

Po pusmečio, 2008-ųjų vasarą, buvo parengta projekto "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" atidarymo renginių sąmata. Jos pagrindu tapo liepos 3 dieną KM bei viešosios įstaigos "Effectus eventus" pasirašyta sutartis Nr. T/08/59 dėl naujamečio šviesos spektaklio. Pagal šią sutartį tą patį mėnesį VEKS pervestas avansas - iš tikrųjų 100 proc. renginiui numatytos sumos (apie 2 mln. litų).

"Effectus eventus" sėkme ir išankstiniu pasitikėjimu tariantis su KM, kurios delsimu tartis dėl renginiui siūlomų projektų viešai piktinosi ne vienas menininkas, galima tik stebėtis. Ši viešoji įstaiga, kaip rodo oficialūs dokumentai, buvo įsteigta tą pačią dieną, kai pasirašė sutartį su KM - liepos 3-iąją.

Sąsajas neigia

Viešosios įstaigos "Effectus eventus" direktorė Giedrė Žemaitienė vakar telefonu buvo nepasiekiama. Tačiau, kaip rodo dokumentai, prieš pradėdama vadovauti šiai įstaigai ji darbavosi UAB "Effectus". Pastaroji bendrovė, nuo praėjusių metų vasario pabaigos persivadinusi UAB "SEVEN Live", priklauso pramogų verslo įmonių grupei "SEVEN entertainment", savo ruožtu įeinančiai į įmonių grupę "Rubicon group".

Kartu su G.Žemaitiene "Effectus eventus" šiuo metu triūsia ir buvęs "5" televizijos kanalo direktorius Linas Ryškus, taip pat spėjęs pasidarbuoti UAB "Effectus eventus" - viešojoje įstaigoje jis talkina įgyvendinant projektus. Į viešąją įstaigą, pristačiusią naujametį šviesų spektaklį, perėjo ir daugiau UAB "Effectus" darbuotojų.

Vakar LŽ kalbintas L.Ryškus aiškino, kad sutartis su KM dėl G.Hoffo šviesų spektaklio buvo pasirašyta todėl, kad VEKS, kuriai buvęs pateiktas projektas, nespėjo sutvarkyti reikiamų dokumentų. G.Hoffas dėl užtrukusio proceso esą ketino atsisakyti projekto, tad ministerija išsprendė problemą. Kitaip tariant, reikalus sutvarkė buvęs kultūros viceministras, buvęs VEKS tarybos narys, A.Zuoko partijos narys Gintaras Sodeika?

L.Ryškus, kuris, jo teigimu, "Effectus eventus" tik talkina kurdamas projektus, neslėpė, kad kartu darbuojasi nemaža dalis buvusios UAB "Effectus" žmonių, tačiau kratėsi naujosios įstaigos sąsajų su "Rubicon". "Viešoji įstaiga "Effectus eventus" niekam nepriklauso. Tai yra privati bendrovė ir nepriklauso jokiai finansinei grupei. Mes su "Rubicon group" paprasčiausiai išsiskyrėme. Vadinkime, kad nesutapo pozicijos dėl meno", - pareiškė jis.

Nieko nežinojo?

Buvęs VEKS tarybos pirmininkas A.Zuokas, iš šios stebėtojų institucijos kartu su savo partijos bičiuliu, buvusiu kultūros viceministru G.Sodeika pašalintas šių metų pradžioje naujojo kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio sprendimu, tikina nieko nei apie "Rubicon" pėdsakus, nei apskritai apie VEKS sutartis nežinantis.

"Taip, man yra tekę bendrauti su L.Ryškumi, bet ne dėl fejerverkų ar dar kažko. Kalbėta apie patį projektą - šviesos efektų ir muzikos renginį, kurį atliko G.Hoffas. Man teko su juo bendrauti - galbūt prieš porą metų", - aiškino dabar VEKS veiklą Seimo darbo grupėje nagrinėjantis buvęs VEKS tarybos vadovas.

A.Zuokas sako nieko nežinąs apie "Effectus eventus" veiklą rengiant kultūros renginių atidarymo iškilmes, nežinąs, ir kas organizavo pasirodymą. "Man tai neįdomu. Šiandien taip pat galima spekuliuoti, kad "Siemens" arenoje vykstantys renginiai irgi naudingi "Rubicon", todėl ten nieko nereikia daryti. Šitaip mušasi interesų grupės. Anksčiau ar vėliau tiesa išaiškės, bet negalima dėl to žeminti Europos kultūros sostinės tikslų ir siekių", - aiškino parlamentaras.

"Parašykite, kad kalbėjau emocingai", - pridūrė jis.

Tuo metu kito VEKS steigėjo - Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas laikosi kitos nuomonės. Kalbėdamas apie situaciją jis ne kartą užsiminė, kad nuo pat projekto įgyvendinimo pradžios tarp VEKS tarybos, vadovaujamos A.Zuoko, taip pat administracijos bei steigėjų susiklostė "meilės trikampis", kuriame esą taryba kėlė daugiausiai problemų. Žiniasklaidai G.Paluckas aiškino, kad daugiausia problemų kėlė A.Zuoko vadovautos tarybos polinkis viršyti įgaliojimus. "Situacija atrodė paradoksali: tarybos sprendimai buvo lyg ir rekomendacinio pobūdžio, bet kito kolegialaus organo nebuvo, tad administracija turėjo jais vadovautis", - sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius.

A.Zuokas savo ruožtu LŽ tikino, kad jo vadovaujama VEKS taryba dažniausiai spręsdavo ginčytinus klausimus. "Taryba yra visuomeninis organas, už biudžeto tvirtinimą pirmiausia yra atsakingi VEKS vadovai. Sprendimus priima kolegialus organas - steigėjų susirinkimas, kuriame atstovaujama savivaldybei ir Kultūros ministerijai. Praktiškai tai yra dvi pagrindinės struktūros, kurios pagal įgaliojimus gali priimti sprendimus", - aiškino jis.

Nepaisant buvusio VEKS tarybos vadovo argumentų, abejonių dėl situacijos reiškia net jo kolegos parlamentarai. Kaip LŽ sakė šiuo metu parlamentinės Antikorupcijos komisijos sukurtai darbo grupei, nagrinėjančiai situaciją VEKS, vadovaujantis Jurgis Razma, artimiausiu metu A.Zuokui ketinama pasiūlyti iš darbo grupės veiklos pasitraukti.

"Jei mes formuosime išvadas dėl interesų konflikto, mums kas nors būtinai parodys pirštu, kad tarp mūsų yra atstovų, kurie galėtų jausti interesų konfliktą. Tikiuosi A.Zuokas apie tai dar pamąstys, nes tikrai gali kilti situacijų, kai jis turės vertinti save", - pažymėjo J.Razma.

Situacija, šiuo metu besiklostanti apie "Europos - kultūros sostinės" projekto renginius, kelia didelį atgarsį visuomenėje. "Tai, kas vyksta su projektu "Vilnius - Europos kultūros sostinė", nėra tik paprastas kyšis policininkui ar dovanėlė medikui. Tai didelė, gerai organizuota, gudrių, išsilavinusių, bet labai nesąžiningų žmonių sukurta nusikalstama sistema. Ji atsirado ne per vienus metus, tad jai išnarplioti reikia laiko ir pastangų. Galima tik spėti, kad tokie dalykai vyksta ne tik kultūros srityje. Stambaus masto korupcija nualina valstybę, nuskurdina kultūrą ir visas kitas sritis", - rašoma tinklalapyje Ekspertai.eu. Jame besidarbuojantys visuomenininkai jau metai reikalauja skaidrumo, įgyvendinant projektą.