Kaip BNS sakė į Minską vykęs šios frakcijos narys Vytautas Einoris, jie tik susitiko su Baltarusijos aplinkos apsaugos ir žemės ūkio ministerijų atstovais.

Jo teigimu, abiejuose susitikimuose dalyvavo ir Lietuvos ambasados Minske atstovai. Kartu su V. Einoriu į Baltarusiją vyko Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narys Bronius Bradauskas ir Vladimiras Orechovas.

Pastarasis Minske lankėsi ir praėjusią savaitę. Tuomet jis kartu su Lietuvos rusų sąjungos pirmininku Sergejumi Dmitrijevu slapta nuo frakcijos ir Seimo vadovų Minske susitiko su tarptautinės bendruomenės nepripažįstamo Baltarusijos Nacionalinio susirinkimo atstovais.

Dėl šio vizito S. Dmitrijevui ir V. Orechovui teko pasiaiškinti frakcijos valdybos posėdyje. Jie pažadėjo, jog nuo šiol apie vizitus į Baltarusiją informuos frakcijos vadovus.

Šįkart trys Socialdemokratinės koalicijos frakcijos atstovai į Baltarusiją vyko viešai, gavę Seimo valdybos ir užsienio reikalų komiteto (URK) pritarimą.

Pritarimo į Seimo valdybą ir URK kreipęsis B. Bradauskas informavo, jog parlamentarai ketina susitikti su aplinkos apsaugos ministru ir aptarti, kaip vykdoma Baltarusijos ir Lietuvos gamtos apsaugos sutartis.

Kaip vienas iš numatomų aptarti klausimų buvo nurodytas mašalų naikinimas Nemune. B.Bradauskas yra pažįstamas su Baltarusijos aplinkos apsaugos ministru nuo to laiko, kai jis pats ėjo Lietuvos aplinkos ministro pareigas.

V. Einoris teigė, jog parlamentarai į Minską vyko kaip Seimo "Geros kaimynystės ryšių su Baltarusija" grupės atstovai. Tokia grupė Lietuvos Seime nėra tinkamai įregistruota.

Tačiau jis kategoriškai tvirtino, jog Minske su Nacionalinio susirinkimo atstovais Lietuvos parlamentarai nesusitiko. "Mes taip pat nieko nekalbėjome apie politiką", tvirtino V. Einoris.

Parlamentaras taip pat teigė, jog jie iš anksto atsisakė bendrauti su Baltarusijos žiniasklaidos atstovais. Į Minską parlamentarai vyko Seimui priklausančiu automobiliu, tačiau atvykę automobilį pastatė ir, V. Einorio teigimu, vaikščiojo pėsčiomis.

Parlamentarų vizitas į Minską truko vieną dieną. Trečiadienį ryte išvykę į Baltarusijos sostinę, jie vėlai vakare grįžo į Vilnių. Seimo valdyba įpareigojo parlamentarus informuoti apie savo vizito rezultatus Seimą bei Aplinkos apsaugos ministeriją.