Mokslininkai dviejuose plyšiuose, atsivėrusiuose ties Valavičių koplyčia ir frontoninėje sienoje prie įėjimo, įmontavo matuoklius, kurie pokyčius fiksuoja vienos šimtosios milimetro tikslumu.

Tyrėjai nustatė, kad Katedros sienos į fejerverkų keliamą vibraciją sureagavo. Plyšiai sienose padidėjo labai nedaug, tik 4 mikronus, tačiau po pusvalandžio, triukšmui nutilus, jie tokie ir liko, nesusitraukė.

Pirmadienį mokslininkai tyrė ir šalčio poveikį plyšiams. Mat Naujųjų Metų naktį buvo 5 laipsniai šalčio, o šįryt – 15.

„Pasirodė, kad 10 laipsnių temperatūros pasikeitimas sukėlė 40 kartų didesnes deformacijas negu fejerverkai. Dabar jis yra 0,17 milimetro“, - teigė bendrovės „Geotechnikos grupė“ generalinis direktorius Liudas Furmonavičius.

Mokslininkai nežino, ar orams atšilus plyšiai susitrauks, tad prietaisus Katedroje paliko dar vienam mėnesiui.

Tuo metu Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija dėl tyrimo rezultatų ketina kreiptis į Vilniaus savivaldybę.

„Prašysime, kad visi renginiai, kurie vyks Katedros aikštėje, būtų iš anksto derinami su mumis. Aikštėje neturėtų būti galingų fejerverkų, galbūt ir garsių koncertų, nes tai kelia pavojų pastatui“, – teigė Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos vadovė Audronė Kasperavičienė.

Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija dar 2005 metais buvo parengusi Katedros konstrukcijų stebėsenos programą, tačiau tada programai įgyvendinti reikalingų pusės milijono litų Vyriausybė neskyrė. Gavus naujus tyrimo rezultatus vėl ketinama kreiptis į Vyriausybę dėl lėšų programai atnaujinti.