Socialdemokratinės koalicijos frakcijos atstovas Bronius Bradauskas pirmadienį raštu kreipėsi į Seimo valdybą ir Užsienio reikalų komitetą, informuodamas, jog vasario 14 d. jis ir dar du šios frakcijos nariai - Vytautas Einoris ir Vladimiras Orechovas - numato vykti į Baltarusiją vienos dienos vizito, kurio metu ketina susitikti su šios šalies Aplinkos apsaugos ministru ir aptarti aplinkos apsaugos klausimų, tarp jų - mašalų naikinimą Nemune.

Seimo nariai taip pat žada susitikime aptarti, kaip vykdoma Lietuvos ir Baltarusijos aplinkos apsaugos sutartis. B. Bradauskas paprašė URK pritarti šiai kelionei.

URK pirmininkas A. Medalinskas Seimo valdybai ir B. Bradauskui nusiųstame atsakyme parašė, jog neprieštarauja Seimo narių susitikimui su Baltarusijos vykdomosios valdžios atstovais bei paprašė vizito dalyvių suderinti savo kelionę su Lietuvos ambasada Minske bei informuoti apie jos rezultatus Seimą ir Aplinkos ministeriją.

Tačiau tame pačiame rašte URK pirmininkas kreipėsi į Seimo valdybą, prašydamas išsiaiškinti, kodėl "neatitinkanti visų Seimo statuto reikalavimų Seimo narių grupė naudoja tarpparlamentinių ryšių grupės blanką ir vadinasi neegzistuojančios grupės vardu".

URK pirmininkui B. Bradauskas atsiuntė savo raštą, atspausdintą ant "Parlamentinių ryšių su Baltarusija grupės" blanko, o pasirašė kaip "Geros kaimynystės ryšių su Baltarusija parlamentinės grupės pirmininkas".

Sausio viduryje URK pirmininkas A. Medalinskas sutarė su Seimo pirmininku Artūru Paulausku, jog oficialiai veikiančiomis bus laikomos tik tos parlamentinių ryšių grupės, kurias steigiant bus įvykdyti visi Seimo Statute numatyti reikalavimai.

Vienas iš Seimo Statuto straipsnių, reglamentuojančių parlamentinių ryšių grupių veiklą, nustato, jog Seimo pirmininkas informuoja kitos šalies parlamentą apie parlamentinių ryšių grupės įsteigimą Lietuvos Seime.

"Visos kitos parlamentinės grupės, kurios yra nepraėjusios visų reikalavimų, neturėtų vadintis formaliai veikiančiomis", tuomet sakė URK pirmininkas, pažymėjęs, jog tai yra ir Seimo pirmininko nuomonė.

A. Paulauskas tuomet BNS sakė, jog nėra išsiuntęs į Minską Baltarusijos Nacionaliniam susirinkimui laiško apie parlamentinių ryšių grupės įsteigimą, ir teigė to "kol kas" neketinąs daryti.

A. Medalinskas savo atsakyme B. Bradauskui pažymėjo, jog sveikina Seimo narių individualias iniciatyvas prisidėti prie gerų santykių su kaimynais palaikymo, tačiau, jas įgyvendinant, būtina laikytis Seimo statuto bei kitų teisės aktų.