LŽ šaltinių socialliberalų partijoje teigimu, sveikatos apsaugos ministras Romualdas Konstantinas Dobrovolskis šią savaitę bandė sužinoti šios partijos lyderio Seimo pirmininko Artūro Paulausko nuomonę apie savo, kaip ministro, perspektyvas. Teigiama, kad Dobrovolskiui nerimą sukėlė praėjusią savaitę Palangoje vykusioje Sveikos gyvensenos konferencijoje perskaitytas Paulausko pranešimas, kuriame nuskambėjo kritiškos mintys Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atžvilgiu.

Vakar su Seimo pirmininku susitikęs Dobrovolskis taip pat buvo kritikuojamas dėl SAM veiklos. Paulauskui nerimą sukėlė ministerijos planai įvesti mokestį už kiekvieną ligoninėje praleistą dieną.

Siūlėsi atsistatydinti

Praėjusį savaitgalį Palangoje vykusioje konferencijoje dalyvavusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė renginio dalyviams perskaitė Seimo pirmininko kalbą. Tuo metu Briuselyje viešėjusio Paulausko pranešime, skirtame sveikai gyvensenai, minima, jog Lietuvoje nėra valstybinės institucijos, kuriai rūpėtų sveikatos apsauga.

"Tiesa, yra Sveikatos apsaugos ministerija, tačiau ji nieko bendra neturi su sveikatos apsauga. Tai iš esmės Gydymo ministerija, o pastaruoju metu, kai vaistai tapo pagrindiniu skandalų objektu, ji tapo Vaistų ministerija", - sakoma Seimo pirmininko kalboje.

Šiame pranešime taip pat pažymima, kad valstybė iš esmės neužs Šima sveikos gyvensenos propagavimu, o gydytojai ir farmacijos kompanijos suinteresuoti, kad ligonių būtų kuo daugiau. "Mums kartu reikia apmąstyti, kaip šiame kontekste reformuoti mūsų švietimo sistemą, socialinę apsaugą, draudimą, sveikatos apsaugos sistemą, Kūno kultūros ir sporto departamento funkcijas", - raginama Seimo pirmininko kalboje.

Minėtoje konferencijoje sveikatos apsaugos ministras nedalyvavo. SAM atstovavo ministerijos Visuomenės sveikatos skyriaus vedėjas Romualdas Sabaliauskas, kiti struktūrinių padalinių darbuotojai.

Teigiama, kad po Seimo pirmininko kalbos ministras Dobrovolskis bandė susisiekti su artimiausios Paulausko aplinkos atstovais. Ministras bandė teirautis, ar jam teks rašyti atsistatydinimo pareiškimą.

Sveikatos apsaugos ministras į šį postą deleguotas valdančiąją koaliciją su socialdemokratais sudarančios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų), kurios lyderis yra Paulauskas.

Vakar Dobrovolskis LŽ teigė, jog Seimo pirmininko išsakytos mintys nereiškia prasto ministerijos darbo įvertinimo. "Nežinau, dėl ko turėčiau jaudintis. Jokios kritikos čia nematau", - aiškino jis.

Papiktino rinkliavų planai

Vakar Dobrovolskiui vėl teko aiškintis Seimo vadovui. Paulauskas pasikvietė sveikatos apsaugos ministrą ir jo pavaduotoją Gediminą Černiauską, kai pasklido informacija apie SAM planus apmokestinti ligoninėje praleistą laiką.

Prieš kelias dienas, komentuodamas ministerijos planus, viceministras Černiauskas aiškino, jog vieną gydymo įstaigoje praleistą dieną apmokestinus 5 litais per metus į biudžetą būtų surenkama 35 milijonai litų. Vienam ligoniui toks gydymo kursas kainuotų 50 litų.

SAM specialistas pripažino, kad tokį mokestį ne visi pacientai įstengtų mokėti. Pasak jo, įvedus dalinį mokestį už gydymąsi stacionare per metus pacientų sumažėtų 2-3 procentais.

Po susitikimo su Paulausku sveikatos apsaugos ministras ėmė neigti pasklidusią informaciją apie ministerijos planus įvesti mokamą gydymą. "Ministerijos planuose tokių dalykų nėra. Apie mokamą gydymą niekur nekalbama", - teigė Dobrovolskis.

Pasak jo, susitikime išsiaiškinta, jog apie mokamą gydymą kalbėjo tik Černiauskas, tai buvo asmeniniai viceministro pasamprotavimai.

Tuo tarpu Paulauskas vakar pareiškė, kad informacija apie galimus mokesčius už gydymą pakenkė tiek ministerijai, tiek valdančiajai koalicijai. "Teko griežtai kalbėtis, kad tokių dalykų nebūtų", - po susitikimo teigė Paulauskas.

Iniciatyvą perima socialdemokratai

Vakar Seimo pirmininkas Paulauskas tvirtino, jog ministrui Dobrovolskiui nebuvo siūloma atsistatydinti. Dobrovolskiui nurodyta spęsti Černiausko, kaip viceministro, perspektyvų klausimą.

Pats ministras, kaip ir visa Vyriausybė, turės atsistatydinti po dviejų savaičių, po išrinktojo Prezidento Rolando Pakso inauguracijos.

Įtakingų Seimo socialdemokratų teigimu, sveikatos apsaugos ministro postą, iki šiol pagal susitarimus priklausiusį socialliberalų įtakos sferai, po naujojo Prezidento inauguracijos perims valdančiosios koalicijos partneriai. Teigiama, kad realiausias kandidatas į SAM vadovus šiuo metu yra Seimo socialdemokratinės koalicijos narys medicinos mokslų daktaras Juozas Olekas.

Vakar Olekas LŽ teigė, jog sveikatos apsaugos ministro posto jam niekas nesiūlė. "Jeigu pasiūlys - galvosiu", - sakė jis.

Socialliberalai taip pat ieško pamainos Dobrovolskiui. Tačiau, NS atstovų teigimu, konkrečios kandidatūros dar nebuvo svarstytos. "Pakalbėję su mūsų skyrių atstovais, tikrai rasime gerą vadybininką", - sakė LŽ pašnekovai.

Tai, jog SAM vadovauti turėtų ne medikas, bet vadybininkas, prieš dvejus metus pareiškė Prezidentas Valdas Adamkus. Tačiau net ir kilus skandalui dėl kandidato į sveikatos apsaugos ministrus gydytojo radiologo Dobrovolskio viešųjų ir privačių interesų, Prezidentas pritarė jo paskyrimui.

Dobrovolskio veiklą nuo pat paskyrimo pradžios lydi skandalai. Šiam ministrui Seime jau du kartus buvo teikiamos interpeliacijos.