„Mes su A. Kubiliumi kalbamės apie Lietuvos diplomatiją užsienio politikoje, kaip jinai gali prisidėti prie Lietuvos užsienio politikos tikslų“, - DELFI antradienį sakė V. Ušackas ir tikina iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderio lūpų neišgirdęs siūlymo tapti užsienio reikalų ministru.

Klausiamas, kieno iniciatyva vyksta tokie pokalbiai, Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje buvo atviras – pokalbius inicijavo A. Kubilius, tačiau, pasak V. Ušacko, tai normali praktika, nes konservatorių-krikdemų lyderis yra ir būsimasis premjeras.

DELFI primena, kad V. Ušackas yra įvardijamas kaip vienas galimų kandidatų užimti užsienio reikalų ministro postą. Tarp kitų pretendentų minėtini – parlamentaras Audronius Ažubalis, dabartinis ministerijos valstybės sekretorius Deividas Matulionis. Kalbėta ir apie buvusį tuometinės Tėvynės sąjungos vadovą, europarlamentarą Vytautą Landsbergį.

Užsienio reikalų ministro kandidatūrą parinkti turi konservatoriai-krikdemai, mat šis postas jiems priklauso pagal keturių partijų centro dešinės koalicijos susitarimą.

V. Ušackas galimybės vadovauti Užsienio reikalų ministerijai taip pat neatmeta.

Paaiškėjus Seimo rinkimų rezultatams konservatoriai-krikdemai, Arūno Valinsko vadovaujama Tautos prisikėlimo partija (TPP), Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) pasirašė susitarimą, kuriuo pradėjo derybas dėl centro dešinės koalicijos formavimo.

Iki šiol pasidalinta tik ministerijomis, taip pat nutarta, kam atitenka Seimo pirmininko kėdė. TS-LKD priklauso premjero postas, į kurį bus deleguojamas A. Kubilius, ir 7 ministerijos: Ūkio, Energetikos, Finansų, Šeimos ir socialinių reikalų, Krašto apsaugos, Užsienio reikalų ir Žemės ūkio.

A. Valinsko TPP atiteko Seimo pirmininko kėdė ir 2 ministerijos – Aplinkos bei Kultūros. Liberalų sąjūdis gavo Teisingumo, Susisiekimo, taip pat Švietimo ir mokslo ministerijas, o liberalcentristai bus atsakingi už kultūrą bei sveikatos apsaugą.

Konservatoriai-krikdemai kai kuriuos kandidatus tapti ministrais jau yra įvardiję: tarp jų – finansų ministru bus dabartinis Statistikos departamento vadovas Algirdas Šemeta, ūkio – įmonės „Baldenis“ valdybos pirmininkas Dainius Kreivys, energetikos ministro portfelis skirtas bendrovės „DocLogix“ vadovui Arvydui Sekmokui, žemės ūkio – Kazimierui Starkevičiui, krašto apsaugos – parlamentarei Rasai Juknevičienei.

Kalbama, kad šeimos ir socialinių reikalų ministro kėdę galėtų užimti Molėtų meras Valentinas Stundys. Pastarasis tvirtina gavęs tokį siūlymą, tačiau galutinio savo žodžio nėra pasakęs. Tuo tarpu užsienio reikalų ministro portfelio savininkas nėra aiškus.

Liberalų sąjūdis jau nusprendė, kad Švietimo ir mokslo ministerija bus atiduodama parlamentaro Gintaro Steponavičiaus žinion, susisiekimo reikalus kuruos partijos lyderis Eligijus Masiulis, o teisingumo ministro portfelis atiteko Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentui Remigijui Šimašiui.

Liberalcentristai kol kas kalba apie penkis žmonės, kurie galėtų užimti vieną iš dviejų jiems priklausančių ministrų postų. Pastarieji nedetalizuoja, kuris žmogus kuriai konkrečiai ministerijai galėtų vadovauti, tačiau mini dabartinio vidaus reikalų ministro Regimanto Čiupailos, viceministro Algimanto Vakarino, partijos lyderio Artūro Zuoko, mediko Martyno Marcinkevičiaus ir parlamentaro Raimundo Palaičio pavardes.

TPP apie galimas kandidatūras kiek konkrečiau nekalba.

MinisterijaPartijaKandidatas
1. Aplinkos ministerijaTPPArūnas Burkšas ?
2. Energetikos ministerijaTS-LKDArvydas Sekmokas
3. Finansų ministerijaTS-LKDAlgirdas Šemeta
4. Krašto apsaugos ministerijaTS-LKDRasa Juknevičienė
5. Kultūros ministerijaTPPSaulius Stoma, Laimontas Dinius ?
6. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijaTS-LKDValentinas Stundys ?
7. Susisiekimo ministerijaLSEligijus Masiulis
8. Sveikatos apsaugos ministerijaLiCSneaišku
9. Švietimo ir mokslo ministerijaLSGintaras Steponavičius
10. Teisingumo ministerijaLSRemigijus Šimašius
11. Užsienio reikalų ministerijaTS-LKDDeividas Matulionis, Vygaudas Ušackas, Audronius Ažubalis
12. Ūkio ministerijaTS-LKDDainius Kreivys
13. Vidaus reikalų ministerijaLiCSRegimantas Čiupaila, Algimantas Vakarinas ?
14. Žemės ūkio ministerijaTS-LKDKazimieras Starkevičius