Tėvynės sąjungos kandidatų viršuje liko A. Kubilius

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, kurie surinko daugiausia – 19,69 proc. balsų ir turėtų gauti mažiausiai 18 mandatų, kandidatų sąrašo viršuje liko lyderis, Seimo vicepirmininkas Andrius Kubilius.

Į antrą vietą iš trečios pakilo parlamentarė Rasa Juknevičienė, į trečią iš penktos – parlamentarė Irena Degutienė. Dar vienas Seimo narys Jurgis Razma liko ketvirtas.

Į penktą vietą iš antros smuktelėjo Molėtų rajono meras Valentinas Stundys, į šeštą vietą iš devintos rinkėjai „stumtelėjo“ parlamentarą Audronių Ažubalį.

Septintas – viena vieta žemiau buvęs parlamentaras Rimantas Jonas Dagys, aštuntas – šeštoje vietoje buvęs eksparlamentaras Arvydas Vidžiūnas. Devintas – iš septintos vietos smuktelėjęs partijos vykdomojo sekretoriaus pavaduotojas Paulius Saudargas.

Į 10-ą vietą iš 19-os pakilo Vilniaus miesto tarybos narys Kęstutis Masiulis, į 11-ą iš 13-os – teisininkas Stasys Šedbaras. Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė pašoko iš 14-os vietos į 12-ą.

Istorikas Arvydas Anušauskas pakilo net per dešimt vietų – iš 23-ios į 13-ą. Seimo narys Emanuelis Zingeris iš 11-os vietos nukrito į 14-ą, parlamentaras Kazys Starkevičius liko 15-as.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas iš 21-os šoktelėjo į 16-ą vietą, parlamentaras Saulius Pečeliūnas iš 34-os vietos pakilo net į 17-ą.

Tačiau tai – ne pats didžiausias šuolis konservatorių sąraše. Paskutiniu tarp dabar patenkančių į Seimą partijos atstovų esantis eksparlamentaras Kazimieras Uoka į 18-ą vietą pakilo iš 40-os.

Demokratinės politikos instituto vadovą Mantą Adomėną rinkėjai pakėlė iš 31-os į 25-ą vietą, o Seimo narį Egidijų Vareikį – iš 39 į 26-ą, to nepakanka patekti į Seimą. Mandato negauna ir parlamentaras Vidmantas Žiemelis, nors iš paskutinės – 141-os vietos pašoko net į 35-ą, bei buvusi Seimo narė Rūta Rutkelytė, iš 133-ios vietos „šovusi“ į 40-ą.

Ultratriatlonininkas Vidmantas Urbonas rinkėjų valia pakilo iš 61-os į 41-ą vietą, o dainininkė Liveta Kazlauskienė – iš 124-os į 72-ą.

D. Tamošiūnaitė patenka į Seimą, nors buvo paskutinė

15,09 proc. balsų ir 13 vietų Seime gavusios Tautos prisikėlimo partijos sąrašo viršuje pirmasis taip pat įrašytas buvęs sąrašo lyderis, pirmininkas Arūnas Valinskas. Toliau rikiuojasi aktorė Asta Baukutė, sąraše buvusi 4-a, žurnalistas Rokas Žilinskas, pakilęs iš 13-os vietos, ir dainininkė, filmų garsintoja Inga Valinskienė, kurią rinkėjai pakėlė net iš 23-ios vietos.

Penktas – per dvi vietas nusmukęs buvęs dainininkas Laimontas Dinius, šeštas – iš antros vietos nukritęs teisininkas Vytautas Kurpuvesas, septintas – 5-u buvęs bendrovės „A. Valinsko tvenkiniai“ vadybininkas Vincas Babilius.

Rinkėjai iš 19-os vietos į 8-ą pakėlė buvusį grupės ŽAS narį Liną Karalių, iš 40-os į 9-ą – aktorę Donaldą Meiželytę.

Iš 12-os per dvi vietas pakilo rašytojas, apžvalgininkas Saulius Stoma. Pretendente į rekordus galima vadinti televizijos laidų vedėją Daivą Tamošiūnaitę, kuri kandidatų sąraše buvo paskutinė, 74-a, o atsidūrė 11-oje vietoje. Į Seimą turėtų patekti ir jos vyras Dainius Budrys, iš 6-os vietos nukritęs į 13-ą.

Tarp jų įsiterpė dainininkas Ligitas Kernagis, buvęs 22-as, o rinkėjų valia atsidūręs 12-oje vietoje.

Nors po realybės šou pagarsėjęs dainininkas Antanas Nedzinskas pakilo iš 33-ios į 23-ią vietą, kol kas neturi vilčių patekti į Seimą daugiamandatėje apygardoje, nebent keli jo partijos kolegos nuspręstų atsisakyti mandatų.

Socdemų rinkėjams labiausiai patinka V. Blinkevičiūtė

Socdemų rinkėjai 1-uoju numeriu įrašė socialinės apsaugos ir darbo ministrę Viliją Blinkevičiūtę, 2-uoju – Seimo pirmininką Česlovą Juršėną. Partijos sudarytame kandidatų sąraše ministrė buvo trečia, parlamento vadovas numeris buvo toks, koks yra – antras.

4-as sąrašo numeris, remiantis rinkėjų valia, teko susisiekimo ministrui Algirdui Butkevičiui, 5-as krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, 6-as – buvęs susisiekimo ministras, parlamentaras Zigmantas Balčytis, 7-as – Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Julius Sabatauskas, 8-as – eksparlamentaras Vytenis Andriukaitis, 9-as – Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas, 10-as – Seimo narys Algimantas Salamakinas.

Viena įtakingiausių Socialdemokratų partijos veikėjų laikoma Seimo narė Milda Petrauskienė iš 5-os vietos nukrito į 11-ą, frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė iš 8-os vietos nukrito į 14-ą, Linas Jonauskas taip pat „nustumtas“ apačion – iš 10-os pozicijos į 18-ą.

Vilniaus apskrities viršininkas Alfonsas Macaitis iš 21-os vietos nusirito į 48-ą.

Tuo tarpu rinkėjai gerai įvertino parlamentarės Aušrinės Marijos Pavilionienės triūsą: iš 67 vietos parlamentarė pakilo į 16. Gyventojai nenuskriaudė ir sostinės savivaldybės tarybos nario Juro Poželos, iš 141-os pozicijos jis atsidūrė 20-oje.

Edvardas Žakaris partijos sudarytame sąraše buvo 49-as, o dabar užima 15-ą poziciją, Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narys Andrius Šedžius – iš 68-os vietos pakilo į 29-ą.

Seimo rinkimuose iš viso socialdemokratai gavo 11,73 proc. dalyvavusių rinkėjų balsų, tai sudaro 10 vietų parlamente. Dar 24 socdemų kandidatai vienmandatėse apygardose išėjo į antrąjį turą ir dėl parlamentaro mandato grumsis spalio 26 d.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašo viršūnėje - Julius Veselka

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ (TT) sąrašo viršūnėje rinkėjų valia atsidūrė parlamentaras Julius Veselka, pakilęs iš dešimtosios pozicijos. Į antrąją vietą iš pirmosios smuko partijos pirmininko pavaduotojas Valentinas Mazuronis, trečias – Vilniaus meras Juozas Imbrasas, ketvirtas – Remigijus Ačas.

Iš 18 vietos į penktąją pakilo Petras Gražulis, iš 16 į šeštą – Egidijus Klumbys.

Septinta sąraše Ona Valiukevičiūtė (iš 8), aštuntas – Rimas Antanas Ručys (3). Iš penktos vietos į devintąją nureitinguotas Pagėgių meras Kęstas Komskis, dešimtoje vietoje Rimantas Smetona (17), vienuoliktas – Vytautas Galvonas (13).

Reitinguodami „tvarkiečius“ rinkėjai „pažemino“ korupcija įtariamą buvusį Vilniaus vicemerą Evaldą Lementauską. Jis iš šeštos sąrašo vietos nukrito į penkioliktą. Į Seimą kartu su tėvu gali patekti ir dvyliktoje pozicijoje (22) atsidūręs V. Mazuronio sūnus Andrius Mazuronis.

TT daugiamandatėje rinkimų apygardoje iš viso iškovojo 11 vietų Seime.

„Darbiečių“ sąrašo lyderiai visai nepasikeitė

Už koalicinį „Darbo partijos + Jaunimas“ kandidatų sąrašą balsavo 9 proc. rinkėjų, tai garantuoja 8 vietas Seime.

Po rinkėjų reitingavimo nepasikeitė visa sąrašo viršūnė – pirmininkas Viktoras Uspaskichas, parlamentarė Loreta Graužinienė, teisininkas Vytautas Gapšys ir parlamentarė Virginija Baltraitienė liko savo vietose.

Buvęs partijos vadovas ir ūkio ministras Kęstutis Daukšys iš septintos vietos pakilo į penktą, Seimo nariai Dangutė Mikutienė – iš 8-os į 6-ą, Valentinas Bukauskas iš penktos vietos smuktelėjo į septintą, o Vydas Gedvilas – iš šeštos į aštuntą.

Liberalų sąrašai keitėsi nedaug

Rinkėjai smarkiai nepakeitė ir Liberalų sąjūdžio, kuris su 5,72 proc. balsų turėtų gauti 5 mandatus, kandidatų sąrašo viršūnės: Seimo nariai partijos lyderis Eligijus Masiulis, Gintaras Steponavičius ir Petras Auštrevičius.

Parlamentarai Kęstutis Glaveckas iš šeštos vietos pakilo į ketvirtą, o Dalia Teišerskytė liko penkta.

Taip pat penkias vietas Seime gaunančios ir 5,34 proc. balsų gavusios Liberalų ir centro sąjungos viršuje liko lyderis Artūras Zuokas ir Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas.

Vidaus reikalų eksministras Raimondas Šukys, buvęs ketvirtas, ir parlamentas Vytautas Bogušis, buvęs trečias, apsikeitė vietomis. Partijos rinkimų štabo vadovas Žilvinas Šilgalis liko penktas. Galiūnas Žydrūnas Savickas rinkėjų valia iš 10-os vietos pakilo į 7-ą. Vieta žemiau atsidūrė paskutine, 141-a, buvusi A. Zuoko žmona Agnė, dėl teisės auginti dukrą kovojanti Inga Rinau – iš 30-os į 14-ą, buvęs krepšininkas Darius Maskoliūnas – iš 33-ios į 21-ą, dainininkė Asta Pilypaitė – iš 45-os į 22-ą.

Daugiau mandatų partijos gaus po antro turo

Kai kurie rinkėjų žemiau nustumti kandidatai taip pat gali patekti į Seimą, jei atitinkamos partijos atstovai, jau patenkantys į Seimą sėkmingai pasirodys antrame rinkimų ture. Tokiu atveju automatiškai pailgėtų į vienos ar kitos politinės jėgos atstovų, gaunančių mandatus, sąrašas.

Daugiausiai galimybių gauti daugiau vietų Seime turi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – į antrą turą pateko net 45 šios partijos atstovai.

Socialdemokratų partijos kandidatai varžysis 24 vienmandatėse apygardose (šios partijos nariai jau laimėjo 2 mandatus). Partija „Tvarka ir teisngumas” gali gauti dar 16 vietų Seime, Liberalų ir centro sąjunga – 10, Liberalų sąjūdis ir Tautos prisikėlimo partija – po 9.

Valstiečių liaudininkų sąjungos kandidatai rungsis 6 vienmandatėse apygardose, koalicijos „Darbo partija + jaunimas“ – 5, Lenkų rinkimų akcijos – 4 (1 mandatas jau laimėtas). Kovą tęs tik po vieną partijos „Jaunoji Lietuva“, Naujosios sąjungos, Pilietinės demokratijos partijos kandidatą.

Be to, antrame ture dėl mandatų kovos 5 save išsikėlę kandidatai.