Kurortinės teritorijos statuso suteikimas Zarasų miestui turės įtakos investicijų pritraukimui į kurortinę teritoriją, kultūrinio turizmo, aktyvaus poilsio, pramogų, paslaugų įvairovės didėjimui bei esamų turizmo paslaugų kokybės gerinimui. Bus siekiama panaudoti esamus gamtinius išteklius, didinti jų pritaikomumą sveikatinimo srityje. Taip pat bus kuriamos naujos darbo vietos, vietos gyventojai bus orientuojami teikti kokybiškas tradicines ir naujas turizmo paslaugas, persikvalifikuoti.

Kaip teigia Vyriausybės spaudos tarnyba, Zarasų miestas pasižymi labai vaizdingu kraštovaizdžiu, sutvarkyta rekreacine aplinka ir sveikatai palankiu mikroklimatu. Miestas išsidėstęs ežerų apsuptoje kalvotoje vietoje. Zarasuose, kaip pažintinio ir aktyvaus turizmo bei poilsio gamtoje rekreaciniame areale, yra teikiamos kurortinio bei aktyvaus poilsio paslaugos ne tik vasarą, bet ir žiemą.

Šiuo metu kurorto statusą turi Birštonas, Druskininkai, Neringa ir Palanga. Kurortinės teritorijos statusas suteiktas Anykščiams bei Ignalinos miestui, Strigailiškio ir Palūšės kaimų dalių teritorijai. Kurortinės teritorijos statuso dar siekia Trakai.