Viena didžiausių šalyje medicinos įstaiga - Vilniaus universiteto (VU) ligoninės Santariškių klinikos - pernai suteikė pacientams paslaugų daugiau, nei ligonių kasa skyrė pinigų jų apmokėjimui.

Santariškių klinikų duomenimis, 2002 metais ligoninė pacientams suteikė 14,2 proc. arba už 7,9 mln. litų daugiau sveikatos priežiūros paslaugų, nei buvo numatyta sutartyje su Vilniaus teritorine ligonių kasa (TLK).

Iš viso VU Santariškių klinikoms Vilniaus TLK už 2002 metais suteiktas medicinos paslaugas buvo įsipareigojusi sumokėti beveik 55,7 milijono litų.

Vilniaus teritorinėje ligonių kasoje BNS sakė, jog už stacionarines paslaugas pagal pernai įsigaliojusią naują paslaugų apmokėjimo tvarką kasa su klinikomis jau atsiskaitė ir joms už papildomai suteiktas paslaugas lėšos nenumatytos.

Pasak specialistų, papildomų lėšų už ligoninės suteiktas viršsutartines ambulatorines paslaugas Vilniaus TLK neturi. Teigiama, kad Santariškių klinikos už pastarąsias paslaugas gali tikėtis apmokėjimo tik tuo atveju, jei Valstybinė ligonių kasa skirs papildomai pinigų.

Kaip BNS sakė VU Santariškių klinikų direktoriaus pavaduotoja ekonomikai Aldona Guobienė, ligoninė vis dar tikisi papildomų lėšų už atliktą darbą ir ruošiasi deryboms.

Pasak jos, ligoninė yra pajėgi suteikti 20-30 proc. daugiau paslaugų nei numatyta sutartyje, tačiau ligonių kasa neįsipareigoja už jas sumokėti visą kainą.

Pagal pernai balandį įsigaliojusią naują ligoninių teikiamų paslaugų finansavimo tvarką, ligonių kasos už viršsutartines paslaugas apmoka ne visą paslaugos kainą, o priklausomai nuo paslaugos sudėtingumo - 15-25 proc. paslaugos bazinės kainos.

Likusiai suteiktų paslaugų sumai padengti ligoninės turi ieškoti vidinių rezervų - atsisakyti nereikalingų pastatų išlaikymo, nuostolingos veiklos ir kitaip taupyti lėšas.

Dėl susidariusios padėties, anot A.Guobienės, gydytojų atlyginimų mažinti nereikės, tačiau jie ir nedidės. "Mes vos vos krutame", - kalbėdama apie ekonominę ligoninės padėtį sakė A.Guobienė.

Medikai nerimauja, jog nežiūrint į tai, kad ligoninė gydė daugiau ligonių nei jai leido sutartyje numatyti įsipareigojimai, ligonių, laukiančių planinės pagalbos, eilės kasmet Santariškių klinikose ilgėja.

Praėjusių metų pabaigoje stacionarinės pagalbos paslaugų laukė 1609, ambulatorinės - 3135 ligoniai.

Pasak ligonių kasų specialistų, naujos ligoninių sutartys su ligonių kasomis turi būti pasirašytos iki balandžio 1 dienos. Tačiau iki šiol neaišku, ar naujoje sutartyje ir šiemet bus numatytos paslaugų kvotos ir taikoma nauja pastarųjų apmokėjimo tvarka.