Įstatymai be širdies

Lietuvos įstatymai nenumato galimybės suteikti valstybės juridinę pagalbą Medininkuose nukentėjusiam ir vieninteliam gyvam likusiam žudynių liudininkui T.Šernui. „Per šį ikiteisminį tyrimą esu traktuojamas kaip nukentėjęs, kuriam nepriklauso suteikti valstybės teisinę pagalbą“, – dienraščiui sakė T.Šernas. Pasak jo, valstybės suteikiama juridinė pagalba priklauso tik įtariamiesiems padarius nusikaltimą.

Tačiau tokia pagalba reikalinga ir vykstant ikiteisminiam tyrimui, ir vėliau prasidėjus teismo procesui. „Vyksta visokiausi procedūriniai veiksmai, kai reikia būti preciziškai tiksliam teisiniu požiūriu“, – teigė T.Šernas.

Jis yra sudaręs sutartį su advokatu Virginijumi Kaupu, kuris bent kol kas padeda be atlygio.

Politikas šokiruotas

Nuo pat 1991 m. tragedijos neįgaliojo vežimėlyje sėdinčiam T.Šernui užgaulu prokurorų šaukime perskaityti tradicinę formuluotę, kad jei jis pats neatvyks į Generalinę prokuratūrą duoti parodymų, tuomet bus atvesdintas.

„Tarsi jis galėtų vaikščioti“, – piktinasi tokiu teisėsaugos požiūriu Seimo narys Ramūnas Garbaravičius, iš skųstis nepratusio T.Šerno išgirdęs, kad jis nesulaukia valstybės teisinės pagalbos. Politiko nuomone, prokurorai turėtų atsižvelgti į šios išskirtinės bylos aplinkybes ir jautriau elgtis su vieninteliu Medininkų tragedijos liudininku, nes jis, ir toliau atlikdamas pareigą Lietuvai, vėl ir vėl turi pasinerti į išgyvento košmaro gelmes.

R.Garbaravičius šokiruotas ir dėl to, kad valstybė pagal galiojančius teisės aktus negali pasiūlyti teisinės pagalbos T.Šernui. „Jis traktuojamas kaip bet kuris kitas ieškovas ar liudininkas bet kurioje kitoje byloje. Tarsi būtų nukentėjęs ne atlikdamas pareigą Tėvynei, o būtų užpultas eidamas vakare iš kavinės namo“, – suglumęs kalbėjo politikas.

Jo nuomone, tai neteisinga. „T.Šernas nukentėjo gindamas Lietuvą, o advokatą per šį juridinį procesą turi samdytis savo iniciatyva ir greičiausiai už savo pinigus“, – stebėjosi R.Garbaravičius.

Įteisintas absurdas

Seimo narys nekvestionavo to, kad Lietuvos valstybė sudarys galimybę gintis kaltinamiesiems šioje byloje ir nusamdys jiems advokatus. „Tačiau argi nebūtų logiška ir teisinga, kad valstybė, kurią gindamas nukentėjo T.Šernas, suteiktų jam visą būtiną teisinę pagalbą, nusamdytų teisininką arba bent sumokėtų už to advokato, kurį jis pats nusisamdė, paslaugas?“ – klausė R.Garbaravičius.

Politikas tvirtina padengsiąs visas su ikiteisminiu tyrimu ir būsimu teismo procesu susijusias T.Šerno išlaidas, jei valstybė nesugebės rasti galimybės tuo pasirūpinti: „Kaip turbūt ir absoliuti dauguma Lietuvos žmonių, jaučiuosi labai skolingas jam ir jo žuvusiems kolegoms.“

Seimo narys taip pat žada apsvarstyti galimybę parlamento rudens sesijoje pateikti įstatymų pataisas, kurios atvertų kelią suteikti valstybės teisinę pagalbą nukentėjusiems ginant Lietuvos valstybę.

Pažadėjo, bet neįvykdė

Buvęs muitininkas T.Šernas teigė apie galimybę suteikti teisinę pagalbą ne kartą kalbėjęs su įvairaus rango Lietuvos pareigūnais. Muitinės ir Policijos departamentuose pažadėjo paieškoti teisinių galimybių kaip nors išspręsti šį klausimą.

„Kol kas nerastas mechanizmas. Bet man sakė, kad galbūt bus įmanoma Medininkų tragediją kvalifikuoti kaip nusikalstamą užpuolimą prieš valstybės institucijas. Tada joms atsirastų galimybė arba skirti savo teisininką, arba skirti tam pinigų“, – tvirtino T.Šernas.

„Teisininkas tikrai reikalingas, nes nenoriu savo atsakymais, paliudijimais ar kokiais nors procedūriniais veiksmais kaltinamajam palengvinti dalios“, – pridūrė jis.

Sučiuptas tik vienas

Medininkų žudynių byla teismą pasieks kitąmet, tačiau bus teisiamas greičiausiai tik vienas kaltinamasis, nes likusius globoja Rusija ir Lietuvos teisėsaugai atsisako išduoti.

Keturi buvę sovietų specialiųjų pajėgų OMON smogikai pripažinti įtariamaisiais šioje byloje. Tačiau Rusija kelis kartus atsisakė išduoti Lietuvos teisėsaugai du iš jų – Česlavą Mlyniką ir Andrejų Laktionovą. Dar vienas įtariamųjų – Aleksandras Ryžovas rusų sulaikytas ir laukia teismo viename Sankt Peterburgo kalėjimų už kitus nusikaltimus.

Lukiškių kalėjime jau daugiau kaip pusmetį laikomas suimtas buvęs OMON pareigūnas Konstantinas Michailovas (Nikulinas). Jį praėjusį rudenį sulaikė Rygos prokuratūros atstovai. Teismas leido jį išduoti baudžiamajam persekiojimui į Lietuvą.

K.Michailovas (Nikulinas) gali būti vienintelis kaltinamasis, stojęs prieš Lietuvos teismą. Jam valstybė privalės skirti advokatą.