Dar 2004 m. priimtas europinio teismo įpareigojimas Lietuvai pataisyti liustracijos įstatymus vis dar neįvykdytas.

Vyriausybės atstovė Strasbūre klausia, kodėl diskusijose dėl liustracijos paskendęs Seimas iki šiol tinkamai nereaguoja į Juozui Sidabrui ir Kęstučiui Džiautui Lietuvos pralaimėtą bylą dėl varžomų buvusių KGB bendradarbių teisių.

Dar sunkiau Seimui sekasi atsižvelgti į kitą Europos teismo priekaištą – dėl transseksualų teisių, nors po pralaimėtos bylos „L. prieš Lietuvą“ apsispręsti dėl lyties keitimo reglamentavimo liko vos mėnuo.

„Lietuvai reikia arba per tris mėnesius priimti įstatymą, arba sumokėti turtinę žalą, kad asmuo galėtų įvykdyti visą lyties pakeitimo operaciją“, – teigė Vyriausybės atstovė Europos Žmogaus Teisių Teisme Elvyra Baltutytė.

„Aš irgi siūlysiu kad mes vis dėlto įstatymiškai reguliuotumėme šį klausimą, bet jeigu tai nepavyks – žinoma, tada lieka tos nemažos sumos mokėjimas“, – kalbėjo Seimo Pirmininkas Česlovas Juršėnas.

Civiliniame kodekse galimybė pasikeisti lytį numatyta, tačiau kiti įstatymai to nereglamentuoja. Jei Lietuva nesiryš keisti įstatymų, lytį iš moteriškosios į vyriškąją pasikeitęs asmuo L. turės gauti 40 tūkst. eurų kompensaciją.