Bendrovėje „Aukštaitijos vandenys“ dirbantis Dembavos k. gyventojas šešiasdešimt vienerių metų V.Kisielius pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo septyniuose epizoduose. Skiriant bausmę už kiekvieną nusikalstamos veikos epizodą siūlyta uždrausti teisiamajam vienerius metus plušėti valstybės tarnyboje.

Galutinė bausmė įgavo piniginę išraišką. Už piktnaudžiavimą tarnyba aplinkosaugininkui skirta dešimties tūkstančių litų bauda. Dėl vieno iš piktnaudžiavimo atvejų jis buvo išteisintas – neįžvelgta nusikaltimo požymių.

Atgal negrįžtų

Apibendrinusi galutinę bausmę teisėja susikompromitavusiam aplinkosaugininkui skyrė 9 tūkstančių 500 litų baudą – iš 10 tūkstančių litų 500 buvo išskaičiuoti už dvi nuteistojo suėmimo dienas. Panaikinta ir buvusiam valdininkui skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Kol kas nežinia, ar beveik dvejus metus narpliota istorija baigta – nuosprendžiui apskųsti aukštesnės instancijos teismui skirta dvidešimt dienų.

Kol nuosprendis neįsigaliojęs, Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Saulius Daunoravičius jį komentuoti atsisakė.

Pusantrų metų V.Kisieliui uždrausti eiti valstybės tarnautojo pareigas siūlęs prokuroras negalėjo pasakyti, ar nuosprendį apskųs.

Teisiamasis sprendimą išklausė ramiai. Jis patikino pavargęs nuo visos užsitęsusios nemalonios istorijos.

„Į valstybės tarnautojo vietą ir pats negrįžčiau – esu per daug nusivylęs“, – po nuosprendžio paskelbimo sakė V.Kisielius.

Palikdavo prievarta

„Sekundė“ ne kartą rašė, kad į STT akiratį V.Kisielius pateko imdamas kyšius už neteisėtai patvirtintus Panevėžio miesto ir rajono, Pasvalio ir Rokiškio rajonų aplinkosaugos techninius projektus.

Atlikus tyrimą buvo nustatyta, kad su aplinkosauga susijusius sprendimus V.Kisielius priimdavo neteisėtai, o derindamas ir tvirtindamas techninius projektus viršijo savo įgaliojimus.

Savo kaltę aplinkosaugininkas pripažino iš dalies. Teisme apklausti nešvarioje istorijoje dalyvavę tačiau nuo baudžiamosios atsakomybės išsisukę asmenys patvirtino V.Kisieliaus malonės siekę alkoholiniais gėrimais ir piniginėmis dovanomis. Jie tikino valdininkui kyšiais atsiskaitydavo iš draugiškumo. Esą V.Kisielius tokių dovanų ir imti nenorėdavęs, todėl jas tekdavę tiesiog per prievartą palikti.

„Naudos jokios dėl to nei man, nei kaltinamajam nebuvo. Atėjau draugiškai, atsinešiau butelį, padėjau. Net priimti jo nenorėjo, kategoriškai atsisakė.

Kadangi kartu išgerti nepasiūlė, tai teko išeiti. Nejau butelį turėjau išsinešti?“ – stebėjosi vienas iš liudininkų.

Kaltu dėl piktnaudžiavimo valstybine tarnyba ir kyšininkavimo pripažintam V.Kisieliui teismo sprendimu skirta 9 tūkstančių 500 litų bauda.