Savivaldybės koridoriuose tarybos nariai vakar juokavo, jog posėdžių salėje šįvakar teks nakvoti. Kalbos apie šimtą svarstytinų klausimų tarybos nariams prieš dvi savaites panėšėjo į pokštą – retas kuris jų tikėjosi, kad tokia opozicijos pranašystė išsipildys.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas nustebino žurnalistus, pirmadienį pusę aštuntos vakaro atsiliepdamas į žinutę, siųstą į darbo kompiuterį. Politikas tikino iki vėlumos nagrinėjęs tarybai pateiktą medžiagą.

100 klausimų – rekordas, kurio per dvi kadencijas buvusiam merui Artūrui Zuokui nepavyko pasiekti. Paprastai Vilniaus valdžia apsiribodavo perpus trumpesne darbotvarke, tačiau ir posėdžiaudavo dažniau – kartą per tris savaites. Šįkart nuo pastarojo posėdžio praėjo beveik pusantro mėnesio.

Opozicija neslepia planuojanti išeiti iš posėdžio, jeigu šis nesibaigs iki 20 val. Esą meras Juozas Imbrasas turėtų suprasti, kad ir politikas yra žmogus, turintis įsipareigojimų ne tik vilniečiams, bet ir šeimai. O valdančiosios koalicijos nariai pasiryžę posėdžiauti iki vidurnakčio ir ilgiau, nuovargį tikėdamiesi įveikti puodeliu kavos.

„Vilniaus diena“ pasidomėjo, kaip tarybos nariai rengėsi šiandienos posėdžiui.

Juozas Imbrasas, Vilniaus miesto meras:

Dirbsime paprastai. Vakar seniūnų sueigoje dirbome konstruktyviai ir tą 100 kausimų „perbėgome“ per 20 minučių. Jeigu taryba dirbs tvarkingai, didelių problemų nebus. Aš garantuotas, kad visus klausimus galima išspręsti iki 18 val., gal truksime pusvalandžiu ilgiau. O opozicijai tiek valandų užrašysime, kiek jie sėdės. Tegul išeina, jeigu jiems nerūpi miesto reikalai.

Gintautas Paluckas, savivaldybės administracijos direktorius:

Mūsų krūvis paskirstytas, administracija jo ir nepajuto. Tik aš prieš tarybos posėdžius visada ilgiau darbe užtrunku. Ir departamentų vadovams sunku po darbo klausimus tarybai pristatyti, sėdėti iki 20 val. ir ilgiau. Dėl to kenčia darbo kokybė, administracija pavargsta, suirzta. Teks mero prašyti posėdžius rengti dažniau.

Algimantas Vakarinas, Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas:

Galės tą 100 klausimų patys savais balsais ir priiminėti, nes niekas pusantros paros nesėdės. Jūs paskaičiuokite: kiekvienam klausimui mažiausiai skiriama 15 minučių. O kur dar diskusijos? Plėtros klausimai gal svarstomi greičiau. Pasėdėsiu iki 19 val. ir išeisiu. Aš turiu ir daugiau įsipareigojimų: esu viceministras, tėvas galų gale.

Larisa Dmitrijeva, Nepriklausomos frakcijos narė: Man pamokos, baigiu ir važiuosiu susipažinti su darbotvarke. Girdėjau, kad ten 100 klausimų. Blogai. Kaip aš, dirbdama mokykloje pusę dienos, galiu į tiek klausimų įsigilinti. Nenormalu. Aišku, kiek reikės, tiek sėdėsiu, bet toks darbas kenkia mano sveikatai.

Vitalija Kliukienė, Socialdemokratų frakcijos narė:

Keistai darbotvarkė atrodo. Darbas būtų produktyvesnis, jeigu būtų mažiau klausimų ir trumpiau užtruktume prie procedūrinių dalykų, pavyzdžiui, tvirtindami darbotvarkę. Kaip seksis, paklauskite po posėdžio. Šią savaitę jutau didesnį darbo krūvį, o dar laiką teko dalyti su tiesioginiu darbu. Netenkame savo asmeninio laiko, tačiau šeima su tuo jau seniai susitaikė.

Algirdas Ramanauskas, Tėvynės sąjungos frakcijos narys:

Aš asmeniškai nesėdėsiu posėdyje ilgiau, nei normalią darbo dieną. Ilgiausiai, kiek ten būsiu, – iki 19 val. Aš manau, kad ilgiau niekas ir nebus. Tai principas. Nemanau, kad Lietuvoje yra karo stovis ir reikia dirbti naktimis.

Vladimiras Avinas, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos narys:

Nieko baisaus. Pusė klausimų, susijusių su miesto plėtra, anksčiau svarstyti komitetuose, tai neužtruks ir posėdyje. Manau, iki 22 val. vakaro pabaigsime. Jeigu reikės, galiu ir visą naktį dirbti. Pamenu, prieš metus iš pirmo tarybos posėdžio grįžau 2 val. nakties. Viskas normalu.

Audrius Butkevičius, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos narys:

Nu ir ką? Yra klausimai ir teks tuos klausimus spręsti. O kodėl jūs šitaip susirūpinote mano darbu? Aš ką tik grįžau iš Tadžikijos, tik išlipau iš lėktuvo, aš net klausimų nemačiau. Nesuprantu, iš kur atsirado 100 klausimų, nes tiek nebuvo numatyta. Grįšiu į savivaldybę, išsiaiškinsiu.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Vaistininkės ar nuodytojos?

Kelionė į Lenkiją – klystkeliais

Seimas pasidavė sporto aistruoliams