Politikas siūlo steigti specialųjį fondą, kuriam būtų pavesta spręsti klausimą dėl mobiliųjų vagonėlių, kaip socialinio būsto, nupirkimo. Tokių vagonėlių esą reiktų apie 150, nes tiek yra tabore gyvenančių šeimų.

Vagonėlius A. Butkevičius siūlo išskaidyti po visas šalies apskritis. „Taip būtų išardyta tabore susiformavusi klaninė organizacija, turinti savo neformalią vadovybę ir organizacinę struktūrą, kurios pagalba įvežami, saugomi ir slepiami narkotikai, jais aprūpinamas prekeivių tinklas Lietuvoje“, - sakė tarybos narys.

A. Butkevičiaus duomenimis, vykdydami nusikalstamą veiklą taboro gyventojai per mėnesį uždirba nuo 3 tūkst. iki 4 tūkst. litų: „Gaudami tokias pajamas šie piliečiai nemoka jokių mokesčių valstybei, nemoka komunalinių mokesčių bei reikalauja socialinių pašalpų. Lengvai gaunami pinigai tik apsunkina romų socialinę integraciją į visuomenę ir neverčia jų ieškoti legalaus darbo. Šiuo metu, kai Lietuvoje yra toks darbuotojų stygius ir net nelegaliai įvežami darbininkai iš kitų šalių, romų įdarbinimo klausimas būtų nesunkiai išsprendžiamas“.

A. Butkevičiaus skaičiavimu, taboro iškeldinimas ir romų apgyvendinimas vagonėliuose kainuotų apie 4,5 mln. litų, visose apskrityse jiems reikėtų rasti apie 42 ha žemės.

„Pasiūlymas iškeldinti romus nėra naujas, apie tai jau kalbėjo buvęs vicemeras Algirdas Paleckis, - DELFI komentavo Socialinių tyrimų instituto Etninių tyrimų centro l.e.p. vadovas Tadas Leončikas. - Daliai žmonių, kurie nori išsikelti iš taboro, tikrai reikia suteikti tokią galimybę. Tokių žmonių yra, tačiau nesuprantama, kodėl jiems siūlomi vagonėliai? Kodėl negalima suteikti normalaus būsto?“

Jo teigimu, nepajėgiantiems susimokėti už komunalines paslaugas romams geriausiai tiktų kaimo tipo sodybos. Tokį būstą galėtų pasiūlyti ir pati savivaldybė.

Sociologas įsitikinęs, kad vien romų iškeldinimas neišspręs narkotikų platinimo problemos Vilniuje. Romų gyvenimo būdas taip pat nepasikeis, jeigu jie nesulauks rimtos pagalbos.

„Tarybos nariai galėtų susirasti Vilniaus savivaldybės romų integracijos programą, kuri buvo priimta, tačiau dabar niekam nereikalinga. Jeigu joje kas nors nepatinka, galima būtų pasiūlyti pakeisti, o dabar panašu, kad A. Butkevičius užsimojo viską sutvarkyti vienas pats“, - sakė T. Leončikas.

Vilniaus valdžia kartą jau svarstė galimybę iškeldinti iškeldinti romų taborą, tačiau paaiškėjo, kad nė viena Lietuvos savivaldybė nenori romų priimti.