Vilniaus apygardos teismo teisėjos Daivos Pranytės-Zalieckienės nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Tuo tarpu Latvijos autobusų parke vairuotoju dirbęs 40 metų įtariamasis ketvirtadienį Vilniaus apygardos teisme pareiškė, kad nedalyvavo žudant Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje dirbusių pareigūnų, todėl teismo esą galėtų laukti namuose.

K. Nikulino-Michailovo advokatas Arūnas Marcinkevičius buvo įsitikinęs, kad nėra jokio pagrindo įtariamąjį laikyti Lukiškių kalėjime, nes jis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų niekada nesislapstė ir jau du kartus yra davęs parodymus.

„Kai Rusijos pilotas Valerijus Trajanovas kirto Lietuvos oro erdvę, teismas jam skyrė namų areštą ir iš Lietuvos mokesčių mokėtojų sąskaitos jam leido gyventi viešbutyje", - skandalingą istoriją prisiminęs teisininkas teismo prašė sušvelninti kardomąją priemonę Medininkų žudynių bylos įtariamajam.

Neprisimena senosios pavardės

Ketvirtadienį ryte į Vilniaus apygardos teismą atvestas Latvijos pilietis neslėpė savo veido, nors vos tik atvežtas į Lietuvą visais įmanomais būdais vengė fotografų blyksčių ir televizijos kamerų. Pabendravęs su dviem pasamdytais advokatais K. Nikulinas-Michailovas iš kišenės išsitraukė knygą ir ją skaitė, kol į teismo salę atėjo jo skundą dėl kardomojo kalinimo nagrinėjanti teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė.

K.Nikulinas-Michailovas teismo posėdyje tikino esąs Michailovas, o anksčiau turėtos pavardės teigė neprisimenąs. Vengdamas atsakyti, kodėl buvo pakeista pavardė, įtariamasis vis dėlto prisipažino, kad bendradarbiavo su Latvijos specialiosiomis tarnybomis, kurios jam ir suteikė naujus asmens dokumentus.

Praeityje du kartus teistas ir ne kartą administracine tvarka baustas buvęs omonininkas neslėpė, kad pastaruosius metus dirbo Rygos autobusų parke vairuotoju ir turi nuolatinę gyvenamąją vietą. Viename Rygos daugiabučių jis gyveno su sugyventine bei mažamečiu vaiku.

Lukiškių kalėjime tris savaites kalintis K. Nikulinas-Michailovas jau spėjo pramokti kalbėti lietuviškai, todėl į teismą iš pradžių bandė kreiptis lietuvių kalba, bet teisėja jo paprašė geriau kalbėti rusiškai.

„Mano sąžinė prieš Lietuvą yra švari“

„Gerbiamas teisme, mano sąžinė prieš Lietuvą yra švari, nesu padaręs jokio nusikaltimo, - kreipdamasis į teismą pareiškė K. Nikulinas-Michailovas. – Nesuprantu, kodėl po tiek metų buvau sulaikytas, nors Lietuvos prokurorams esu davęs parodymus. Neseniai sužinojau, kad jūsų prokurorai vėl norėjo su manimi pasikalbėti, tačiau Latvijos pusė kažkodėl neleido. Dar kartą pakartosiu, kad mano sąžinė yra švari, todėl man labai skaudu, kai vyksta tokie dalykai".

Buvęs omonininkas skunde nurodė, kad nėra pagrindo jį laikyti už grotų, nes Lietuvos teismų praktikoje yra nemažai atvejų, kai užsieniečiai teismo galėjo laukti ne tik Lietuvoje, bet ir savo namuose.

Jis tikino, kad neketina slapstytis nuo pareigūnų ir žadėjo visada atvykti į apklausas bei kitas procesines procedūras Generalinėje prokuratūroje.

Pasak įtariamojo advokatų, K. Nikulinas-Michailovas nesislapstė 17 metų, todėl esą būtų naivu tikėtis, kad šiuo metu jis pasislėptų kurioje nors Lietuvai nedraugiškoje valstybėje.

„Suimti po 17 metų ir teigti, kad jis Lietuvoje neturi gyvenamosios vietos, manyčiau pernelyg drąsu", - sakė advokatas A. Marcinkevičius. Jis stebėjosi, kad prokurorai neturi įrodymų K. Nikulino-Michailovo kaltei pagrįsti ir remiasi tik įvykio apžiūros protokolu, ekspertizių išvadomis, nukentėjusiųjų ir liudytojų parodymais, daiktinių įrodymų apžiūra.

„Nė vienas dokumentas neįrodo jo kaltės", - pabrėžė Latvijos piliečio gynėjas.

Prokuroras įsitikinęs, kad omonininkas suimtas pagrįstai

Tuo tarpu valstybinis kaltintojas – Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Rolandas Stankevičius įsitikinęs, kad Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas pagrįstai trims mėnesiams suėmė Medininkų žudynių bylos įtariamąjį.

Prokuroras pakartojo, kad K. Nikulinas-Michailovas ir dar du omonininkai Aleksandras Ryžovas bei Andrejus Laktionovas priklausė Česlavo Mlyniko vadovaujamai SSRS Vidaus reikalų ministerijos Ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) teroristinei grupei „Delta 1", kurie įtariami dalyvavę žudynėse Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje.

Vienas įtariamųjų – A. Ryžovas šiuo metu yra sulaikytas Rusijoje dėl priklausymo organizuotai nusikalstamai gaujai bei jos galimai įvykdytų plėšimų. Kol kas neaišku, ar Rusija jį išduos Lietuvai.

DELFI primena, kad sausio 28-ąją į Vilnių iš Rygos atvežtam K. Nikulinui-Michailovui buvo paskelbtas pranešimas apie įtarimą ir jis buvo apklaustas kaip įtariamasis.

„Jis įtariamas pagal Baudžiamojo kodekso 129 straipsnio 2 punkto 5 ir 10 dalimis, t. y., kad prisidėjo prie daugiau kaip dviejų žmonių nužudymo ryšium su nukentėjusiųjų tarnybos pareigų vykdymu", - yra sakęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka.

K. Nikulinas-Michailovas beveik prieš septyniolika metų Medininkų žudynių dieną buvo Lietuvoje. Įtariamasis Rygoje buvo sulaikytas praėjusių metų lapkričio 28-ąją.