Prieš kelis mėnesius pasitraukęs iš savivaldybės ir tapęs advokatų kontoros "Motieka ir Audzevičius" partneriu, J.Elzbergas ėmėsi konsultuoti įmonių grupę "Rubicon group".

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas numato, kad buvęs valdininkas vienus metus negali atstovauti fiziniams ar juridiniams asmenims toje įstaigoje, kur anksčiau dirbo, taip pat kitose savivaldybės ar valstybės institucijose tais klausimais, kurie buvo priskirti jo kompetencijai.

Situacija susidomėjus LŽ, J.Elzbergas nenoriai patikino "Rubicon group" konsultuojantis tik "atskirais klausimais, susijusiais su nekilnojamuoju turtu bei žeme". Jis tikino nepažeidžiantis viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo, mat neatstovauja savo klientams prieš instituciją, kurioje anksčiau dirbo, t. y. prieš sostinės savivaldybę.

"To negaliu daryti metus. Ir nedarau", - aiškino advokatas.

Apie J.Elzbergo paslaugas plačiau kalbėti nenori ir "Rubicon group" atstovai. "Paklauskite J.Elzbergo. Jeigu jis nelinkęs apie tai pasakoti, aš irgi nelabai kuo galiu padėti", - sakė įmonių grupės atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

Su "Rubicon group" buvo siejamas ankstesnis Vilniaus meras Artūras Zuokas, kurį prieš kelerius metus laikinoji Seimo komisija dėl šių saitų net buvo paskelbusi "Abonentu" - asmeniu, įvardytu įmonių grupės juodojoje buhalterijoje. J.Elzbergas Vilniaus savivaldybėje buvo laikomas atsidavusiu mero gynėju.

Didžiausias skandalas dėl Vilniaus vadovų santykių su "Rubicon group" kilo prieš kelerius metus, kai į viešumą iškilo Specialiųjų tyrimų tarnybos pažyma, atskleidusi milijoninės vertės sklypo Vilniuje perleidimo kompanijai "Rubicon group" detales. Savivaldybės atstovas J.Elzbergas tuo metu karštai gynė priimtą sprendimą.

Pasak jo, sudarant sandorį su "Rubiconu" buvo laikomasi visų galiojančių teisės aktų, tartasi su kitomis institucijomis. "Tiek mes, tiek investuotojai esame suinteresuoti, kad projektas būtų teisėtas", - tuo metu aiškino miesto Teisės ir personalo departamento direktorius.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovė Jolanta Petkevičienė kalbėdama apie J.Elzbergo pagalbą "Rubicon group" sakė, kad reikėtų įvertinti visas aplinkybes, tačiau neatmetė galimybės, jog šiuo klausimu etikos sargai pasidomės.

"Kol kas nežinia, kaip J.Elzbergas eidamas pareigas savivaldybėje sprendė konkrečius klausimus, susijusius su "Rubiconu". Taip pat svarbu, kokiais klausimais jis dabar atstovauja šiai įmonių grupei. Bet kuriuo atveju informacijos apie J.Elzbergą fonas vis tiek labai savitas", - pažymėjo VTEK.