Politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius sako, kad Vyriausybei kyla dvi problemos – sukurti nacionalinį investuotoją ir kovoti su bręstančia ūkio krize.

K. Girniaus nuomone, Vyriausybė per silpna šias problemas išspręsti. Jo įsitikinimu, išeitis – naujas Seimas ir naujas Ministrų Kabinetas.

„Jeigu šita Vyriausybė atsistatydintų ir iš to paties Seimo būtų sudaryta nauja, ji irgi būtų silpnoka. Ji, kaip ir dabartinė, visą laiką galvotų, kaip išvengti veiksmų, kurie pakenktų prieš artėjančius rinkimus“, – mano K. Girnius.

Apžvalgininkų nuomone, didžioji dalis Seimo frakcijų nesiryžtų pritarti priešlaikiniams rinkimams bijodamos, kad po jų į parlamentą nebus išrinktos.

Pagal įstatymus, už tokį nutarimą turėtų balsuoti ne mažiau kaip 85 Seimo nariai. Diskusijose dėl pirmalaikių rinkimų neatsiranda konkrečių iniciatorių, apeliuojama į tai, kad tokį žingsnį galėtų žengti Prezidentas.

Konservatoriai ir socialdemokratai tikina, kad yra pasirengę pasitikrinti rinkėjų palankumą jiems.

„Tikresnė pirmalaikių rinkimų galimybė būtų, jei tai minčiai pritartų Prezidentas ir jei socialdemokratai, dominuojantys Vyriausybėj, taip pat pasiryžtų Vyriausybės atsistatydinimui“, – sako konservatorius Jurgis Razma.

„Tokių rinkimų šiuo metu nėra tikslinga organizuoti. Bet jeigu taip susiklostytų situacija Seime, kur daugumą balsų turi opozicija, ir būtų pasiūlytas toks variantas, Socialdemokratų partija yra pasiruošusi ir priešlaikiniams rinkimams“, – teigia socialdemokratas Juozas Olekas.

„Tuščios kalbos. Seimas, jeigu nori save paleisti, turi galimybę susirinkti į posėdį, pasakyti ačiū, sugiedoti Lietuvos himną ir surengti rinkimus. Jei yra toks noras, jie laisvi tai padaryti“, – įsitikinęs Prezidentas Valdas Adamkus.

Prezidentas paleisti Seimą ir skelbti priešlaikinius rinkimus gali tik tada, jei griūtų Vyriausybė, o Seimas du kartus iš eilės nepritartų naujos Vyriausybės programai.

Politologė Ainė Ramonaitė sako, kad ne pirmą kartą iškeliama priešlaikinių rinkimų idėja dažnai stengiamasi nukreipti visuomenės dėmesį nuo kažkokios problemos. Pasak politologės, šalyje situacija nėra kritiška, kad būtų galima rizikuoti naujais rinkimais.

„Vėl iškiltų koalicijų klausimas. Politinė situacija, matyt, būtų problematiška, nes vėl vieno laimėtojo nebūtų“, – mano A. Ramonaitė.

Sociologinės apklausos rodo, kad labiausiai šiuo metu pasitikima konservatoriais, partija „Tvarka ir teisingumas“, socialdemokratais bei Darbo partija. Eiliniai Seimo rinkimai numatyti kitų metų spalį.