„Pirmą kartą savo gyvenime susidūriau su tokiu reikalavimu, - teisme sakė I. Paleičikas. – Mūsų bendrovė daug investuoja Lietuvoje, tačiau niekas taip atvirai nereikalavo pinigų. Būna, kad prašo padaryti miestui, bet ne asmeniškai. Todėl aš A. Baranausko ir paklausiau: „Už ką tau mokėti?" Jis atsakė labai trumpai: „Kad netrukdyčiau".

„Lukoil Baltija" generalinis direktorius – vienas iš pagrindinių liudytojų buvusio Vilniaus Miesto plėtros komiteto pavaduotojo A. Baranausko baudžiamojoje byloje. Be to, šios bylos nebūtų, jeigu ne sklypas, kurį prieš keletą metų I. Paleičikas buvo įsigijęs sostinės Naujininkų rajone.

Verslininkas teismui pasakojo, kad maždaug 2005-aisiais jį pažįstami supažindino su tarybos nariu A. Baranausku, kuris pasisiūlė Naujininkų sporto komplekse praplėsti statybas ir pastatyti gyvenamuosius 20 aukštų namus.

Pasak I. Paleičiko, po kiek laiko susitikęs su A. Baranausku iš šio sužinojo, kad jo pasiūlytai idėjai nepritarė savivaldybė, todėl labai aukštų gyvenamųjų namų nepavyks pastatyti. „Jis pasakė, kad bus galima statyti tik iki devynių aukštų pastatus, - teisme kalbėjo verslininkas. – Tada jam ir pasakiau, kad jo paslaugos man nereikalingos – devynių aukštų pastatus galime ir be jo pasistatyti".

Naftos magnatas tikino, kad A. Baranauskui būtų sumokėjęs 250 tūkst. litų, jeigu šis būtų įvykdęs duotus pažadus. „Jeigu jis būtų įgyvendinęs šį projektą, tokia kaina būtų reali", - I. Paleičikas tikino, kad visada sumoka žmonėms už sąžiningai atliktą darbą.

„Lukoil Baltija" generalinis direktorius teismui taip pat pareiškė, kad buvo šokiruotas A. Baranausko atviru reikalavimu. „Man buvo padaryta didelė moralinė žala, dar niekas taip atvirai iš manęs pinigų nereikalavo, buvau šokiruotas", - sakė I. Paleičikas.

DELFI primena, kad kyšio reikalavimu apkaltinto A. Baranausko bylą Vilniaus apygardos teismo teisėjas Stasys Lemežis pradėjo nagrinėti pirmadienį. Vilniaus apygardos prokuratūros duomenimis, buvęs politikas už pritarimą detaliojo plano projektui bei už netrukdymą jį patvirtinti miesto taryboje galėjo reikalauti kyšio – ketvirčio milijono litų.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dėl sklypo, kuris priklausė bendrovei „Naujininkų sveikatingumo kompleksas". Pagrindinė jo akcininkė buvo viena su I. Paleičiku siejama įmonė „Pajaras", be to, daugelį reikalų dėl šio sklypo savivaldybės tarybos narys tvarkė būtent su naftos magnatu.

„Lukoil Baltija" generalinis direktorius pareigūnams yra liudijęs, kad A. Baranauskas jam dėstęs savo viziją.

A.Baranauskas įtariamas pinigų reikalavęs ne tik iš I. Paleičiko, bet ir iš bendrovės „Kurana" generalinio direktoriaus Giedriaus Linkevičiaus, kuris rūpinosi „Naujininkų sveikatingumo komplekso" nuomojamo žemės sklypo detaliojo plano parengimu ir jo pateikimu tvirtinti Vilniaus miesto tarybai.

G. Linkevičius pareigūnams nurodė, kad buvo susitikęs su A. Baranausku, kuris pareiškė, jog detaliojo plano patvirtinimo problema yra išsprendžiama, tačiau „viskas kainuoja" – už tai, kad tarybos narys netrukdytų, esą reikia sumokėti ketvirtį milijono.

„Naujininkų sveikatingumo komplekso" akcijas pirkti ketinęs Rimas Stanevičius taip pat susidūrė su A. Baranausku. Verslininkas tikino, kad ketvirčio milijono litų politikas reikalavo ir iš jo vien už tai, kad būtų patvirtintas detalusis planas devynių aukštų pastatų statybai.

A.Baranauskas teisme pripažino, kad ne kartą buvo susitikęs su I. Paleičiku, tačiau apie jokį atlygį už atliktus darbus nebuvo kalbama. „Aš nereikalavau tų pinigų, tai man buvo pažadėtas atlygis", - sakė jis.

Buvęs Miesto plėtros komiteto pirmininko pavaduotojas teigė, kad I. Paleičikui buvo pasiūlęs pastatyti sporto kompleksą, o ant jo – automobilių stovėjimo aikštelę ir gyvenamuosius namus. Esą tada statybos atsipirktų ir būtų naudingos.

„Man buvo svarbu, kad būtų patenkinti visuomeniniai poreikiai, žmonės mane išrinko, kad atstovaučiau jų interesus ir mieste būtų tvarkinga, - A. Baranauskas neigė turėjęs privačių interesų. – Man kaip verslininkui, tarybos nariui ir kaip žmogui ne tas pats, kas yra Vilnius. Jis turi būti gražus, patrauklus miestas. Naujininkai neturi kur sportuoti, kultūringai praleisti laisvalaikį, todėl galvoju, kad tai būtų didelė dovana šiam gyvenamajam rajonui".

A. Baranausko bylai pasiekus teismą, buvęs politikas kreipėsi į teismą ir pateikė ieškinį I. Paleičikui bei jo atstovui ir reikalauja 250 tūkst. litų. Šiuos pinigus esą naftos magnatas yra skolingas „už sąžiningai atliktą darbą".

Praėjusių metų pradžioje A. Baranauskas ir jo kolegė miesto taryboje Aldona Baranauskienė tapo tuometinio mero Artūro Zuoko šalininkais. Jie buvo pašalinti iš socialliberalų partijos už tai, kad dalyvaudami balsavime dėl pasitikėjimo meru padėjo jam išlikti poste.