V.Ivanovo kasacinį skundą dėl Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo nuosprendžio bei Vilniaus apygardos teismo nutarties antradienį pradėjo nagrinėti LAT. Į posėdį atvyko tik nuteistasis – byloje nukentėjusiuoju pripažintas A.Ramanauskas teismui neišreiškė savo pozicijos dėl V.Ivanovo kasacinio skundo.

Apylinkės teismo nuosprendžiu V.Ivanovui skirta vienerių metų laisvės apribojimo bausmė, be to, jis vienerius metus be pareigūnų žinios negali keisti gyvenamosios vietos.

„Prašau šią bylą nutraukti, - į teisėjų kolegiją antradienį kreipėsi V.Ivanovas. – Manau, kad teismai neatsižvelgė į A.Ramanausko viešoje vietoje išsakytus įžeidžiančius žodžius, todėl teisėjai buvo šališki, o jų priimti sprendimai yra politinio pobūdžio“.

Buvęs prosovietinio judėjimo lyderis tvirtino, kad televizijos garsenybė iš anksto suplanavo konfliktą, kurį vėliau panaudojo rinkimuose į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą. „Jis mano dėka padarė politinę karjerą“, - dėstė V.Ivanovas.

„Nenorėjau nieko įžeisti, bet kai mane pradėjo įžeidinėti ir artinosi prie manęs su kaukėmis, išsigandau, - teisme kalbėjo V.Ivanovas. – Kai tau sako, kad esi idiotas ir kad per mažai gėlių atnešei, negali susitramdyti. Jokio skausmo A.Ramanauskui nesukėliau, juk jis pats apie tai viename posėdyje yra pasakęs. Aš tik norėjau padėti žmogui išeiti iš kalėjimo po jame praleistų 12 metų, o dabar pats tapau nuteistuoju. Todėl prašau kaip buvusiam žinomam politiniam veikėjui panaikinti kaltinimus ir viską užbaigti“.

Generalinė prokuratūra V.Ivanovo skundą dėl nuosprendžio laiko nepagrįstu ir teismo prašė palikti galioti anksčiau jam skirtą bausmę. Savo ruožtu nuteistasis grasina Lietuvą apskųsti Europos Žmogaus Teisių Teismui – esą buvo pažeistos jos teisės: dar byla net nebuvo perduota į teismą, kai prokurorai per televiziją jį įvardijo kaip nusikaltimą padariusį asmenį.

Ar V.Ivanovo pagrįstas skundas, LAT ketina nuspręsti per dvi savaites.

DELFI primena, kad teismuose nagrinėti įvykiai nutiko 2006 m. sausio 13-ąją, kai po 12 metų kalinimo iš Laisvės atėmimo vietų ligoninės Lukiškėse buvo paleistas buvęs prosovietinės kompartijos lyderis Mykolas Burokevičius. Už nepavykusio perversmo organizavimą ir žudynes per sovietų agresiją 1991 metų sausį kalėjusį M.Burokevičių pasitiko ne tik jo gerbėjai, bet ir dabar jau buvusios laidos „Ragai" personažai Česlovas ir Bronius. Tai nepatiko V.Ivanovui.

Kai A.Ramanauskas pasakė „Laba diena, ponas Ivanovai", V.Ivanovas priėjo prie humoristiniu personažu persirengusio A.Ramanausko ir kumščiu smogė į galvą, bet pataikė į ranką ir kaktą. Teismo posėdžiuose buvo peržiūrėti incidento metu nufilmuota medžiaga. Įvykį prie Lukiškių kalėjimo parodė ne tik visi Lietuvos TV kanalai, bet ir pagrindinės Rusijos televizijos.

Rusijos pilietis V.Ivanovas neslėpė, kad negalėjo ramiai žiūrėti, kaip „klounais" persirengęs A.Ramanauskas ir jo kolega Rimas Šapauskas įžeidinėja iš kalėjimo paleistą profesorių M.Burokevičių bei jo pasitikti laukusius žmones. Buvęs prosovietinio judėjimo lyderis teisme išsakė daugiau kaip 80 savo nekaltumą pagrindžiančių teiginių.