Apklausų rezultatai panašūs

Net kelios politinių jėgos užsakė Alytaus rajone, kur spalio 7 d. vyks parlamentaro rinkimai, atlikti visuomenės nuomonės apklausas, aiškinantis, kurie kandidatai gali surinkti daugiausia balsų. Skirtingų apklausų duomenimis pirmąją vietą iš kandidatų užima skirtingi politikai, tačiau visų jų lyderių trejetas vienodas. Tai Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorius A.Truncė, finansiniais nusikaltimais įtariamas V.Uspaskichas ir teisininkas K.Čilinskas. Jie turi maždaug vienodą galimybę laimėti rinkimus Dzūkijos apygardoje.

Likusieji septyni pretendentai į Seimo nario mandatą – socialdemokratų iškelta Ona Balevičiūtė, liberalcentristas Gediminas Jagelevičius, Pensininkų partijos atstovas Vytautas Kadžys, Liberalų Sąjūdžio rinkėjams pasiūlyta Ramutė Orenienė, Valstiečių liaudininkų sąjungos narė Monika Ražanauskienė, liberaldemokratų iškeltas Antanas Terleckas ir Socialdemokratų sąjungos kandidatas Zenonas Žvikas – surenka gerokai mažiau balsų nei pirmasis lyderių trejetukas.

Balsuojama bus ir paštuose

Iš apklausų taip pat aiškėja, kad pirmajame rinkimų ture spalio 7 d. nei vienas kandidatas nesurinks reikiamo balsų skaičiaus, kad iškart taptų Seimo nariu. Prireiks antrojo turo, jis turėtų būti surengtas spalio 21 d. Į šį turą pateks du daugiausiai balsų pirmajame ture surinkę kandidatai.

Balsavimas Dzūkijos apygardoje vyks pagal nepakeistą Seimo rinkimų įstatymą. Jis, be kita ko, numato ir galimybe balsuoti pašte, nors pastarasis buvo panaikintas per šių metų pradžioje vykusius savivaldos rinkimus. Vietoj jo buvo įteisintas išankstinis balsavimas savivaldybių pastatuose.

„Savivaldybių rinkimų įstatymas buvo pataisytas ir balsavimas pašte panaikintas prieš pat rinkimus. O Seimo rinkimų įstatymas, numatantis tokį balsavimo būdą, nepataisytas, todėl jis tebegalioja. Balsavimas pašte Dzūkijos apygardoje vyks spalio 2–5 dienomis“, – „Kauno dienai“ sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Dėmesio nesulaukė

Z.Vaigausko duomenimis, rinkimų kampanija vyksta gana ramiai. Daugiau dėmesio agitacijai skiria socialdemokratai, konservatoriai ir Darbo partija. Pastaroji imasi agitacijos priemonių ne tik pačioje apygardoje, bet ir nacionaliniu mastu. Nuolat bandoma atkreipti dėmesį į Darbo partijos iškeltą kandidatą V.Uspaskichą, žadant, kad jis „tuoj tuoj sugrįš į Lietuvą“. Teigiama, kad buvęs Darbo partijos vadovas parvažiuos iki šios savaitės vidurio.

Vakar Darbo partijos atstovai vylėsi, kad teisėsaugos pareigūnai ilgam neuždarys į areštinę V.Upaskicho, įtariamo finansinėmis machinacijomis. Darbo partijos nariai teigia, jog jis rinkimams galės ruoštis ir būdamas už grotų. Jie, praėjusį penktadienį nuvykę į besislapstančio nuo Lietuvos teisėsaugos V.Uspaskicho spaudos konferenciją Maskvoje, neįžvelgia padarę žalos Lietuvai.

Rusijos sostinėje jau pusantrų metų gyvenantis V.Uspaskichas penktadienį surengė spaudos konferenciją, kurioje žadėjo įrodyti, jog jį buvo siekiama pagrobti ir nužudyti, tačiau jokių įrodymų nepateikė. Į spaudos konferenciją buvo išvykę ir 14 parlamentarų iš Darbo partijos.

Beje, buvusio Darbo partijos lyderio spaudos konferencija „Apie žmogaus teisių pažeidimus Europos centre“ nesulaukė ne tik Maskvoje akredituotų užsienio žurnalistų, bet ir Rusijos žiniasklaidos didesnio dėmesio. Rusų naujienų interneto svetainėse „Kauno dienai“ nepavyko rasti nė vieno pranešimo apie šį renginį.