Tačiau kai kurie krikdemai tokias kalbas apie galimą sąjungą su konservatoriais vadino partijos sunaikinimo strategija ir teigė, jog susijungimas su konservatoriais reikštų krikdemų susinaikinimą.

Krikščionys demokratai konferencijoje rinko naują partijos pirmininką - juo dar kartą perrinktas Molėtų meras V.Stundys, iš viso surinkęs 130 balsų.

Vienintelis jo varžovas teisininkas Ignas Vėgėlė rinkimuose sulaukė 70 delegatų balsų.

„Tai buvo tik pirminė diskusija dėl partijos raidos perspektyvos ir dėl galimų variantų. Pirminė diskusija negali sudėlioti taškų, viso labo tai tebuvo pasidalinimas mintimis ir toliau turėsime modeliuoti situaciją galbūt galvojant ir apie naują politinį darinį. Diskusijoje buvo mintis, kad reikia stiprios dešinės politinės partijos. Kandidatuodamas atvirai išsakiau požiūrį, kad turime žiūrėti į tai, kas klostosi Europoje, mes kaip ir konservatoriai esame Europos Liaudies partijos asocijuoti nariai“, - DELFI sakė V.Stundys.

Anot krikdemų vadovo, partijos pirmininko rinkimų rezultatai taip pat parodė, kad tokia naujos susivienijusios dešinės partijos subūrimo idėja priimtina nemažai daliai partijos narių, palaikiusių jo kandidatūrą.

V.Stundys taip pat teigė, jog konferencijoje nebuvo pritarta galimam LKD įsijungimui į kurią nors partiją, buvo kalbama apie naują politinį darinį.

Pasak LKD pirmininko, dėl jo iškeltos idėjos, taip pat ir dėl kitų siūlymų bus diskutuojama partijos skyriuose.

„Tikriausiai rudenį turėsime susirinkti ir turėti tam tikrą rezultatą“, - sakė V.Stundys.

Pasak jo, LKD yra sulaukusi siūlymų dėl galimo bendradarbiavimo ne tik iš konservatorių, bet ir iš socialliberalų, valstiečių liaudininkų, liberalcentristų, Liberalų sąjūdžio.

„Kokia raidos kryptis bebūtų - mūsų programiniai principai ir vertybinės nuostatos bus kaip pamatas bet kokiems naujiems dariniams“, - pabrėžė V.Stundys.

I.Vėgėlė: susijungimas su konservatoriais reikštų krikdemų išnykimą

V.Stundžio kalba konferencijoje brėžiant galimą naują LKD kryptį ir užsimenant apie galimą naują vieningą dešiniąją partiją kai kuriems krikdemams buvo netikėta, o daliai jų - visiškai nepriimtina.

Krikdemas I.Vėgėlė DELFI teigė visiškai neketinęs pretenduoti į LKD pirmininkus, tačiau jo kandidatūra spontaniškai buvo pasiūlyta kaip alternatyva V.Stundžiui ir jo netikėtai išsakytai programai.

„Mano supratimu, pirmininkas ne tik kad išsakė galimybę (dėl naujos partijos - DELFI), bet jis pasakė, kad jis mato vienintelę alternatyvą ir jo vienintelė regima strategija - jungimamsis su konservatoriais. Mano manymu, jei tai būtų įgyvendinta - tai galėtų atsitikti taip, kad krikdemai išnyktų iš politinio žemėlapio. Mano pagrindinė mintis buvo ta, kad vis tik krikdemai turėtų išlikti krikdemais, vien dėl to, kad nėra nė vienos partijos, kuri išpažintų krikščioniškosios demokratijos vertybes“, - aiškino I.Vėgėlė.

Anot jo, jei būtų siekiama susijungti su konservatoriais, krikščionys demokratai gali skilti.

„Aš manau, kad partijos pirmininkas suvokdamas partijos narių nuotaikas, kad apie pusė partijos narių nepritaria tokiam jungimuisi, neturėtų elgtis tokiu būdu, kaip jis pasielgė konferencijoje. Aš turiu vilties, kad nugalės racionalus protas ir partijos pirmininkas neišsives iš partijos dalies ar pusės jos narių“, - sakė I.Vėgėlė.

A.Kubilius: norime ilgalaikio rezultato, o ne susitarimo vieniems rinkimams

Apie galimą susijungimą su krikdemais atvirai kalba ir konservatorių vadovas A.Kubilius.

Ar kalbos pavirs konkrečių rezultatu, anot A.Kubiliaus, priklausys nuo politinės valios.

„Tokios kalbos vyksta. Kiek suprantu, krikdemai tai diskutavo ir toliau viskas priklausys nuo to, kiek bus politinės valios pasiekti tokį rezultatą. Tas rezultatas, kurio norėtųsi - kad dvi Europos liaudies partijos asocijuotos narės, krikščionys demokratai ir konservatoriai, dirbtų kartu“, - teigė A.Kubilius.

Anot TS pirmininko, ar partijos jungsis, ar pasirinks kokią kitą bendradarbiavimo formą - tai yra techniniai dalykai.

Tačiau A.Kubilius tuo pačiu pripažino, jog šiuo atveju daugiau kalbama ne apie galimą rinkimų koaliciją, bet apie ilgalaikį bendradarbiavimą.

„Tie nauji dariniai nėra kažkas nepaprasto revoliucingo - jungdamiesi su Politiniais kaliniais ir tremtiniais turėjome kurti naują partiją kaip numatė Civilinis kodeksas. (...) Mes norėtume matyti susitarimus, kurie duotų ilgalaikį ir pastovų rezultatą, o ne rezultatą vieniems rinkimams“, - sakė konservatorių lyderis.

Anot jo, galimų susitarimų su krikdemais terminus diktuoja Civilinis kodeksas ir tikslas ateinančiuose Seimo rinkimuose dalyvauti išvien.

1996 m. Seimo rinkimus laimėję konservatoriai ir Krikščionių demokratų partija buvo sudarę valdančiąją koaliciją, tačiau ši dar iki tuometinės Seimo kadencijos pabaigos žlugo dėl abiejų partijų nesutarimų.

Šiuo metu Lietuvos krikščionys demokratai Seime neturi nei vieno atstovo, o opoziciniai konservatoriai - 24 narių frakciją Seime.