Tačiau daliai jaunavedžių tenka atidėti prašmatnias šventes - dėl didelio anšlago stinga pobūvių salių, limuzinų, muzikantų, fotografų.

Negavę salės, švęs kaime

“Mes jau seniai buvome nusprendę tuoktis būtent 2007 metų liepos 7 dieną. Tiesa, dėl to jau teko patirti daug sunkumų”, - pasakoja 24 metų kaunietė Aurelija Antulytė.

Kaunietis Tadas Lietuvininkas savo bendraamžei draugei Aurelijai pasipiršo pernai balandį. Aurelijos tėvai tuokėsi 1980 metų rugpjūčio 8 dieną - tai įkvėpė dukterį ir jos išrinktąjį tuoktis trimis septyniukėmis pažymėtą dieną. Jaunuoliai buvo girdėję, kad norinčiųjų tuoktis tą dieną yra labai daug, tad nieko nelaukdami balandžio 12-ąją nunešė į Kauno rotušę pareiškimus. “Sąrašas buvo bemaž pilnas, mus įterpė tarp dviejų porų, kurios tuoksis 13.00 ir 13.20. Panašu, kad bus tikras konvejeris”, - spėja Aurelija.

Rezervavusi trokštamą vestuvių datą pora nurimo: toliau kibo į mokslus, po to ieškojosi darbo. Likus pusmečiui iki svarbiosios dienos, nusprendė, kad jau laikas pradėti rengtis vestuvėms. Netrukus suprato, kokią klaidą padarė, taip vėlai pradėję planuoti didžiąją šventę.

“Nebegalėjome gauti laisvos pobūvių salės. Dar buvo likusi viena, tačiau kiekvienas svečias mums būtų atsiėjęs 200 litų. Tai mums per brangu. Išeitį vis tik radome - nusprendėme švęsti senelių sodyboje Varėnos rajone”, - pasakoja kaunietė.

Tačiau tai buvo ne vienintelis sunkumas, užklupęs būsimuosius jaunavedžius. Nežinia, kiek valandų sugaišta ieškant fotografo ir filmuotojo. Porai pasisekė - šias paslaugas teikiantį žmogų rado jo atsisakius kitiems. Muzikantus irgi vos ne vos pavyko pasisamdyti ilgokai panaršius internete. Kuo važiuos jaunieji ir pulkas, dar neaišku. Pora sužinojo, kad limuzino ieškoti beprasmiška, be to, jiems reikalingas daugiau žmonių talpinantis transportas. Greičiausiai jie ieškos autobuso. Puotai valgį ruoš ne firma, bet pažįstamos moterys, giminaitės. Pasak Aurelijos, firmos pageidavo, kad joms būtų mokama ne tik už maisto gamybą, bet ir kelionę į Varėnos rajoną, todėl jų paslaugų atsisakyta.

Kainos patrigubėjo

Tą pačią dieną Vilniuje žiedus sumainysianti 24 metų Ana Bubinaitė ir trejais metais vyresnis Aleksejus Kalevas šią datą pasirinko nė negalvodami apie tariamą septynetų laimę nešančią galią.

“Mes net nepagalvojome, kad ši diena bus tokia populiari. Manau, kad sėkmė vedybiniame gyvenime priklauso tik nuo mūsų pačių”, - “Kauno dienai” tvirtino Ana.

Liepos 7-oji Anai ir jos išrinktajam atrodė tiesiog graži data, o svarbiausia - tai trijų nedarbo dienų savaitgalis, nes sutampa su Mindaugo karūnavimo - Valstybės diena. Pareiškimus Ana ir Aleksejus parašė praėjusios vasaros pabaigoje. Jiems pasiūlyta tuoktuvių valanda - 9 valanda ryto - nelabai pradžiugino. Įsimylėjėliams pavyko išprašyti 11 valandą, tuoj po poros, užsiregistravusios tuo pačiu laiku.

Vėliau sekę vargai Aną ne kartą privertė pagalvoti apie datos pakeitimą, tačiau jos išrinktasis buvo atkaklus ir vijo tokias mintis. Vienas fotografas jiems pareiškė: “Jei tuoktumėtės paprastą dieną, paslaugos kainuotų 1000 litų. Jei liepos 7-ąją - 3000 litų”. Ta pati situacija pasikartojo ir ieškant salės, muzikantų”, - atsidūsta vilnietė. Ji jau susitaikė su mintimi, kad vestuvės kainuos gerokai brangiau, nei buvo planuota.

Tuoksis tik bažnyčioje

24 metų vilnietė Kristina Vilčinskaja ir jos bendraamžis Andrejus Jedikas, jau negavę progos tuoktis liepos 7-ąją Vilniaus civilinės metrikacijos skyriuje, nusprendė žiedus sumainyti tik bažnyčioje. Pasiimti santuokos liudijimo iš metrikacijos skyriaus jie ateis eilinę darbo dieną.

Ši pora vestuves pradėjo planuoti dar rugsėjo mėnesį ir jau turi visa, ko reikia, gana priimtinomis kainomis. “Svarbiausia nenuleisti rankų beieškant, be to, reikia mokėti derėtis”, - sėkmės formulę padiktavo Kristina. Į puotą jie ketina pakviesti 80 žmonių, vestuvės porai atsieis maždaug 9 tūkst. litų. “Tą pačią dieną tuokiasi viena mūsų pažįstamų pora, jiems vestuvės kainuos apie 15 tūkstančių litų”, - pasakojo vilnietė.

“Man labiausiai patiko, kai ponas Kęstutis Ignatavičius, Kauno Civilinės metrikacijos biuro vedėjas, pasakė: “Vaikai, ne skaičiais tikėkit, bet savimi”, - prisimena 27 metų kaunietis Evaldas Ugenskas. Susituokti liepos 7-ąją buvo jo mylimosios - 4 metais jaunesnės Saulės Petniūnaitės idėja. Pernai rudenį pora išreiškė norą tuoktis ir jiems buvo pasiūlytas vėliausias galimas laikas - 17 valanda. Taigi svarbiąją bendro gyvenimo dieną juos lydės net keturi septynetai. “Nepražiopsosim vestuvių metinių”, - džiaugėsi Saulė.

Ši kauniečių pora gana sėkmingai suplanavo vestuves. Šventė vyks sodyboje Alytaus rajone, jaunieji ir pulkas važiuos ne limuzinu, o sportiniais automobiliais, ir fotografą pavyko rasti už prieinamą kainą. Tiesa, muzikantų jie kol kas dar neužsisakė.

Priešvestuviniai rūpesčiai komplikuojasi 28 metų Rūtai Lukoševičiūtei ir metais vyresniam Mariui Rumbaičiui. “Kad ir kur beeini, kam beskambini, išgirsti: mes jau užsakyti. Liepos 7-oji jau skamba tarsi keiksmažodis.” Pora jau yra užsisakiusi pobūvių salę, bet iki šiol nežino, kiek reikės mokėti. Jiems tebuvo pasakyta, kad kaina kils.

Apgultis ir 2008 metų rugpjūčio 8-ąją

“Jei galimybės būtų neribotos, Kauno rotušėje šių metų liepos 7-ąją tuoktųsi, ko gero, iki 300 porų”, - įsitikinusi Kauno miesto Civilinės metrikacijos biuro vyr. specialistė Juzita Bazarova. Pasak jos, šiai datai dar 2005 metų gruodį visos vietos buvo užimtos. Apgultis persimetė į 2008 metų rugpjūčio 8-ąją - nuo pietų laisvų vietų nebėra.

Liepos 7-ąją miesto rotušėje žiedus sumainys daugiau kaip 50 porų. Pirmoji iš jų tuoksis 8 valandą 40 minučių. Sąrašo gale esantys jaunieji tuoksis 17 valandą 10 minučių. Tiesa, liepos-rugpjūčio mėnesiais būna ir daugiau tokių įtemptų dienų. Daugelis nori vestuvių vasarą, atostogų metu.

Susidūrusios su vestuvių planavimo sunkumais, Kaune maždaug penkios poros atsisakė liepos 7 dienos. J.Bazarovos žiniomis, nemažai porų nusprendė tuoktis tik bažnyčioje, o Civilinės metrikacijos biure santuokos liudijimą pasiims kitą dieną, be didelių iškilmių. Beje, internete buvo galima rasti skelbimų, kuriuose už apvalią trijų nulių sumą buvo siūloma pirkti populiariąją vestuvių datą.

Bendraudama su jaunavedžiais Civilinės metrikacijos biuro darbuotoja išgirdo, kad įvairias paslaugas vestuvėms teikiantys verslininkai liepos 7-ajai kone dvigubai pakėlė kainas. Iš pradžių sakė vieną sumą, vėliau - didesnę. Ne viena pora, pasak J.Bazarovos, apsiribojo kuklesne švente, tačiau laikosi įsikandę septynetais pažymėtos dienos.

Kauno rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyrius liepos septintąją jaunavedžių visai netuoks. Kadangi čia besituokiančiųjų nedaug, santuokos registruojamos kas antrą savaitgalį. Pasak šio skyriaus vedėjos Skirmantės Subačienės, buvo porų, pageidavusių tuoktis liepos 7-ąją. Vedėjos nuomone, nemažai porų randa būdų tuoktis ne rajono, bet Kauno miesto civilinės metrikacijos biure, kuris yra trokštamas daugelio jaunavedžių todėl, kad įsikūręs Rotušėje.

Santuokų rūmuose irgi bus karšta

Norintiesiems liepos 7-ąją sumainyti žiedus Vilniaus civilinės metrikacijos biure, laisvų vietų dar yra, tiesa, labai ankstyvą rytą - nuo 8 iki 9 valandos. Šią dieną sostinėje žada tuoktis jau daugiau kaip 60 porų. Pasak skyriaus vedėjos Ilonos Jurgaitienės, dėl tokio didelio skaičiaus vienos poros tuoktuvių ceremonija truks tik kelias minutes, o ne po pusvalandį, kaip žiemos metu. Tačiau jaunavedžiai tai žino ir, pasak I.Jurgaitienės, trūks plyš nori, kad tą dieną jiems būtų suteiktos nors tos dvi minutės.

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos manymu, dauguma įsimylėjėlių liepos 7-osios trokšta ne dėl septynetų, o dėl papildomos laisvos dienos.

Dėl vestuvinių paslaugų deficito buvo porų, kurios keitė vestuvių datą į liepos 6-ąją arba į kitą savaitgalį. Beje, Vilniuje, kaip ir Kaune, jau yra besiregistruojančiųjų 2008 metų rugpjūčio 8-ajai, dar daugiau norinčiųjų tuoktis rugpjūčio 16-ąją. Pastaroji data greičiausiai bus labai populiari dėl to, kad rugpjūčio 15-oji, tai yra Žolinė, bus penktadienis ir nedarbo diena.

Septynetais tiki ne visi

Vestuvių planuotoja Diana Sugintienė juokiasi: “Šių metų liepos 7-ąją aš esu laisva!” Ji ilgą laiką nesuprato, kodėl taip yra, tačiau neseniai susitikusi su viena potencialia kliente suprato, kodėl tokią populiarią dieną ji nereikalinga.

“Pasirodo, šių metų liepos 7-ąją norintys susituokti asmenys šią datą užsisakė jau prieš metus ir daugiau, tada dar nebuvo populiaru samdytis vestuvių planuotojus”, - aiškina D.Sugintienė.

Žmonės nuo seno tiki, kad septynetas neša laimę. D.Sugintienė žino, kad pagal kinų filosofiją labai geri skaičiai tuoktis yra ne tik septynetai, bet ir devynetai. Sudėję šių metų skaičius gauname devynetą. D.Sugintienės įsitikinimu, dar geresnė diena tuoktuvėms - šių metų rugsėjo 9-oji, nes joje slypi trys devynetai.

Žinomas numerologas Petras Šibilskis skeptiškai vertina įsimylėjėlių siekį tuoktis 2007 metų liepos 7 dieną dėl to, kad esą trys septynetai palaimins jų santuoką. Pasak P.Šibilskio, datos septynetai dar nieko nereiškia.

Ar ši data porai bus laiminga, galima nustatyti numerologiniais skaičiavimais.

Tačiau reikia apskaičiuoti kiekvienai porai individualiai - imant abiejų žmonių gimimo datas, vardus ir pavardes. Vieniems ši diena gali būti sėkminga, kitiems - priešingai.

Apskritai P.Šibilskis jauniems žmonėms pataria pasitikrinti, ar jie vienas kitam tinka. Numerologas sako ne vienai porai atvėręs akis, kad kartu jie būti tiesiog negali. P.Šibilskis tai nustato matematiniais veiksmais.

Asmens gimimo datos skaitmenys sudedami, kol gaunamas vienaženklis skaitmuo. Taip pat ir vardo bei pavardės raidės paverčiamos skaičiais ir vėl atliekami sudėties veiksmai. Tokiu pat būdu nustatomi antrosios pusės skaičiai. Tuomet, paėmęs numerologijos žinyną, kuriame aprašomos skaičių reikšmės, P.Šibilskis nustato, ar šie žmonės gali gyventi kartu.

“Numerologija - tai žaidimas, tačiau labai dažnai prognozės pasitvirtina”, - tikina P.Šibilskis.