"Radijo stotyje išties buvo kažkas ne taip: nuolatos gesdavo aparatūra, dingdavo elektra, tarp darbuotojų vyravo įtampa, dažnai kildavo konfliktų. Įmonės viršininkai tikėjo, kad darbuotojus prakeikė konkurentai", - pasakojo moteris.

Buvusios darbuotojos nuomone, kunigui pašventinus patalpas religingi žmonės įtikėjo esantys saugūs, nurimo ir visi netikėti reiškiniai.

Pasak vyskupo Juozo Tunaičio, egzorcizmas - tiesiog yra tokia apeigų rūšis, kai demonai ir piktosios dvasios yra išvaromos iš apsėstų žmonių, o ne įvairių patalpų. "Tiesa, ne kiekvienas kunigas gali būti egzorcistas. Jis turi baigti specialius kursus ir būti dvasiškai subrendęs. Egzorcistus paskiria vyskupas", - sakė J.Tunaitis, pažymėjęs, kad iš Lietuvos šios apeigų rūšies vykstama mokytis į Lenkiją ar Italiją, nes pas mus nėra šios srities specialistų.

Pasak vyskupo Juozo Tunaičio, Lietuvoje egzorcizmą propaguojančių kunigų yra Panevėžio, Telšių, Kauno, Vilniaus vyskupijose. "Dažniausiai kreipiasi nuo būrėjų ar ekstrasensų nukentėję, ramybės nerandantys žmonės. Taip pat ateina priklausomybę alkoholiui turinčių žmonių. Bendradarbiaujame su psichiatrais, psichologais ir, jeigu nutariama, kad negalima padėti, tada kreipiamasi į egzorcistus", - pasakojo vyskupas, pastebėjęs, kad egzorcistų skaičius pamažu auga.

Kunigų teikiamo šventinimo ir palaiminimo nesibodi Lietuvos įmonės, įsikeldamos į naujas patalpas ar norėdamos išvengti nelaimių. "Į naujo verslo centro atidarymą pasikvietėme kunigą, nes per dieną šalia pastato įvyko du nelaimingi atsitikimai - šalia statybose į duobę įkrito darbininkas, o vėliau degė autobusas", - pasakojo įmonės "Unimodus" direktorius Gintas Bliuvas. Įmonė Ozo gatvėje nuomoja verslo centro patalpas.

G.Bliuvas pažymėjo, kad nėra labai religingas, tačiau vylėsi, kad kunigų šventinimai padeda išvengti nelaimių. "Kunigo apsilankymas renginyje buvo įsimintinas įvykis visiems šventės dalyviams ir įnešė daugiau susikaupimo ir pamąstymo", - neabejojo G.Bliuvas.

Jis sakė, kad pažįstamas kunigas už patalpų palaiminimą neprašė jokios aukos: "Bet mes jam atsidėkojome ir neprašyti".

Vilniaus arkikatedros klebonas Ričardas Doveika "15min" sakė sulaukiąs pasiūlymų pašventinti patalpas, tačiau vyksta tikrai ne visur.

Klebonas pripažino, kad pastaruoju metu mados banga praeina, o įmonės kviečiasi kunigus dėl dvasinių dalykų. "Patarnavimai turėtų būti nemokami, o žmonės turėtų atsidėkoti ateidami į bažnyčią", - sakė dvasininkas.

Vyskupas Juozas Tunaitis sakė, kad Bažnyčia neigiamai žiūri į šventinimus įvairių neskaidrių ar su piniginiais dalykais susijusių sričių.

"Į "suktųjų" kategoriją patenka prekybos centrai, bankai, o automobiliams, laivams, ligoninėms ar globos namams šventinimus atlikti galima", - atkreipė dėmesį vyskupas.

Klaipėdoje neįprasta misija tenka Lietuvos karinių jūrų pajėgų kapelionui Romualdui Ramašauskui. Pasak dvasininko, jam yra patikėta jūra.

Kapelionas jau yra pašventinęs keliolika laivų. "Tai ir nauji laivai, ir rekonstruoti, ir perpirkti", - pasakojo R.Ramašauskas. Be to, kapelionas atlieka psichologinį darbą su kariškiais.

Pasak egzorcisto Arnoldo Valkausko, yra tekę melstis už keletą žmonių, vieną iš jų iki šiol jau porą metų vargina piktoji dvasia".

"Požymiai, kad žmogų yra apsėdusi piktoji dvasia labai panašūs į neurozės. Vienas patikimiausių bruožų - žmogaus drebulys, baimė, apimanti meldžiantis".