Kaip BNS sakė Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) Aviacijos bazės vadas pulkininkas leitenantas Audronis Navickas, savaitgalį laukiama atskrendant Belgijos KOP kontingento su keturiais naikintuvais "F-16". Belgai per oficialią ceremoniją guodžio 1 dieną pakeis keturių mėnesių trukmės misiją baigiančius Ispanijos karinių oro pajėgų 14-ojo naikintuvų sparno karius su 4 naikintuvais "Mirage F-1M".

Pasak pulkininko leitenanto A.Navicko, per kelias artimiausias dienas laukiama atskrendant ir keturių JAV KOP naikintuvų "F-16", kurie dalyvaus lapkričio 28-29 dienomis vyksiančio NATO viršūnių susitikimo Rygoje saugumo užtikrinimo operacijoje. Prie jos prisidės belgai ir ispanai.

Vienu metu Zokniuose bus sutelktos rekordiškai didelės sąjungininkų naikintuvų pajėgos - net 12 kovinių lėktuvų.

Be to, Zokniuose leisis ir NATO viršūnių susitikimą aptarnausiantys sąjungininkų krovininiai lėktuvai.

Belgija buvo pirmoji sąjungininkė, atsiuntusi savo karius ir lėktuvus į Baltijos šalių oro policijos misiją po Lietuvos, Latvijos ir Estijos įstojimo į NATO 2004 metų kovo 31 dieną.

Baltijos šalys neturi oro erdvės patruliavimui tinkamų orlaivių. Šiaurės Atlanto Tarybos sprendimu, Lietuvoje dislokuoti lėktuvai ir kontingentai, kurie po kelis mėnesius saugo Baltijos šalių oro erdvę.

Trijų mėnesių misijas jau įvykdė Belgijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Norvegijos, Nyderlandų, Vokietijos, JAV, Lenkijos aviatoriai. Nuo šių metų misijos prailgintos iki keturių mėnesių, tiek jau budėjo Turkijos ir Ispanijos kontingentai. 2007 metų balandžio-liepos mėnesiais Baltijos padangę saugos Prancūzijos KOP, nuo 2007 metų rugpjūčio - Rumunijos karinės pajėgos.

Lapkričio pradžioje Lietuvoje viešėjęs NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis pareiškė, kad oro policijos misija bus tęsiama ir po 2007-ųjų metų, iki kuomet suplanuotos sąjungininkų karinių oro pajėgų rotacijos.

Šiemet trijų Baltijos šalių gynybos ministrai paprašė NATO sąjungininkų, kad laikinas sprendimas dėl oro policijos taptų ilgalaikiu, o pati misija būtų pratęsta iki kito dešimtmečio vidurio, kai Baltijos šalys ras lėšų naikintuvų įsigijimui.