Judėjimo nariai penktadienį po pietų trumpą akciją surengė prie Seimo.

Lyjant lietui ir pučiant smarkiam vėjui du vyrai ir dvi moterys prie Seimo demonstravo Falun Gong mankštos pratimus. Dar dvi moterys laikė iškėlusios geltoną audinį su užrašu "Falun Dafa".

Akcija truko vos apie dešimt minučių.

Tokiu būdu jie siekia atkreipti Lietuvos visuomenės dėmesį į, jų teigimu, Kinijos valdžios vykdomas represijas prieš judėjimo narius.

Vilniaus savivaldybė Falun Gong atstovams nedavė leidimo rengti gausesnę akcijos prie Seimo, tačiau pagal Susirinkimų įstatymą, leidimo nereikia, jeigu protesto akcijoje dalyvauja iki dešimties dalyvių.

Minėtojo judėjimo atstovai prašė, tačiau taip pat negavo leidimo šeštadienį surengti eitynes nuo Vilniaus Rotušės iki Katedros aikštės bei surengti protesto akciją prie Kinijos ambasados.

Vilniaus savivaldybės administracijos Tvarkos palaikymo ir priežiūros skyriaus vadovas Darius Šaluga BNS teigė, jog leidimus atsisakyta išduoti, nes akcijų rengėjai pavėlavo dėl jų kreiptis.

Pagal įstatymą, dėl leidimo surengti viešą akciją turėtų būti kreipiamasi ne vėliau kaip prieš penkias dienas.

Falun Gong atstovai į Vilniaus savivaldybę dėl leidimo kreipėsi penktadienį ryte.

Į Vilnių protestuoti prieš Falun Gong narių persekiojimą atvyko daugiau kaip dešimt šio judėjimo aktyvistų iš Australijos, Vokietijos, JAV, Kanados ir Švedijos.

Judėjimo nariai kaltina Kinijos prezidentą nurodžius pradėti jų persekiojimą Kinijoje 1999 metais.

"Žmogus, labiausiai atsakingas už šiuos persekiojimas - Kinijos komunistų partijos vadovas Jiang Zeminis - atvyksta į Lietuvą", - penktadienį Vilniuje surengtoje spaudos konferencijoje teigė Falun Gong judėjimo narė iš Vokietijos Waltraud Sundl-Ng.

Tačiau Falun Gong pasekėjai teigia nekeliantys kokių nors politinių reikalavimų, o tik siekiantys, kad būtų nutrauktos represijos prieš judėjimo narius Kinijoje.

"Mes neturime jokių politinių tikslų. Tai yra tik savęs tobulinimo sistema", - teigė Cindy Gu, atvykusi iš Kanados.

Pasak jų, Falung Gong yra meditacijos ir tradicinių mankštos pratimų sistema, padedanti tobulinti asmens moralę ir sveikatą.

Spaudos konferencijoje kartu su savo dviejų metų dukra dalyvavo Australijos pilietė Zhizhen Dai.

Jos teigimu, praėjusiais metais Kinijoje kalėjime buvo mirtinai nukankintas jos vyras, kuris kreipėsi į valdžią, prašydamas sustabdyti judėjimo narių persekiojimą.

Judėjimo atstovai teigia, jog nuo 1999 metų dėl represijų ir kankinimų iš viso Kinijoje žuvo per 400 jų bendražygių, tūkstančiai buvo suimti ar uždaryti į darbo stovyklas.

Falun Gong pasekėjų teigimu, 1992 metais pradėjusį po pasaulį plisti judėjimą šiuo metu praktikuoja apie 17 mln. žmonių, taip pat jų yra ir Lietuvoje.

"Aš žinau, kad Lietuvoje yra keli Falun Gong judėjimo nariai", - teigė C.Gu.

Judėjimo atstovų teigimu, jiems nebuvo leista rengti protestų per Kinijos prezidento vizitą Rygoje, o Taline du jų aktyvistai buvo policijos sulaikyti, kai dalino lapelius apie judėjimą ir jo persekiojimą Kinijoje.

Jiang Zeminio laukiant Islandijoje, į šalį buvo leista atvykti iš užsienio tik ribotam skaičiui Falun Gong narių. Bijantis didelių protestų, Islandijos valdžia įsileido 140 judėjimo aktyvistų, maždaug 70 kitų, atvykusių iš JAV, Danijos, Kanados ir kitų šalių, buvo sulaikyti Keflaviko oro uoste ir paleisti tik po kurio laiko.

BNS žiniomis, pirmadienį Falun Gong judėjimo aktyvistai ketina susitikti su opozicinės Liberalų frakcijos Seime nariu Arminu Lydeka.

Protesto akcijas prieš Kinijos prezidento vizitą Vilniuje ketina surengti ir Tibeto nepriklausomybės rėmėjai.

BNS žiniomis, jie ketina protestuoti Vilniaus oro uoste.

Kinijos prezidentas į Vilnių atvyks iš Islandijos sekmadienį vakare, prieš tai dar apsilankęs Latvijoje ir Estijoje.