Penktadienį vykusios konferencijos "10 metų Lietuvos lyčių studijoms" dalyvių nuomone, šio projekto priėmimas Seime padėtų nevaisingiems žmonėms susilaukti palikuonių, patirti motinystės ir tėvystės džiaugsmą.

"Lietuvos moterys ir vyrai turi teisę sąmoningai pasirinkti nevaisingumo gydymo būdus bei kurti savo gyvenimą", - teigiama konferencijos dalyvių kreipimesi Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui bei parlamentarams.

Tarp pasirašiusiųjų dokumentą yra ir Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis, vyrų ir moterų lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė bei dar beveik 90 asmenų.

Šią savaitę didžiausių Lietuvos religinių bendruomenių atstovai su kritikavo Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupės parengtą Dirbtinio apvaisinimo įstatymo projektą bei ketinimus parengti reprodukcinės sveikatos įstatymo projektą, kuris įteisintų dirbtinį apvaisinimą "mėgintuvėlyje".

Vyskupai ragina saugoti kiekvieno žmogaus gyvybę ir teigia, kad Dirbtinio apvaisinimo įstatymo projektas pažeidžia žmogaus teises ir kai kuriuos Konstitucijos straipsnius.

Minėtuoju projektu įteisinami du dirbtinio apvaisinimo būdai: "in vitro" - kiaušialąstės apvaisinimas mėgintuvėlyje ir "in vivo" - kiaušialąstės apvaisinimas moters kūne.

Iki šiol Lietuvoje nebuvo leidžiama su dirbtiniu apvaisinimu susijusi spermos, kiaušialąsčių ir embrionų donorystė.

Parengtame įstatymo projekte numatyta, jog leidžiamas dirbtinis apvaisinimas, apvaisinant moterį sutuoktinio, partnerio ar donoro sperma, taip pat apvaisinant moters donorės kiaušialąstę sutuoktinio, partnerio ar donoro sperma bei naudojant donorių embrionus.

Projekte teigiama, jog dirbtinis apvaisinimas yra nevaisingumo gydymo metodas, kuris taikomas, kai šeima negali susilaukti vaikų natūraliu būdu ar kai moteris, nesanti santuokoje, jos prašymu apvaisinama donoro lytinėmis ląstelėmis.

Netrukus bus pradėtas rengti reprodukcinės sveikatos įstatymo projektas, kuriame vienas skyrius bus skirtas abortams ir jų situacijai Lietuvoje.

Mokslininkų duomenimis, mėgintuvėliuose sukurti embrionai apsigimsta dvigubai dažniau, jų svoris dažnai mažesnis, nei įprastu būdu besivystančių kūdikių, todėl neabejojama, kad tai gali turėti pasekmių jų fiziniam ir dvasiniam vystymuisi.

Medikų teigimu, abortų šalyje pastaraisiais metais sumažėjo perpus iki 20 tūkst. per metus. Dirbtinio apvaisinimo šalininkai teigia, kad dirbtinis apvaisinimas padidins gimstamumą ir sumažins abortų skaičių.

Lietuvos statistikos departamento bei epidemiologinių skaičiavimų duomenimis, Lietuvoje yra apie 50 tūkst. nevaisingų šeimų. Kasmet jų padaugėja dviem tūkstančiais.

Sausį Lietuvoje gimė pirmasis kūdikis iš užšaldyto embriono, kuris persodintas moteriai vaisingumo klinikoje Vilniuje 2001 metais.