Tai rodo skambučių centro "Fonitel" liepos 14 dieną atlikta apklausa, kurios rezultatus skelbia savaitraštis "Veidas". Tyrimo metu apklausta 500 Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio gyventojų.

Kad Lietuvos oro erdvė pažeidinėjama dėl to, jog šalis neturi priešlėktuvinės gynybos, mano 34,46 proc. respondentų. Tai - jaunimas bei vidutinio amžiaus žmonės, privataus sektoriaus darbuotojai, studentai.

Tačiau beveik tiek pat apklaustųjų (30,55 proc.) įsitikinę, kad oro erdvės pažeidimai yra sąmoningos provokacijos, siekiant pakirsti Lietuvos gyventojų pasitikėjimą NATO oro policija. Ypač dažnai taip mano valstybinio sektoriaus darbuotojai bei asmenys, turintys aukštąjį išsilavinimą.

19,58 proc. respondentų mano, kad kaimynėse valstybėse prasidėjo vasaros manevrų periodas, o lakūnai prastai parengti, dar 15,4 proc. šiuo klausimu nuomonės neturėjo.

Nors ir manydami, kad pagrindinė oro erdvės pažeidimų priežastis - prasta priešlėktuvinė gynyba, didmiesčių gyventojai nėra nusiteikę didinti išlaidų oro erdvės apsaugai (17,75 proc.). Dauguma (46,74 proc.) mano, kad efektyviausias būdas - diplomatiniais kanalais pareikšti protestą.

Dar 22,45 proc. apklaustųjų mano, kad Lietuva turėtų iškelti šį klausimą NATO ir prašyti didesnės sąjungininkų paramos, 2,9 proc. ragina griebtis ginklo ir apšaudyti oro erdvės pažeidėjus.

Pastaruoju metu padažnėjo Lietuvos oro erdvės pažeidimų - vien tik per birželio ir liepos mėnesius oro erdvė buvo pažeista 3 kartus: birželio 19 dieną Baltarusijos KOP sraigtasparnis "Mi-8" dukart per vieną dieną mažame aukštyje įskrido į Lietuvos teritorijos gilumą, birželio 29 į Lietuvos oro erdvę įskrido Rusijos nakintuvas "Su-27", liepos 10 dieną Lietuvos oro erdvę pažeidė Baltarusijos KOP sraigtasparnis "Mi-24".

Pernai rudenį į Lietuvą, kaip nustatyta, dėl antžeminių tarnybų ir piloto Valerijaus Trojanovo padarytų klaidų, atklydo ir sudužo raketomis ginkluotas Rusijos naikintuvas "Su-27".