„Globalios Lietuvos apdovanojimai“ pagerbia užsienyje gyvenančius ar iš jo grįžusius lietuvius, kurie savo išskirtiniu talentu, vizijomis ir sėkmingu darbu kuria pažangią Lietuvą ir garsina jos vardą visame pasaulyje.

Daugiausiai pretendentų šiemet sulaukė nauja apdovanojimų kategorija, kurioje siekiama įvertinti užsienio lietuvių pagalbą Lietuvai dorojantis su pandemijos iššūkiais.

Joje pristatomi Amerikos lietuviai, padėję Lietuvai gauti neinvazinės ventiliacijos šalmus sunkiems Covid-19 pacientams, tarptautinių humanitarinių misijų ekspertė, savanoriškai konsultavusi Lietuvos institucijas bei NVO ir kūrusi išeitis pandemijos krizės pradžioje, globalus verslininkas, paaukojęs didžiulius pinigus Lietuvos medikams ir kiti.

„Globalių iššūkių metais visa Lietuva ypatingai susivienijo, visiems persikėlus į virtualią erdvę išsitrynė ribos tarp Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių. Lietuviai šiemet buvo tikra globali jėga tiek pandemijos akivaizdoje padedant tėvynei, tiek susitelkiant dalyvavimui rinkimuose,“ – sakė tarptautinio lietuvių profesionalų tinklo „Global Lithuanian Leaders“ (GLL) vadovė Aušra Kukelkaitė.

Apdovanojimams persikėlus į virtualią erdvę atsiveria ir naujos galimybės bendrauti su laureatais. Kiekvieną sausio ketvirtadienio vakarą vyks virtualios sesijos, kurių metu laureatai skaitys pranešimus, dalinsis savo sėkmės istorijomis, diskutuos su ekspertais verslo ir mokslo, švietimo, pilietiškumo ir kultūros temomis. Renginiai bus transliuojami „Global Lithuanian Leaders“ socialiniuose tinkluose.

Dvi apdovanojimų kategorijos šiais metais bus ypatingos. Viena jų – už Lietuvos garsinimą pasaulyje, kur laureatą išrinks visuomenė viešu balsavimu LRT.lt portale sausio 4-15 dieną. Kita – nauja kategorija, kuria siekiama įvertinti ir padėkoti lituanistinio švietimo lyderiams, kuriuos atrinkti padėjo Pasaulio lietuvių bendruomenė.

Šiais metais vertinimo komisija patvirtino septynias apdovanojimų kategorijas:

Už lietuviškų idėjų proveržį pasaulyje (nugalėtoją sausio 4 d. paskelbs advokatų kontoros „Triniti Jurex“ vadovė Vilija Viešūnaitė);
Už skambų balsą pasaulio moksle (nugalėtoją sausio 7 d. paskelbs filantropas verslininkas Marius Jakulis Jason);
Už jaunųjų talentų ugdymą Lietuvai pasaulyje (nugalėtoją sausio 11 d. paskelbs Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovas);
Už viso gyvenimo nuopelnus (nugalėtoją sausio 14 d. paskelbs Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis);
Už globalią patirtį pandemijos iššūkiams (nugalėtoją sausio 18 d. paskelbs talentų paieškos kompanijos „Alliance for Recruitment“ partneris Andrius Francas);
Už Lietuvos garsinimą pasaulyje (nugalėtoją sausio 25 d. paskelbs LRT vadovė Monika Garbačiauskaitė Budrienė);
Už bendrystę su Lietuvos regionais (nugalėtoją sausio 28 d. paskelbs Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda).

Su visais šių metų „Globalios Lietuvos apdovanojimų“ nominantais galima susipažinti oficialioje apdovanojimų svetainėje www.gllapdovanojimai.lt

„Globalios Lietuvos apdovanojimai“ yra vienintelis įvykis, įvertinantis išskirtinį Lietuvos diasporos profesionalų indėlį į Lietuvos ekonomikos, mokslo, kultūros bei kitų sričių augimą ir tarptautinį pripažinimą. Apdovanojimus jau devintą kartą organizuoja diasporos profesionalų tinklas „Global Lithuanian Leaders“, per tuos metus papasakojęs jau daugiau nei 300 įkvepiančių Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių tautiečių bendradarbiavimo istorijų.