Pagrindinis imigracijos apimties šaltinis – Nacionalinis statistikos biuras (ONS) patvirtino, kad klydo. Vyriausybinė įstaiga pripažino, jog netiksliai skaičiavo 2009-2016 metais iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Čekijos, Vengrijos, Slovėnijos ir Slovakijos į JK atvykusius žmones.

Tikrasis imigrantų iš šių valstybių skaičius yra mažesnis nei skelbta anksčiau. Teigiama, kad realybė nuo pateiktos statistikos gali skirtis dešimtimis tūkstančių.

Toks ONS pripažinimas laikomas žeminančiu, mat biuro duomenimis vadovaujasi vyriausybė, formuojanti imigracijos politiką. Kitaip tariant, klaidomis paremtų sprendimų pasekmės taip pat gali būti laikomos klaidingomis.

„Tai svarbu, nes pastaruosius 9 metus JK politika rėmėsi duomenimis iš vieno šaltinio, kuris nesusitvarkė su jam patikėta našta“, – sakė Oxfordo universiteto Migracijos observotorijos vadovė Madeleine Sumption.

ONS pažymi, kad toks duomenų neatitikimas nekeičia bendro ES piliečių skaičiaus Jungtinėje Karalystėje – remiantis informacija iš skirtingų šaltinių, 2018 metais jų buvo 3,46 milijono.

Neapskaitytų imigrantų skaičius išlieka nežinomas.

Tikslus Lietuvos piliečių, gyvenančių JK, skaičius taip pat nėra žinomas, jis svyruoja apie 200 000.

ONS duomenys rodo, kad 2017 metais JK gyveno 198 tūkst. Lietuvoje gimusių žmonių, daugiau nei pusė iš jų sudarė 20-39 metų asmenys.

2016 m. JK gyveno 205 tūkst. lietuvių (ONS duomenys).