Praėjusią savaitę su „Tiesos“ redakcija susisiekė Piterbore gyvenanti lietuvė ir papasakojo miesto centriniame parke nuo gaujos smurtautojų apgynusi dvi nepilnametes lietuves. Moteris tikino, kad tuo metu šioje poilsio zonoje buvo nemažai žmonių, bet niekas nesiteikė padėti skriaudžiamoms mergaitėms.

„Aš iki šiol drebu – man nesuprantama, kaip taip galima smurtauti prieš vaikus, kaip aplinkiniai gali būti tokie abejingi.

Vėliau iš kitų lietuvių sužinojau, kad panašūs dalykai šiame parke kartojasi ne pirmą kartą, tačiau nei policija, nei vietos valdžia jokių priemonių nesiima. Nejaugi laukiama nelaimės? Visi žinome, kas neseniai nutiko vienai mažai lietuvei“, – emocingai kalbėjo moteris.

Ji priminė 14-metės lietuvės nužudymą Wolverhamptone – šio miesto parke negyva mergaitė rasta balandžio 12-ąją.

„Tai ne nauja, o įsisenėjusi problema. Mūsų vaikams čia darosi nesaugu“, – sakė lietuvė.

Mušė mergaites

Balandžio 26-osios pavakarę Piterboro centriniame parke su vaikais vaikščiojusi Gintarė Šulborskaitė netoliese išgirdo triukšmą ir pamatė paauglių sujudimą – lietuvė greitai suprato, kad vyksta kažkas negero, ir nuskubėjo pažiūrėti, kas vyksta.

Pribėgusi arčiau, ji pamatė, kaip apie 20-30 paauglių spardo dvi mergaites, ir ėmė šaukti, kad užpuolikai sustotų, ir pranešė, kad iškvies policiją. Tai išgirdę smurtautojai, kurie buvo anglakalbiai, spruko, o nukentėjusiosios liko – abi jos lietuvės.

„Aš buvau šokiruota, nežinojau, kad paaugliai gali būti tokie žiaurūs. Berniukai spardė ant žemės parkritusias mergaites kojomis. Tai, ką pamačiau, mane labai sukrėtė.

Viena iš sumuštų mergaičių buvo ištikta šoko, labai verkė, guodžiau jas. Baisiausia, kad netoliese buvo daugiau suaugusių žmonių, tačiau jie net nebandė padėti skriaudžiamoms mergaitėms ar daryti ką nors, kad smurtas nesitęstų. Negalėjau tuo patikėti.

Nuskriaustosios sakė, kad visa tai tęsiasi seniai, jos negalinčios ramiai gyventi, yra nuolat puolamos ir nežino, ką daryti. Patariau joms kalbėtis su tėvais“, – pasakojo G. Šulborskaitė.

Paklausta, ar apie įvykį pranešė policijai, moteris atsakė neigiamai.

„Policijos nekviečiau, tos nukentėjusios mergaitės man sakė, kad policija nieko nedaro, – tuo jos įsitikino po ankstesnių įvykių.

Netrukus apie įvykį pranešiau vienos vietos lietuvių grupės paskyroje „Facebook“, kad jie žinotų, kas vyksta, kad kalbėtųsi su savo vaikais. Mano pranešimui pritarė daug mamų, kelios moterys sakė, kad taip pat matė šį įvykį ir gali tai patvirtinti.

Dvi mamos prisipažino, kad jų dukros nukentėjo.

Tėvai patvirtino, kad policija nesiima spręsti šios problemos. Viena lietuvė neva išgirdo policijos raginimą nesikišti į paauglių reikalus.

Mano nuomone, vietiniai paaugliai tiesiog nemėgsta bendraamžių lietuvių. Apskritai imigrantai čia neturi jokių teisių, niekas už juos nekovoja. Mūsų vaikai čia – nesaugūs. Reikia apie tai kalbėti, viešinti.

Reikia pakovoti už visų mūsų atžalas. Kitaip kieno nors vaikas vieną vakarą gali negrįžti į namus. Tėvai, kalbėkitės su savo vaikais, žinokite, kas vyksta, skirkite tam laiko“, – sakė G. Šulborskaitė.

Anot jos, socialiniuose tinkluose apstu tautiečių nusiskundimų apie tai, kad žmonės nežino, kur kreiptis pagalbos.

„Sklando ir tokių nuomonių: jeigu niekas nieko nedaro, teks daryti savo teismą, taip svarsto tėvai.

Bet ir mūsų – tėvų – atsakomybė auklėti vaikus taip, kad vaikai nesmurtautų“, – sakė Piterboro lietuvė.

Lietuviams – speciali pagalba

Su socialiniuose tinkluose aktyviai skleidžiamais tautiečių teiginiais, kad imigrantai mieste neturi jokių teisių, o vietos valdžia ir policija užmerkia akis prieš smurtą, nesutinka Piterboro lietuvių bendruomenės vadovė Rūta Dalton.

„Visiems svarbus mūsų, ypač mūsų vaikų, saugumas Piterbore ir kituose JK miestuose. Jei jūs susidūrėte su bet kokios formos smurtu ar esate įvykio liudininkai, skatiname nedelsiant kreiptis į vietos policiją (skambinti 101 ar 999 emergency). JK pareigūnai labai atsakingai žiūri ne tik į smurtinius nusikaltimus, bet ir rasistinius ar bet kokios kitos formos verbalinius nusikaltimus. Už juos gresia realios bausmės, o JK policijos pareigūnai visuomet pasirengę padėti. Taip pat apie nusikaltimus galite pranešti anonimiškai internetu Kembridžšyro grafystės policijos interneto svetainėje“, – sakė bendruomenės vadovė.

Reaguodama į minėtus atvejus, R. Dalton pataria neapsiriboti diskusijomis internete ir primena, kad specialiai dėl lietuvių miesto savivaldybėje ir policijoje dirba jų tautiečiai.

„Labai skatiname lietuvius pasitikėti vietiniais įstatymais ir institucijomis, nedelsti ir kreiptis pagalbos. Piterboro lietuvių bendruomenė ir lietuviai, dirbantys miesto policijoje ir savivaldybėje, taip pat visuomet pasiruošę jums padėti ar jus nukreipti į reikalingas institucijas“, – informavo R. Dalton.

Ji net nurodė kontaktus: Piterboro savivaldybėje valdžios ir lietuvių bendruomenės tarpininkės užduotis atlieka Asta Kavaliauskaitė, su kuria galima susisiekti telefonu 07920 160073.

Ne pirmas kartas

Lygiai prieš metus JK apskriejo žinia apie tame pačiame Piterboro centriniame parke sumuštą paauglę lietuvę. Tąkart mergaitę užpuolė ir su ja žiauriai susidorojo nemaža grupė – apie 20 vietinių merginų, ši egzekucija buvo nufilmuota, o įrašas paskelbtas internete ir peržiūrėtas kelis šimtus tūkstančių kartų.

Juo dalijosi ir nukentėjusiosios mama, prašiusi padėti atpažinti užpuolikes.

Įraše matyti ne tik tai, kaip žiauriai mušama mergaitė, bet ir abejingumas smurtui – greta buvę vaikinai net nesistengė sulaikyti mušeikų.

Tąkart nukentėjusios mergaitės motina, priešingai, nei tvirtina tautiečiai, į policiją kreipėsi, dėl įvykio buvo pradėtas tyrimas.

Teigiama, kad anuomet paauglės smurtauti ryžosi dėl apsižodžiavimo socialiniuose tinkluose. Spėjama, kad dabartinis vaikų smurto protrūkis taip pat susijęs su pernykščiais įvykiais parke.