Svarbiausia – įdomus darbas

Programuotoja Guoda Taraškevičiūtė aštuonerius metus studijavo ir dirbo programuotoja Bolzano universitete, Italijoje, vėliau dar tris metus praleido Airijoje. Dabar Guoda jau kelis mėnesius dirba interneto svetainių kūrimo platformos Wix.com biure Vilniuje ir sako, kad Lietuva turėjo, ką jai pasiūlyti kai kilo minčių apie grįžimą. „Darbų Lietuvoje tikrai yra, programavimo srityje dirbantys specialistai dabar gali rinktis, ar jie nori dirbti didelės tarptautinės korporacijos padalinyje, ar ką tik susikūrusiame startuolyje. Pasirinkimo galimybės jau atitinka darbų užsienio šalyse įvairovę ir tai yra labai patrauklu“, – sako moteris.

Pasak personalo konsultacijų įmonės „Strategic Staffing Solutions International“ regiono vadovo Mantauto Paškevičiaus, įmonės Lietuvoje siūlo pakankamai rimtų ir įdomių pozicijų, kurios gali būti patrauklios grįžtantiems lietuviams, sutinkantiems dirbti už panašius ar netgi už mažesnius atlyginimus negu gaudavo užsienyje. M. Paškevičius sako, kad sėkmingiausiai kvalifikuotus užsienyje dirbančius lietuvius pritraukia tarptautinės bendrovės, nes jos teigiamai vertina užsienyje įgytą patirtį, gali pasiūlyti įdomesnius, didesnius projektus. Į tokias įmones dirbti ir gyventi Lietuvoje mielai grįžta aukštesnio lygio, kvalifikuoti profesionalai: IT specialistai, analitikai, teisininkai, projektų vadovai.

Lietuvoje vis gausiau kuriantis IT sektoriaus įmonėms, jų atstovai vis labiau atkreipia dėmesį į užsienyje dirbančius lietuvius, kuriuos gali prisivilioti grįžti. „Konkurencija rinkoje dėl geriausių darbuotojų IT srityje tik didėja. Tarptautinės patirties turintys specialistai tikrai vertinami mūsų sektoriuje, tad natūralu, kad ieškodami darbuotojų atkreipiame dėmesį į užsienyje dirbančius lietuvius. Kita vertus, norėdami juos sudominti turime jiems pasiūlyti įdomią poziciją, darbą su naujausiomis technologijomis, šiuolaikišką darbo kultūrą. Tokiems darbuotojams patrauklus darbas su globaliais produktais, buvimas tarptautinės komandos dalimi, smagi darbo aplinka“, – sako Wix.com Lietuvos padalinio vadovė Monika Laukaitė.

Apie 10 proc. Wix.com biuro Vilniuje darbuotojų – iš įvairių užsienio šalių grįžę lietuviai, o vien praėjusių metų lapkritį bendrovėje darbą pradėjo 3 tokie specialistai.

Vertina gyvenimo kokybę Lietuvoje

Dažnas į Lietuvą iš užsienio grįžęs specialistas pabrėžia aukštesnę gyvenimo kokybę savo šalyje. „Grįžę gyventi į Lietuvą pastebime, kad Vilnius labai gyvybingas, čia daug puikių vietų, daug renginių, dažną vakarą iš kelių variantų renkamės, ką galime veikti. Lietuvos sostinė tuo gyvybingumu vis labiau panašėja į kitus Europos miestus. Užsidirbti čia jau galima – tą pajutome dar gerokai anksčiau iš bičiulių pasakojimų. Dėl palankesnių būsto kainų ir geresnės būsto kokybės čia gyvename net geriau“, – sako G. Taraškevičiūtė.

Panašiai situaciją vertina ir po penkerių metų gyvenimo Budapešte į Vilnių grįžusi ir darbą investiciniame banke Morgan Stanley į IT sektoriaus bendrovės biurą Lietuvos sostinėje iškeitusi programuotoja Dovilė Lapinskaitė. „Gyvenimo sąlygos čia, Lietuvoje jau yra geresnės, pragyvenimo lygis yra aukštesnis. Šiuo metu planuoju ilgam likti Lietuvoje, noriu gyventi šalia savo šeimos“, – sako Dovilė.

Aukštesnė gyvenimo kokybė gimtojoje šalyje dažniausiai ir yra pagrindinė apsisprendimo grįžti dirbti į Lietuvą priežastis, sako M. Paškevičius. „Lietuviai dažnai įvardija, kad dirbant užsienyje jų gyvenimo kokybė tampa prastesnė nei čia, Lietuvoje. Kalbu apie darbo-poilsio rėžimą, būsto įsigijimo ir nuomos kainas, laiką vykstant iš ir į darbą, draugų bei artimųjų rato sumažėjimą. Taip pat verta paminėti ir kultūrinius skirtumus prie kurių tenka adaptuotis išvykus svetur. Vienas iš grįžusiųjų pavadino tai „moraliniu diskomfortu“. Vis dažnesnė priežastis grįžti – patriotiškumo jausmas, noras įgytą patirtį pritaikyti savo šalyje, gyvenimo vertybių peržiūrėjimas ir išgryninimas“, – vardija specialistas.

Patriotiškas noras prisidėti prie Lietuvos pokyčių buvo ir viena iš priežasčių, dėl kurių į Lietuvą grįžo programuotojas Ignotas Šulženko, po penkerių metų Jungtinėje Karalystėje palikęs darbą Amazon ir grįžęs į Lietuvą. „Turėjau ten britų draugų, puikiai moku kalbą, netgi turėjau teisę balsuoti referendume, tačiau jaučiau, kad ten negimęs niekada nebūsiu visiškai vietinis. Man svarbu turėti galimybę keisti savo aplinką ir jaučiu turintis teisę tą daryti Lietuvoje“, – pasakoja Ignotas.

Grįžta dirbti ir už mažiau

Pašnekovų nuomone, tokia priežasčių, dėl ko lietuviai grįžta į savo šalį, įvairovė paneigia mitą, kad svarbiausias emigrantų motyvas yra atlyginimo dydis. „Grįžtantiems dirbti ir gyventi į Lietuvą vis tik svarbiausi yra gyvenimo kokybės klausimai, žinome atvejų kai lyginant su analogiškomis pozicijomis užsienyje lietuviai grįžta net už maždaug dvigubai žemesnį atlyginimą, tačiau įvertinus gerokai mažesnes būsto kainas, pigesnį pragyvenimą Lietuvoje realus skirtumas nėra toks didelis“, – pasakoja M. Paškevičius.

M. Laukaitė sako, kad vis tik vertindama savo vadovaujamos bendrovės ir kitų IT sektoriaus įmonių patirtį, turi pripažinti, jog IT specialistų atlyginimai Lietuvoje vis labiau artėja prie vakarietiškųjų. Pasak jos, užsienyje patirties įgiję specialistai paprastai yra stipresni kandidatai darbuotojų atrankose, tačiau ir juos pačius sudominti darbdaviams yra sudėtingiau.

Jai pritaria M. Paškevičius ir sako, kad norint prisitraukti kvalifikuotus lietuvius iš užsienio labai svarbios pačių darbdavių Lietuvoje pastangos. „Specialistų, ypač IT srityje, poreikis nuolatos auga, todėl daug įmonių Lietuvoje išplėtė būsimų darbuotojų paieškos geografiją. Norint pasiekti sėkmingų rezultatų reikalingas kryptingas darbas tiek pritraukiant kandidatus, tiek padedant persikelti atgal į Lietuvą naujai įsidarbinusiems“, – sako M. Paškevičius.