Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, atlikdami pilietinę pareigą ne tik parodysime, kad mums svarbi Lietuvos ateitis. Dalyvaudami šiuose rinkimuose kartu prisidėsime prie mums gyvybiškai svarbių klausimų sprendimo. PLB skelbiama akcija „Registruokis ir balsuok 2016“, JAV lietuvių bendruomenės akcija #DABAR (Dalyvaukime ir aktyviai balsuokime ateinančiuose rinkimuose), šiomis savaitėmis rengiamais politiniais debatais Europos sostinėse Briuselyje, Londone, Dubline, Osle, Stokholme ir Berlyne ir daugelio lietuvių bendruomenių aktyvistų pastangomis šiomis dienomis siekiame, kad kuo daugiau užsienyje gyvenančių lietuvių užsiregistruotų spalio 9 d. vyksiantiems Seimo rinkimus.

Visų šių iniciatyvų tikslas – skatinti visame pasaulyje gyvenančius tautiečius kuo gausiau dalyvauti artėjančiuose rinkimuose. Šios akcijos informuoja apie konkuruojančias partijas, kandidatus ir jų politines pozicijas lietuvių bendruomenei rūpimais klausimais. Šįkart Naujamiesčio vienmandatėje apygardoje, kuriai priskiriami visi užsienyje balsuojantys rinkėjai, rungiasi 14 kandidatų. Rinkėjai, balsuodami už partijų sąrašus ir aktyviai juos reitinguodami, gali turėti įtakos net 70 Seimo narių išrinkimui daugiamandatėje apygardoje. Gausūs pasaulio lietuvių balsai (arba jų nebuvimas) nulems net pusę naujo Seimo sudėties!

Primename, kad praėjusiuose Seimo rinkimuose 2012 metais savo balsą atidavė vos 13 tūkst. 57 balsavimo teisę turinčių užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių (užsiregistravusiųjų buvo 17 tūkst. 9 rinkėjai ). Norėdami, kad Seimas spręstų pilietybės išlaikymo, elektroninio balsavimo, švietimo, emigracijos srautų valdymo, užsienio lietuvių įtraukimo į Lietuvos gyvenimą, kultūros ir lietuvybės išlaikymo klausimus bei atsižvelgtų į kintančius užsienyje gyvenančių lietuvių interesus, turime parodyti kur kas didesnį politinį aktyvumą. Jeigu šiems rinkimams užsiregistruotų 35 000 užsienyje gyvenančių lietuvių, tai leistų mums turėti savo vienmandatę apygardą jau kituose Seimo rinkimuose. Jei norime rimtų pokyčių pačioje Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių klausimų sprendimo, privalome registruotis ir balsuoti gausiai.

Visi rinkėjai, ketinantys balsuoti užsienyje, turi užsiregistruoti rinkimams ir būti įtraukti į elektroninius rinkėjų sąrašus iki rugsėjo 14 d. – netgi ir tie, kurie jau dalyvavo ankstesniuose rinkimuose ar referendumuose bei kažkada buvo įrašyti į rinkėjų sąrašus. Užsiregistruoti galima vos per kelias minutes svetainėje www.rinkejopuslapis.lt. Užsiregistravę piliečiai galės patogiai balsuoti paštu arba atvykę į artimiausią Lietuvos atstovybę ar konsulinę įstaigą. Primename, kad likus 10 dienų iki rinkimų tai galima padaryti ir tiesiogiai kiekvienoje Lietuvos atstovybėje, be registracijos.

Kaip bebūtų keista ir apmaudu, turime pažymėti, Vyriausiosios rinkimų komisijos patvirtintais duomenimis, balsuojančių užsienyje, registracijos paslauga neveikia rinkėjams naudojantiems „Apple“ išmaniuosius įrenginius („Apple“ planšetinius kompiuterius ir mobiliuosius telefonus) bei naudojantiems Linux operacinę sistemą. „Apple“ nešiojamieji ar stacionarių kompiuterių naudotojai registruotis gali, tik jie turi naudotis bet kuria kita interneto naršykle, išskyrus „Safari“. Taip pat registruotis gali ir visų kitų gamintojų išmaniųjų įrenginių, mobiliųjų telefonų ir kompiuterių naudotojai. Artėjančiuose Seimo rinkimuose nėra numatoma pritaikyti el. registracijos paslaugą aukščiau minėtų įrenginių naudotojams, kadangi tai pareikalautų nemažai finansinių investicijų. Reikia tikėti, kad gal kitiems rinkimams bus svarstoma galimybė įgyvendinti siūlomus pakeitimus.

Visa svarbiausia informacija apie rinkimų procesą ir kandidatus yra skelbiamas #DABAR sukurtoje
specialioje svetainėje www.musumetasdabar.lt, Facebook (facebook.com/musumetasdabar, facebook.com/Pasauliolietuviubendruomene) ir Twitter (twitter.com/musumetasdabar) socialiniuose tinkluose. Ten taip pat pateikiami glausti Naujamiesčio apygardos kandidatų prisistatymai, jų pozicijos užsienio lietuvius liečiančiais klausimais ir atsakymai į PLB paruoštą klausimyną diasporai rūpimomis temomis.

„Visi mes atliekame svarbius informacijos sklaidos darbus, tačiau apsisprendimas, kam patikėti Lietuvos valdymą ateinantiems ketveriems metams, yra individualių rinkėjų valioje. Pasaulio lietuviai,vienykimės – MŪSŲ METAS #DABAR!“, – kviečia PLB valdybos pirmininkė Dalia Henke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)