Sh.Abe savo pranešime, kurį tiesiogiai transliavo nacionalinė televizija, sakė, kad Japonija per karą sukėlė „neapsakomą žalą ir kančias“ nekaltiems žmonėms.

„Minint karo (pabaigos) 70-ąsias metines, žemai lenkiu galvą prieš sielas visų tų, kurie žuvo tėvynėje ir užsienyje. Reiškiu gilų sielvartą ir savo amžiną, nuoširdžią užuojautą“, – pareiškė premjeras.

Sh.Abe paminėjo ankstesnius atsiprašymus ir pabrėžė Japonijos troškimą judėti į priekį, „nešant istorijos pamokas giliai mūsų širdyse“, bet pats oficialiai neatsiprašė.

Japonija turi atvirai pripažinti savo istoriją, bet jos būsimos kartos neturi vėl atsiprašinėti, sakė vyriausybės vadovas.

„Japonija ne kartą išreiškė gilų apgailestavimą ir nuoširdžius atsiprašymus dėl savo veiksmų per karą“, – sakė premjeras.

„Neturime leisti, kad mūsų vaikams, anūkams ir netgi tolesnėms kartoms, kurios neturi nieko bendra su tuo karu, būtų lemta (dėl jo) atsiprašinėti, – pabrėžė Sh.Abe. - Istorija rūsti. Kas įvyko, nebegalima pakeisti.“

Šios kalbos įdėmiai klausėsi Japonijos kaimynės, ypač Pietų Korėja ir Kinija.

Pyktis dėl invazijos, okupacijos ir Japonijos imperatoriškosios armijos karių žiaurumų prieš prasidedant Antrajam pasauliniam karui ir jam vykstant Japonijos santykius su kitomis Rytų Azijos valstybėmis tebetemdo iki šiol - praėjus dešimtmečiams po to, kai 1945 metų rugpjūčio 15 dieną Tokijas kapituliavo.