Anglija.lt aiškinasi, kokios policijos teisės ir ką daryti tokiu atveju.

„Buvo liepos 28 d., vakaras, šešta valanda, kai į namus atvyko policija. Namą esame išsinuomavę keturi žmonės – aš su draugu ir jo brolis su drauge, žodžiu, dvi poros. Kai atėjo policija, namuose buvome trise – aš ir draugo brolis su drauge. Mes nesupratom, kas vyksta, o kai paklausėm, tai tik išgirdom, kad esame criminals (nusikaltėliai) ir kad mums geriausia tylėti. Aš moku angliškai, tačiau ir man jie neaiškino, kodėl taip elgiasi. Mes visi buvom šoke“, – pasakoja šiauriniame Londono priemiestyje gyvenanti Lina (22 m.).

Pribloškė policininkų elgesys

Policininkai paėmė namuose rastus kompiuterius, telefonus, visų trijų asmens dokumentus, vairuotojo pažymėjimus, surašė poėmio aktą, viską užantspaudavo ir išsivežė.

„Jie rado stalčiuje 2000 svarų, irgi paėmė. Klausia: iš kur pas jus tiek grynųjų? Sakau: čia pinigai už nuomą sumokėti. Mes mokam kas mėnesį po pusantro tūkstančio svarų. Paskui jiems užkliuvo du nauji plačiaekraniai televizoriai – sako, iš kur gavot, nė mes tokių neturim.

Aišku, neturi, nes anglai mėgsta po barus vaikščioti ir cigaretes rūkyti, jie viską prageria ir prarūko. O mes stengėmės, užsidirbom ir nusipirkom. Bet jiems turbūt atrodo, kad kaip emigrantai mes per daug turtingai gyvenam. Buvo ir mano filmavimo kamerą paėmę, bet suradau pirkimo kvitą, tai grąžino,“ – prisimena nemalonią patirtį Lina.

Moteris sako, kad policininkai elgėsi nepagarbiai. Pildydami dokumentus prie stalo valgė riešutus, gėrė „Coca-Cola“, namus paliko išverstus, prišiukšlintus.

„Nesakau, kad diskriminacija, bet tokia ironija jautėsi iš jų pusės. Į tą patį maišą, kur buvo sudėti iš mūsų paimti kompiuteriai ir telefonai, įmetė ir tuščią „Coca-Cola“ butelį, maždaug, viskas čia kaip šiukšlės,“ – piktinasi moteris.

Asmens dokumentų negrąžino

Dokumentus policininkai žadėjo grąžinti po dvidešimt keturių valandų ir paliko telefono numerį, kuriuo galima paskambinti.

Kitą dieną Lina paskambino nurodytu numeriu. Prisiskambinti buvo nelengva, bet galiausiai pavyko. Atsiliepęs asmuo pažadėjo viską išsiaiškinęs paskambinti jai ir padėjo ragelį. Tada ji nuėjo į policijos nuovadą.

„Norėjau sužinoti, kur mano draugas, su kuriuo kartu gyvename, nes jis negrįžo namo. Budinti pasakė, kad jis areštuotas, bet ji negali suteikti daugiau informacijos, be to jis pats gali paskambinti ir viską papasakoti. Kur paskambinti, jei mūsų telefonai paimti?“ – stebisi Lina.

Dokumentų atgauti negalintys lietuviai kasdien skambino į policiją, bet jokios naudos. Net buvo susisiekę su Lietuvos ambasada, tačiau sužinojo tik tiek, kad ambasada neturi informacijos, jog juos būtų ketinama deportuoti, ar kad jie kuo nors kaltinami. Citizen Advice (Patarimų gyventojams) biure lankėsi net tris kartus, tačiau visa nauda, kad gavo sąrašą advokatų, kur gali kreiptis pagalbos, ir sąrašą įstaigų, kur gali nusiųsti skundą.

„Citizen Advice Bureau dirba savanoriai ir labai priklauso, ant kokio žmogaus pataikysi. Pirmą kartą mus priėmė moteris, turėjusi lenkiško kraujo. Ji sakė, kad mus gerai supranta, labai stengėsi padėti, pas ją išbuvom ilgiau negu numatytos 10 minučių,“ – Anglija.lt portalui teigė Lina.

Be dokumentų – nei darbo, nei buto

Taip sutapo, kad kitą dieną po to, kai policija paėmė dokumentus, Lina naujoje darbovietėje turėjo pasirašyti kontraktą ir darbdavys pareikalavo paso.

„Anksčiau dirbau Londono centre, bet toli važinėti. Kai radau darbą netoli namų, labai apsidžiaugiau. Tačiau be asmens dokumento darbdavys atsisakė pasirašyti kontraktą. Turėjau paso kopiją, bet netiko, sako reikia originalo. Praradau darbą, o dabar dar ir namus galim prarasti. Mat jau buvom sutarę, kad nuo rugsėjo pirmos išsikraustom ir agentūra į mūsų vietą surado naujus nuomininkus. Tačiau neturėdami dokumentų negalim pasirašyti nuomos sutarties su kitu šeimininku ir galim atsidurti gatvėje,“ – savo bėdas vardija Lina.

Ji guodžiasi, kad iki išsikraustymo liko 3 savaitės, gal per tą laiką pavyks atgauti dokumentus ir surasti gyvenamąjį plotą, nors per trumpą laiką ką nors tinkamo rasti labai nelengva.

„Ne tik Londone ir už Londono butai nesimėto. Į apžiūrą paprastai ateina 5-6 žmonės, agentas išsirenka 2-3 ir tada žiūri, kas pirmas įmokės depozitą. Buvom nuėję į savivaldybę, jie sako, kad šeimininkas neturi teisės mus išmesti 4 mėnesius, tačiau nesinori, kad šitaip prisieitų pasielgti.“

Apkaltino vagyste

Po dviejų parų iš areštinės grįžo Linos draugas ir viską papasakojo.
Mat jis papildomai užsidirbdavo pirkdamas padėvėtus statybos įrankius iš turgaus arba pagal skelbimus iš Londono lietuvių ir juos atnaujinęs parduodavo per „E-Bay“. Vienas įrankis, kurį jis atnaujino ir įdėjo parduoti, pasirodo, buvo vogtas.

Savininkas jį atpažino, pranešė policijai, o pats parašė, kad tą įrankį pirks, ir sutarė, kur susitikti. Linos draugas, pasiėmęs minėtą įrankį, išėjo į susitikimą, o ten jau laukė policija.

Kadangi jis daiktus pirkdavo turguje ir atsiskaitydavo grynais, čekių neturėjo ir negalėjo įrodyti, kad įrankis pirktas. Jis apkaltintas vagyste.

„Tai gal ir vaisius turguje perkant reikia prašyti čekio, nes jei neturi, gali būti apkaltintas, kad juos pavogei?“ – sako Lina.

Lina supranta, kad jų kompiuteriai ir telefonai paimti tyrimui. Tačiau ką tokio reikia tirti asmens dokumentuose, kuriuos nusikopijavus galima grąžinti atgal, stebisi ji. Jau eina antra savaitė, o dokumentų vis nėra.

„Kažkaip anksčiau nė nepastebėjau, kad asmens dokumentų taip dažnai reikia. Neseniai norėjau nusipirkti SIM kortelę – paso paprašė. Kompiuterinį žaidimą perki – irgi prašo, kad žinotų, jog esi vyresnis nei 18 m. Kai neturi, jautiesi kaip be sielos,“ – teigia dokumentus praradusi lietuvė.

Artimieji apimti panikos

Linos ir jos draugų artimieji išgyveno paniką, nes kurį laiką negalėjo nei su vienu iš jų susisiekti. Jie net ėmė galvoti, kad nutiko blogiausia.

„Anglijoje gyvena mano draugo teta. Kai draugo brolis po policijos vizito kitą dieną neišėjo į darbą, teta, apie tai sužinojusi, pradėjo jo ieškoti. Bet negalėjo prisiskambinti, visi telefonai išjungti. Atbėgo į namus žiūrėti, ar neįvyko nelaimė. Mano draugo šeima irgi buvo apimta siaubo. Kai jis nepasirodė darbe, nes buvo areštuotas, kažkas, jo ieškodamas, paskambino artimiesiems į Lietuvą. Tada šie puolė mūsų ieškoti. Telefonai išjungti, Skype irgi išjungtas, persigando baisiausiai,“ – pasakoja moteris.

Linos draugas grįžo į darbą ir laukia teismo. Visi tikisi, kad po teismo policija privalės grąžinti jų dokumentus.

„Kas tada? Pasakys sorry ir viskas? O aš darbą praradau, tiek streso patirta. Kas už tai atlygins?“ – klausia Lina.

Advokatai pataria prašyti teisinės paramos

Rytų Londone įsikūrusioje „Imran Khan&Partners“ teisininkų firmoje dirbanti lietuvė Kristina Venzlauskaitė sako, kad policija neturi griežtų taisyklių, kiek laiko jie gali laikyti paėmę dokumentus ar kitus įkalčius.

„Mūsų praktikoje yra pasitaikę, kad išlaiko metus ir daugiau, tol, kol vyksta tyrimas. Tačiau jeigu kaltinimai tiems asmenims, iš kurių dokumentai buvo paimti, nepateikti, neaišku, kodėl jie taip ilgai negali jų atgauti“.

K. Venzlauskaitė susidomėjo šiuo atveju ir kreipėsi į policiją, kad sužinotų, kodėl šie negrąžina dokumentų, bet atsakymo kol kas negavo.

„Jeigu turite reikalų su policija ir norite ką nors apie savo bylą sužinoti, reikia kreiptis į advokatus, kurie kaip jūsų atstovai susisiektų su policija ir viską išsiaiškintų. Beje, žmonės būgštauja, kad tai labai brangu, tačiau jeigu jūsų pajamos yra mažesnės negu 12 tūkst. 400 svarų per metus, išlaidas už advokato paslaugas padengia valstybė. Net ir tais atvejais, jeigu pajamos didesnės, priklausomai nuo jų dydžio, valstybė gali padengti dalį išlaidų. Prašymą dėl teisinės paramos (legal aid) užpildo patys advokatai, klientui reikia tik pristatyti dokumentus apie savo pajamas“, – pataria Londone dirbanti lietuvė advokatė.

Linos ir jos draugų istorija dar tęsiasi. Anglija.lt ketina pasidomėti, kuo viskas baigsis, ir informuoti skaitytojus.