Į „Tiesos“ redakciją kreipėsi 37-erių skaitytoja iš Bristolio. „Noriu įspėti kitas merginas, kad jos neįkliūtų į tokius pat spąstus“, – „Tiesai“ rašė savo vardo ir pavardės nenorėjusi atkleisti lietuvaitė. Ji papasakojo, kaip jos pinigus išviliojo viena fotografijos studija Londone, žadėjusi bristolietei – pavadinkime ją Monika – modelio karjerą.

Spalio viduryje darbo ieškojusi Monika pagalvojo, kad, kol susiras ką nors pastovesnio, vieną kitą svarą galėtų užsidirbti ir filmuodamasi reklamose. „Esu modelio darbui tinkamų duomenų. Nuotraukose atrodau neblogai, ir draugai, ir giminės sakė“, – pradėjo pasakojimą Monika. 

Garsenybių modelių agentūra

Ji užpildė internete rastą skelbimą dėl modelio darbo, įdėjo savo nuotrauką ir po dešimties dienų iš studijos Londone sulaukė kvietimo į nemokamą fotosesiją. Fotostudija neprasta, internete besigirianti darbais su „Kate Middleton, Lady Gaga, Nicole Scherzinger, Jude Law, Emma Thompson“ ir t. t. Įmonės kūrybinė komanda reklamuojasi padedanti ne tik aukščiausios klasės žvaigždėms, bet ir „pradedantiems modeliams, aktoriams ir muzikantams prasiveržti į mados industriją“.

„Jie vis kartojo, kad išsirinko mane iš tūkstančio žmonių, kad labai tinku, atrodė, kad jie buvo manimi itin susižavėję iš tos vienos mano nuotraukos, – pirmąjį pokalbį su mados industrijos atstovais prisiminė Monika. – Jie sakė, kad labai tikčiau mokytojos vaidmeniui ar į draudimo reklamą, ar ten, kur reikalingos gražios šeimos.“ 

Tačiau už bandomąją fotosesiją įmonė Monikos paprašė susimokėti penkiasdešimties svarų užstatą. Esą pinigai būsimajai manekenei bus atiduoti, vos ji atvyks fotografuotis. Neva užstato reikia kaip draudimo, kad Monika tikrai pasinaudotų tik jos vienos lauksiančia studija su stilistu, vizažistu ir fotografu Piccadillio širdyje. 

Monikai užstatas pasirodė įtartinas, tačiau įmonė merginą įtikino. Be to, kelis kartus pabrėžė, kad daugiau papildomų išlaidų ji neturės. „Patikrinau jų duomenis internete, radau, kad įmonė registruota. Kadangi kortelės duomenų jie neprašė, sakė, kad galiu „PayPal‘u“ mokėti, įsivaizdavau, kad jeigu čia bus kokia apgavystė, iš „PayPal‘o“ galėsiu atsiimti pinigus. Surizikavau“, – prisipažino moteris. 

Neatiduoda užstato 

Likus keletui dienų iki fotosesijos Monika įdėmiau perskaitė įmonės jai atsiųstus dokumentus. Tada ir paaiškėjo, kad ji bus įkliuvusi į gudriai paspęstus spąstus. 

„Kuo toliau skaičiau, tuo labiau ėmė šiurpas – supratau, į ką įsivėliau, – piktinosi moteris. – Ten buvo parašyta, kad viena fotosesijos nuotrauka man kainuos penkiasdešimt svarų. O juk man ieškant modelio darbo bus reikalingas visas nuotraukų albumas.“

Darbo neturinti ir tokių brangių nuotraukų įpirkti negalinti Monika iškart susisiekė su įmone ir fotosesiją atšaukė. Sumokėtą 50-ies svarų užstatą ji nesėkmingai bando atgauti iki šiol. „Jaučiuosi apgauta, – nusivylimo neslėpė jauna moteris. – Sumokėjau penkiasdešimt svarų, nieko negavau ir užstatas man nebuvo grąžintas.“

Atvirkščiai, į nemokamą fotosesiją kvietusi įmonė Monikai pagrasino papildoma 90-ies svarų bauda už per vėlai atšauktą fotosesiją.

Apgavikų bruožai

Mados industrijoje su pradedančiaisiais dizaineriais ir modeliais Colchesteryje dirbanti fotografė Deimantė Meilūnė, išgirdusi Monikos istoriją, iš karto pasakė: „Panašios istorijos girdėtos ne kartą. Ne vieną kartą teko dalinti patarimus lietuvaitėms merginoms, norinčioms pradėti modelio karjerą Londone.“

Jei su modeliu norinčia būti mergina susisiekusi agentūra siūlo nemokamą fotosesiją, o ne reikalauja merginos nuotraukų albumo, anot Deimantės, viskas aišku – į ją taikosi apgavikai.
„Modelių agentūros užsidirba iš modelių komisinių, ne iš fotosesijų“, – „Tiesai“ sakė fotografė, nuolat susidurianti su merginomis, už, kaip ji sako, „be ryšio“ fotografijas sumokėjusiomis po 300 svarų. 

Įtartinas įkyrumas

Su apgavikais prieš dvejus metus buvo susidūrusi ir modelio darbo savaitgaliams ieškojusi londonietė Vaida Liutkutė. „Jie paskambino, šnekėjo labai gražiai ir saldžiai, o pokalbio pabaigoje užsiminė, kad už makiažą ir kitus reikalus reikės jiems persiųsti 50 svarų mokestį“, – „Tiesai“ pasakojo Vaida. 

Tai merginai pasirodė nerimta, o „jų įkyrūs skambučiai dar labiau vertė nepasitikėti.“
Pinigų Vaida įmonei nesumokėjo ir dabar, dirbdama su kita agentūra, pamatė pagrindinį skirtumą: rimta modelių agentūra iš tavęs neprašys pinigų. „Nusiunčiau savo nuotraukų kitai agentūrai, jie susisiekė su manimi, paprašė ateiti ir užpildyti lapą, kuo galėčiau dirbti – plaukų, bikinio ir t. t. modeliu“, – pasakojo Vaida. 

Agentūra merginos pasiteiravo, ar ji turi pasidariusi testinę modelio fotosesiją. Kai Vaida atsakė, kad neturi, buvo paprašyta ateiti, kai turės nuotraukas. 

„Jokių pinigų neprašė mokėti. Jei pas juos įsidarbinčiau, jie atsiųstų manimi susidomėjusios įmonės adresą, aš ten nuvažiuočiau ir, jei pasirašyčiau kontraktą, agentūra gautų 20 procentų nuo sutartos sumos už mano darbą“, – sakė Vaida. 

Kaip neapsigauti?

Pradedantiems modeliams patarimų negailėjo ir 2007-ųjų „Miss Lietuva“ konkurso dalyvė bei viena sėkmingiausių modelių iš Lietuvos Justė Juozapaitytė. „Britain & Ireland's Next Top Model“ dalyvė ne kartą dalyvavo Londono mados savaitėje, filmavosi „Nike“ ir „Lynx“ reklamose, dirbo nesuskaičiuojamoje daugybėje fotosesijų ir Londone, ir Milane, taip pat – Tailande, Kinijoje, Vietname, Honkonge ir Rusijoje

Justė Juozapaitytė
Anot J. Juozapaitytės, jei agentūra už ką nors prašo pinigų iš anksto, kvepia klasta. „Modelių agentūra prisiima atsakomybę už jus ir investuoja į jus pinigus, apmoka jūsų pirmas fotosesijas (jei neturite nuotraukų), gali netgi duoti pinigų pragyvenimui ir kelionei“, – aiškino fotomodelis.
Būsimajam modeliui išleistas lėšas, anot Justės, agentūrai merginos turi atiduoti tik pradėjusios uždirbti pirmuosius pinigus. 

Norintiems įsilieti į mados pasaulį lietuvė Justė siūlo įsiminti kelias pagrindines taisykles, kurios padės išvengti apgavysčių:

– Jei norite tapti modeliu, geriausias būdas yra kreiptis į gerai žinomas agentūras savo mieste. Jos priklauso modelių agentūrų asociacijai ir yra patikimos. Net jei ateisite be nuotraukų, ten dirba tikri profesionalai, kurie iškart matys, ar turite potencialo.

– Niekada už nieką nemokėkite pinigų iš anksto! Nei registracijos, nei fotosesijos mokesčių.

– Jei kas nors siūlo nemokamą fotosesiją ar netgi modelio darbą, visada patikrinkite informaciją internete. Visi profesionalūs žmonės ir kompanijos turi interneto svetaines, ten galima surasti atsiliepimų apie juos.

– Labai dažnai merginos nori būti modeliais, nors neatitinka „standartų“. Jei neturite modelio duomenų, labai maža galimybė, kad gausite tokį darbą. Tai nereiškia, kad jūs negraži ar jūsų figūra prasta – tai tik reiškia, kad šis darbas – ne jums. 

Pagal įstatymą – neteisi

Monika į teismą dėl prarasto užstato nesikreips, nes dar reikėtų sumokėti ir dokumentų siuntimo bei teisminio proceso išlaidas.

„Kai eini į įprastą darbo pokalbį, logiška, kad už nieką nemoki – kodėl čia kitaip? – nuoskaudos negalėjo nuslėpti moteris. – Čia sukurtas burbulas, nes darbo agentūra neduoda įmonių, kurioms siūlytų mane kaip modelį, duomenų bazės, – man buvo pasakyta, kad jie padarys nuotraukų aplanką, o jau toliau pati turėsiu ieškotis darbo. Tai už ką aš moku?“

Anot „Levenes Solicitors“ teisininko Giedriaus Kabašinsko, pagal įstatymą neteisi Monika, o ne fotostudija Londone. „Sandoris atliktas spalio 13 d., kai pašnekovė sutiko atvykti į fotosesiją. Per septynias dienas ji turėjo teisę atšaukti užsakymą, bet ji tai padarė tik po dviejų savaičių, todėl, deja, įstatymas ne jos pusėje“, – „Tiesai“ aiškino teisininkas. 

Pasak G. Kabašinsko, pagal Jungtinės Karalystės įstatymus, bet kokią sutartį galima nutraukti, tačiau kuo vėliau tai padaroma, su tuo didesnėmis finansinėmis pasekmėmis susiduria sutartį nutraukusioji pusė, tad būtina itin atidžiai skaityti bet kurios prekės ar paslaugos pardavimo sąlygas.