„Šiąnakt teko pabuvoti pasaulinio susidomėjimo sulaukusiame įvykyje“, - DELFI teigė lietuvis, pirmadienį, po 9 valandos dar laukęs, kol bus atnaujinti skrydžiai. Ignas nepraranda vilties, kad rytoj vakare jau bus Lietuvoje.

Pasak I. Vosyliaus, atvykę į Jinnah International oro uostą ir išgirdę pirmuosius sprogimus, keliautojai puolė į paniką, ėmė skambinti savo artimiesiems ir draugams. Jis pats tris valandas praleido viduje, laukdamas, kol kariuomenė atgavo oro uosto kontrolę.

Vos atskridę papuolė į riaušes

Ignas Vosylius
Vienoje Lietuvos aukštųjų technologijų įmonių pardavimų direktoriumi dirbantis I. Vosylius dažnai keliauja darbo reikalais, lankydamas klientus ir partnerius. Netikėtai pasisukusi komandiruotė į Pakistaną buvo viena iš daugelio, kurių tikslas – ieškoti naujų rinkų.

„Vakar apie 5 ryto mums buvo leista išvykti iš oro uosto, tad dabar laukiame viešbutyje, kada bus atnaujinti skrydžiai, kad galėtume išskristi iš Pakistano. Čia atskridau su savo kolega, Lietuvoje gyvenančiu pakistaniečiu Imranu. Vos atskridę papuolėme į riaušes, tada pavyko išskristi į Lahore miestą, o bandymas grįžti į Karachi vakar vėl buvo, švelniai tariant, nesėkmingas“, - DELFI pasakojo I. Vosylius.

Daugiau lietuvių teroristų atakuotame oro uoste jam neteko pastebėti - „šalis tikrai nėra turistinė“.

Išgirdo sprogimus

Kaip pasakojo Ignas, sprogimai pasigirdo vos nusileidus oro uoste ir atėjus į bagažo skyrių. Žmonės pradėjo skambinti artimiesiems, iš kurių ir išgirdo, kas vyksta.

„Apsauga mus izoliavo bagažo laukimo zonoje. Vėliau pasirodė armija, kuri patruliavo mūsų zonoje ir vykdė aktyvius veiksmus konflikto zonoje. Periodiškai buvome informuojami apie situaciją. Po maždaug 3 valandų išgirdome pakartotinį sprogimą - tai buvo paskutinieji teroristai, kurie susisprogdino patys. Dar po valandos mus išleido iš oro uosto. Kad ir kaip būtų keista, nebuvo pasirūpinta jokiu transportu, taksi prisikviesti, be abejo, nebuvo įmanoma“, - pasakojo vis dar Pakistane esantis DELFI pašnekovas.

Verslininko laimei, vienas pakistanietis sutiko jį ir kolegą pavežti iki viešbučio savu automobiliu. Dauguma kitų keleivių su bagažu į miestą ėjo pėsčiomis.

Mūšiai nesiliovė 5 valandas

Išpuolis Pakistane,  I. Vosyliaus nuotr.
Kaip pranešė BBC, Pakistano saugumo pajėgos po 5 valandas trukusių mūšių nukovė visus 10 užpuolikų, tačiau, remiantis naujausia informacija, mūšiai oro uoste vis dar tęsiasi.

Pakistano Sindo provincijos vyriausiasis ministras tvirtino, jog užpuolikai buvo puikiai ginkluoti ir gerai apmokyti, o jų veikimo planas kruopščiai apgalvotas. Kariuomenės pareigūnų teigimo užpuolikai su savimi turėjo granatų, kurias mėtė į oro uosto apsaugą ypač svarbių asmenų terminale ir krovinių skyriuje. Pirminiais duomenimis, septyni užpuolikai buvo nukauti saugumo pajėgų, dar trys detonavo prie savęs pritvirtintus sprogmenis.

Remiantis oro uosto atstovybės pateikta informacija, beveik visi nužudytieji priklausė oro uosto apsaugos tarnybai. Kol kas neaišku, kaip iki dantų apsiginklavę asmenys galėjo patekti į gerai saugomą objektą, manoma, kad tam buvo panaudoti padirbtos identifikacinės kortelės, kiti teigia, jog užpuolikai įsiveržė perkirpę vielinę tvorą.

Kerštas už islamistų kovotojų lyderį

Pirmadienį Pakistano Talibanas prisiėmė atsakomybę dėl atakos Karačio oro uoste, nurodęs, kad tai kerštas už velionį islamistų kovotojų lyderį Hakimullah Mehsudą, nukautą per JAV bepiločio lėktuvo raketų smūgį praeitų metų lapkritį.

„Surengėme ataką Karačio oro uoste, kad atkeršytume už Hakimullah Mehsudo žūtį“, – naujienų agentūrai AFP sakė grupuotės „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ atstovas Shahidullah Shahidas.

Jis taip pat atmetė Pakistano vyriausybės neseniai pateiktą pasiūlymą surengti taikos derybas, sakydamas, kad jos tebūtų „karo įrankis“.

Iki dantų ginkluotiems užpuolikams sekmadienį atakavus Pakistano judriausią oro uostą pietiniame Karačio mieste žuvo mažiausiai 24 žmonės, tarp jų – dešimt kovotojų.