Šiuo metu Europos Sąjungos kariniame štabe Briuselyje tarnybą atliekantis kariškis jau šeštą kartą Vilniuje organizuoja netradicines multisporto varžybas „Vilnius Challenge“. Į jį suvažiuoja entuziastai iš bent 10 užsienio šalių.

„Gyvenimas Lietuvoje puikus, jei tik įstengsime labiau vertinti tai, ką turime – nuostabų Vilnių, gražią savo gamtą, draugiškus žmones. Apskritai žmonėms reiktų dažniau pakilti nuo minkštos sofos, atsiplėšti nuo televizijos ekranų ir pasivaikščioti parke. Aš įsitikinęs, kad šypsenų Lietuvoje būtų kur kas daugiau“, - sako aktyvų gyvenimo būdą propaguojantis V. Benetis.

Pasak jo, urbanistines multisporto varžybas – kurių metu bėgama, plaukiama, važiuojama dviračiais, lipama virvėmis, visada orientuojantis žemėlapių pagalba – pirmiausia įkvėpė noras tautiečiams ir svečiams iš svetur parodyti, kokia graži yra Lietuvos sostinė.

Šiemet „Vilnius Challenge“ vyks birželio 7-ąją, dalyvių registracija jau vyksta.

Prie „Vilnius Challenge“ starto linijos teko matyti šimtus besišypsančių žmonių. Kas tie entuziastai, nusiteikę kelias valandas bėgioti po sostinę su žemėlapiais rankoje?

Vytenis Benetis
Tai aktyvūs žmonės, kurie nori pirmąjį vasaros šeštadienį praleisti kiek kitaip. „Vilnius Challenge“ dalyviams parengiame specialias trasas bei rungtis, apie kurias dalyviai sužino tik išbėgę į trasą – šios rungtynės pirmiausia netikėtumas ir nuotykis. Kasmet sugalvojame vis kitas trasas, kuriose dalyviai patys turi susiorientuoti žemėlapių pagalba. „Vilnius Challenge“ – ne vien sportinės rungtys, tai pirmiausia galimybė į Lietuvos sostinę pažvelgti kitomis akimis – ar teko per kelias valandas pabuvoti Gedimino kalne, važiuoti riedučiais Vingio parke, plaukti Nerimi, įveikti dviračiais Karoliniškių kalvas? Visa tai galima patirti per vieną dieną.

Kaip kilo mintis organizuoti „Vilnius Challenge“?

„Vilnius Challenge“ yra vienas projektų, kai pora draugų nusprendė pasidalinti tuo, ką jie labai mėgo patys – sportinių nuotykių patirtimi mieste. Daugelis turi puikių idėjų, tačiau kol jos gulės jūsų galvose arba bus užskliaustos mažame būryje draugų, jos tik ir liks idėjomis. Todėl kviečiu, jeigu tiki savo šalimi, nori padėti jai augti ir tobulėti, pabandyk įgyvendinti savo idėją.

Aktyvus laisvalaikis su draugais virto masiniu renginiu visam miestui ir jo svečiams?

Anksčiau Lietuvoje organizuodavau sporto savaitgalius savo draugams – dieną trunkančius žygius dviračiais, baidarėmis, bėgte po vaizdingas Lietuvos vietas. Draugų būrys augo, perkopė kelias dešimtis.

2009 metais mano draugas Gediminas Mitkus pasiūlė šituos sportinius savaitgalius transformuoti į renginį.

Nežinodami gerai, į ką toks renginys pavirs, ar koks bus susidomėjimas juo, nusprendėme išbandyti projektą. Praėjus mėnesiui po idėjos gimimo ir nemažai naktų, praleistų besiruošiant renginiui, buvome maloniai nustebinti – pirmajame „Vilnius Challenge“ dalyvavo 250 žmonių. Supratome, kad tokių renginių Lietuvoje reikia ir reikės.

„Vilnius Challenge“ siekia išjudinti miestiečius iš įprastos ramios būsenos, paskatinti juos gyventi aktyviau. Kokia tavo asmeninė patirtis, ar daug reikia valios ir fizinių pastangų, norint įveikti 20 kilometrų?

Vytenis Benetis
Bet kokį iššūkį galima įveikti, tačiau reikia jį išskaidyti įveikiamais etapais. Todėl, kai kas nors klausia, kiek reikia valios nubėgti 20 kilometrų ar panašų klausimą, - atsakau, kad ne ką daugiau nei nubėgti vieną kilometrą. Jeigu jį įveiki, tada tereikia tokios pat valios pastangų įveikti dar kitą ir kitą. Be abejo, fizinis pasiruošimas yra labai aktualus tokiu atveju taip pat, bet kalbant apie valią šita formulė tikrai tinka.

Dažnai girdime, kad gyvenime svarbu suklupus, vėl stotis ir eiti į priekį. O kodėl? Atsakymą radau dalyvaudamas sporto varžybose.

Čempionais tampama tik kirtus finišo liniją. Iki tol, suklupti gali bet kuris. Įsivežimas į priekį, nors ir padidiną galimybę laimėti, negarantuoja čempiono titulo. Mąstant dar plačiau, varžybų yra daug, ir čempionu galima tapti daug kartu. Visiškai kaip ir gyvenime, kuriame pereiname daugybę etapų, kuriuose vis iš naujo turime kovoti.

„Vilnius Challenge“ varžybose dalyvaujama poromis. Kaip pasirinkti partnerį?

„Vilnius Challenge“ yra komandinio multisporto varžybos. Visi išbandymai patiriami ir įveikiami kartu partneriu ar partnere – patikimas komandos draugas toks pat svarbus, kaip ir greta esantis kolega karinėse pajėgose.

Dalyvauti renginyje gali visi – ir jau sportuojantis, ir tik norintys pradėti.

Turime tris trasų rūšis – pradedančiųjų, mėgėjų ir elito. Didžiausias būrys dalyvių renkasi mėgėjų grupę. Tai žmonės, kurie bėgioja savo malonumui ar važinėja dviračiu. Pradedančiųjų trasą siūlome tiems, kurie nori per trumpą laiką pajusti „Vilnius Challenge“ nuotykį, tačiau neturi tam jokio pasirengimo ar labai dvejoja savo jėgomis.

Specialaus pasirengimo šios grupės rungtys nereikalauja, svarbiausia mėgti aktyvų gyvenimo būdą. Be abejo, pasiruošus, pavyzdžiui, išmokus orientuotis, turint geresnę fizinę formą ar sutepus dviračio grandinę, dalyviams bus lengviau įveikti trasą ir jų rezultatas bus geresnis.

Elito grupėje dalyvauja tik rimti sportininkai – priimame į šią grupę tiktai 100 dalyvių. Jiems pateikiame įdomiausias ir išskirtinio fizinio pasirengimo reikalaujančias rungtis. Elito trasos dalyviams tenka leistis virvėmis nuo aukštų pastatų, plaukti srauniais vandens telkiniais, važiuoti dviračiais sudėtinga vietove, lįsti į painius Vilniaus požemius.

Ar tu pats visada buvai toks sportiškas?

Vytenis Benetis
Automatiškai norisi atsakyti, kad be abejo, visą gyvenimą sportavau. Tačiau realybė yra galbūt šiek tiek kitokia. Vaikystėje buvau aktyvus, bet organizuotų, tradicinių sporto būrelių vengiau, kol vieną kartą draugo paragintas išbandžiau orientavimosi sportą. Buvimas lauke, puikūs draugai, nuostabi trenerė bei pirmoji pergalė vietinėse varžybose po kelių savaičių treniruočių įkvėpė labai daug pasitikėjimo ir noro toliau sportuoti. Prabėgo daug metų nuo pirmos treniruotės Salduvės parke Šiauliuose, tačiau jos įspūdžio neištrynė šimtai treniruočių ir varžybų įvairiuose pasaulio šalyse.

Judėjimas tapo gyvenimo būdų, protinį darbą atsverianti iškrova – savotiška meditacija.

Kokios aplinkybės nuvedė į Briuselį?

Net ir tokiai mažai šaliai, kaip Lietuva, yra įprasta, kad kariuomenėje tarnaujantys rotuojami iš vienų pareigų į kitas. Tai padeda periodiškai įgyti naujos patirties ir žinių, o po to jas taikyti savo aplinkoje.

Aš savęs jokiu būdų nevadinu emigrantu, nes niekada neturėjau jokių norų išvykti iš Lietuvos visam laikui. Kelerius metus praleistus užsienyje vertinu kaip profesinį tobulėjimą. Yra gyvenimo etapai, kai norisi daugiau keliauti, daugiau pažinti. Yra etapai, kai norisi gyventi sėsliau. Pasaulis yra tapęs kosmopolitišku ir galimybių ribos plačios. Mes su žmona norime, kad vaikai mokslus baigtų Lietuvoje.

„Vilnius Challenge“ – organizacine prasme sudėtingas renginys. Kaip gyvenant Briuselyje suplanuoji sudėtingas trasas ir suskaičiuoji, kiek kilometrų virvių reikės?

Pagaliau turiu progą pasakyti svarbiausią – be komandos bet kuris vadovas yra tolygus nuliui. „Vilnius Challenge“ turi puikią keturių žmonių komandą, kurie kaip ir aš pats, paskiria savo asmeninį laiką projektui, kuriuo tiki, kuriame mato prasmę. Mano pagrindinis darbas yra padėti renginiui augti strategiškai. Visas sudėtingiausias renginio dalis: ūkinį aptarnavimą, savanorių komandas, administracinius klausimus, komunikaciją ir daugybę kitų darbu atlieka Vilniuje plušanti komanda. Taip, tiesa, aš planuoju trasas, tačiau sukuriu tiktai jų variantus, kuriuos paskui labai energingai ir detaliai viduje analizuojame, deriname keičiame su visa komanda. Likus kelioms dienoms iki varžybų, „Vilnius Challenge“ komanda išauga keliasdešimt kartų, kuomet į gretas stoja savanoriai, papildomas trasų ruošimo ir ūkinės bei administracinės dalies personalas – viso apie 80 žmonių.

Kad suvaldytų tokį kompleksinį procesą „Vilnius Challenge“ komanda naudoja daug pažangių technologinių sprendimų. Ypač praverčia internete esantys įrankiai skirti planuoti, dirbti ties tais pačiais dokumentais vienu metu. Komanda jauna, bet jau įgavusi daug techninės patirties ir todėl visada ieško pažangiausia ir įdomiausių sprendimų, kaip pagerinti kiekvieną renginio dalį. Jeigu nerandame sprendimų patys, dažnai ieškome partnerių, kurie padėtų mums išspręsti kylančius uždavinius.

Dažniausiai ieškome tarp lietuviškų startuolių arba jau įsitvirtinusių kompanijų. Pavyzdžiui, visus „Vilnius Challenge“ gerbėjus ir dalyvius pasiekia mūsų naujienlaiškiai per MailerLite.lt sistemą; trasų žemėlapiai paruošti ant unikalios „Baltic–Hnit“ geoduomenų bazės, kurią lietuviai gerai pažįsta map.lt tinklapyje. Šiais metais galvodami, kaip padėti iš užsienio atvykstantiems patirti kuo mažiau nuostolių mokant startinį mokestį, atradome puikų lietuvišką startuolį „TransferGo“.

Sporto renginių Lietuvoje vis daugiau. Ar tai mada, ar įrodymas, kad tampame vis aktyvesni?

Noriu tikėti, kad renginių gausa atspindi sveikesnį visuomenės požiūrį. Tiek renginių ir jų dalyvių skaičiai, tiek bendras vaizdas parkuose, dviračių takeliuose, netgi ir sporto klubuose rodo, kad lietuviai tampa aktyvesni. Mūsų tautiečiai mėgsta pirmauti. Tačiau rezultatas – nėra svarbiausia, kodėl sėdame ant dviračių ar aunamės bėgimo batelius. Svarbiausia yra judėti!

Žinoma, mada irgi turi įtakos. Bet ji savaime neatsiranda. Didesnių sporto prekių ženklų susidomėjimas Lietuvos rinka tam ženkliai padeda – jų reklaminiai biudžetai prisideda formuojant sveikos gyvensenos įvaizdį.

Tačiau niekas neveikia taip stipriais, kaip artimųjų nuomonė ar paraginimas. Bėgiojantys kaimynai, dviračiu važiuojantys giminės, sveikiau gyventi pasiryžę draugai – tai dažniausiai veiksmingiausia priemonė skatinanti žmones judėti.

Šiemet „Vilnius Challenge“ pasiūlys pasiruošimo programą, visiems prieš varžybas norintiems pagerinti savo fizinę formą dalyviams. Ji susidarys iš mūsų griežtai atrinktų partnerių renginių Lietuvoje, kurių metu „Vilnius Challenge“ dalyviai galės išmokti arba pagerinti orientavimosi, bėgimo, važiavimu dviračiu, irklavimo įgūdžius.

Su partneriu Whemsy (http://whemsy.com/app/) planuojame taip pat pateikti edukacinės medžiagos apie tinkamą mitybą, inventoriaus paruošimą ir daugelį kitų tiek „Vilnius Challenge“, tiek gyvenimui naudingų įgūdžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)