Renkantis ilgalaikę gyvenamąją vietą būtina atkreipti dėmesį ne tik į būsto išvaizdą bei kainą, ne mažiau svarbus ir rajonas bei artimiausi ateities planai. „Tiesa“ aiškinosi, kokiais kriterijais remdamiesi lietuviai renkasi gyvenamąją vietą ir kas turi didžiausią įtaką jų pasirinkimui.

2011-aisiais vykusio visuotinio surašymo duomenimis, Anglijoje gyvena apie 95 tūkst. lietuvių, vien Londone jų apie 40 tūkst. Nacionalinio statistikos biuro duomenimis, nuo Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą (ES) tautiečiai dažniausiai apsigyvena Rytų Londono Newhamo rajone. 2011-aisiais ten buvo apsistoję daugiau nei 8 tūkst. lietuvių.

Rytai ir Vakarai

Lietuviškuose skelbimuose ieškantiems išsinuomoti būsto – rajonų pasirinkimas nedidelis. Lietuviai kambarius, butus bei namus dažniausiai nuomoja rytinėje sostinės dalyje. Šiek tiek rečiau – Vakarų Londone. Norint susirasti būstą kitose miesto dalyse svarbu prisiminti, kad greičiausiai teks gyventi kitataučių kaimynystėje.

Oficialiais Nacionalinio statistikos biuro duomenimis, imigrantų populiacija Londone išsibarsčiusi po visą miestą. Rytiniame ir vakariniame rajonuose gyvena ne tik daugiausiai baltaodžių imigrantų, bet ir juodaodžių bei kitų rasių atstovų. Imigrantų pasiskirstymą iš dalies lemia ir nekilnojamojo turto kainos bei žmonių tarpusavio bendravimas. 

Nelegalūs Jungtinės Karalystės imigrantai, atvykę į šalį prieš penkiolika ar daugiau metų, gyveno ten, kur buvo apsistoję jų artimi ar bent pažįstami žmonės. Naujakuriai rinkosi pigiausius, nuo centro gerokai nutolusius rajonus. Ne paslaptis, kad įsitvirtinus vienam asmeniui netrukdavo atvykti ir jo šeimos nariai. Taip Londono pakraščiuose po truputį gausėjo užsieniečių, kol ES suteikė galimybę jiems legaliai gyventi ir dirbti Didžiojoje Britanijoje.

360cities.net nuotr.
Atvykusiųjų po įstojimo į ES prioritetai renkantis būstą mažai pakito – lietuviai dažniau rinkosi vietas, kurias gerai pažįsta artimieji, kuriose nebrangi nuoma bei su pažįstamų pagalba galima greičiausiai rasti darbą. Kraustytis toliau nuo giminės ar pirmųjų darbo vietų imigrantai pradėjo tik apsipratę su nauja šalimi, pramokę kalbą bei pažinę miestą. 

Vienos didžiausių Didžiosios Britanijos nekilnojamojo turto agentūros „Rightmove“ atstovė spaudai „Tiesai“ sakė, jog lietuviai retai prašo agentų pagalbos: „Iš Rytų europiečių galiu išskirti lenkus, jie vis dažniau kreipiasi į mus, ieško kelių miegamųjų namų. Lietuviai kreipiasi retai, dažniausiai prašo surasti dviejų kambarių namą ar butą Newhame, kartais – arčiau Heathrow oro uosto (Vakarų Londone, aut. past.). Jų biudžetas nuomai būna nedidelis, todėl kai kuriuos prašymus sunku įgyvendinti. Iš pigesnių rajonų imigrantai vis dažniau renkasi Croydoną, kuris ilgai buvo populiarus tik tarp britų.“ 

Agentūros atstovė teigė, kad per pastaruosius metus padaugėjo ir lietuvių, besikreipiančių į agentūras: „Negaliu įvardyti tikslių priežasčių, gal žmonės uždirba daugiau, gal atsakingiau ieško namų, o gal bijo būti apgauti privačių nuomotojų. Pagrindiniai lietuvių prašymai būna rasti namus netoli mokyklos ir metro arba traukinių stoties.“

Geriau prasčiau, bet su lietuviais

Anglijos lietuvių forumuose ieškodami išsinuomoti būsto lietuviai dažniausiai klausia patarimų dėl rajone gyvenančių žmonių tautybių. Tautiečiai dažnai neigiamai atsiliepia apie rajonus, kuriuose gyvena daug musulmonų ar afroamerikiečių. Lietuviai ne tik nenori dalytis būsto su užsieniečiais, bet ir vengia rajonų, kurių gatvėmis vaikšto daug kitų rasių žmonių. Pokalbių svetainėse nenorą dalytis bendra erdve su juodaodžiais lietuviai motyvuoja jų baime. Jų įsitikinimu, afroamerikiečiai – pavojingi ir nenuspėjami žmonės, o apie jų įvykdytus nusikaltimus žiniasklaidoje pranešama dažniausiai. 

Musulmonai lietuviams nepatinka dėl kitokių įsitikinimų: „Mano draugai gyvena Hounslow, visur – vieni babajai. Ten kaip Indijoj ar Bangladeše. Bobos apsisukę skarom, vyrai – su sijonais vaikšto ir septyniais vaikais. Ką aš žinau, gal po tom savo čadrom bombą nešas. Nežinai, ką kalba, ką galvoja“, – portalo supermama.lt forume rašė vartotojas „Bublebee“.

Tiesa, dažnam lietuviui nepatinka ir kiti lietuviai. „Tiesos“ socialinio tinklalapio „Facebook“ skaitytojų buvo paprašyta pasidalyti savo nuomone apie geriausius Londono rajonus. Užuot parašę savo gyvenamojo rajono pavadinimą dalis respondentų atsakė kitaip: „Kuo toliau nuo lietuvių“ arba „Kuo toliau nuo Rytų“, kur, kaip žinia, susitelkusi didžiausia lietuvių bendruomenė sostinėje.

Šiai nuomonei gana aršiai nepritarė „Tiesos“ kalbintas Albertas, septynerius metus gyvenantis įvairiuose Londono rajonuose, bet visuomet pasirenkantis kaimynus lietuvius. „Teko gyventi ir Rytuose, ir Vakaruose, ir net centre, bet būsto visada ieškojau lietuviškuose skelbimuose. Dabar, kai jau turiu nuosavus namus, ieškojau nuomininko lietuvio. Kasdien su kitataučiais keliauju metro, valgau kavinėse ir bendrauju darbe. Pakanka to, ką sužinau. Man neįdomu, ką vakarienei valgo jamaikietis ar italas, tai kam su jais gyventi? Jei žodis užsienietis sudarytas iš žodžių „už“ ir „sienos“, nereiškia, kad aš su jais turiu dalytis tuo pačiu stogu“, – šmaikštavo pašnekovas.

Albertas prisipažino, kad keletą metų gyveno viename name su aštuoniais kaimynais tautiečiais, tačiau nei vienas iš jų problemų nekėlė. Esą, lietuviui su lietuviu lengviau susitarti, nes jo mintis galima bent numanyti. Be to, gyventi name, kur daug žmonių, yra kur kas pigiau nei nuomotis būstą dviese ar trise.

Šeimos su vaikais ieško ramybės

Netoli vieno brangiausių Londono rajonų – Richmondo – namą besinuomojanti lietuvių šeima tikina, kad šis pasirinkimas jiems atsieina brangiai, bet gyvenamosios vietos keisti nė už ką nesutiktų. Vakarų Londone, Chiswicko rajone, įsikūrę Šmitai augina dvi dukreles, ir dėl jų teigė pasirinkę būtent tą vietą: „Kol nebuvome susituokę, atvykę į Richmondo parką, Kew sodus ar paprasčiausiai vaikščiodami šio rajono gatvėmis svajojome kada nors čia apsigyventi. Susilaukę vaikų nusprendėme rasti ramų, tylų rajoną, kuriame mažai imigrantų ir netoli parkas bei mokykla vaikams. Chiswicke ramu, romantiška, daug mažų, specializuotų parduotuvėlių, rajonas atitrūkęs nuo miesto šurmulio, gera grįžti namo.“

Grįžti gyventi į Lietuvą neplanuojantys Šmitai įsitikinę, kad norint turėti jaukius namus ir teigiamą aplinką verta mokėti brangiau. Pašnekovai teigė susiduriantys tik su viena problema – ilgomis kelionėmis į miesto centrą ar pas draugus. Arčiausiai prie jų namų esančioje metro stotyje stoja tik vienos linijos traukiniai, be to, jie gana seni ir važiuoja lėtai. „Ilgainiui įpratome prie kelionių trukmės. Svarbiausia, kad mūsų vaikų mokyklos draugai – geri ir išauklėti, dauguma kaimynų – pagyvenę britai, gyvenantys šiame rajone nuo gimimo. Naktimis niekas netriukšmauja ir nesišlaisto girti gatvėse. Savaitgaliais kartais nuvažiuojame į parką pažiūrėti elnių, tylioje kavinukėje suvalgyti bandelių“, – sakė Agnė Šmitė.

Pašnekovė pridūrė, kad anksčiau su dabartiniu vyru mėgo gyventi bohemiškuose Londono rajonuose, kur nuolat kas nors vyksta, tačiau ilgainiui interesai pasikeitė: „Su draugais nuomojomės butą Camdene, teko glaustis pas pažįstamus dailininkus Brick Lane. Gerą penkmetį ar net daugiau siurbėme į save Londono kultūrą, apie kurią visi tiek daug kalba. Kai nusprendėme likti čia gyventi, supratome, kad šeimai tūsų nereikia.“

„Mažoji Lietuva“ – Becktonas

Apie Londono lietuvių Meka tapusį Becktoną žino turbūt kiekvienas lietuvis, ir kiekvienas turi susidaręs savo nuomonę. Vieni, kartą pabuvoję ir akis į akį susidūrę su už kiekvieno kampo vaikščiojančiais lietuviais, kefyru britų parduotuvėje bei tautine atributika kasdien pasidabinančiais tautiečiais, nenori atgal nė pažiūrėti. Tuo tarpu kiti, kartą atvykę, nebenori gyventi niekur kitur. 

Becktono lietuvių populiacija – įvairaus amžiaus: čia įsikūrę vyresni žmonės su savo vaikais ir anūkais, naujos šeimos ir pašėlti mėgstantis jaunimas. Vasarą šiame rajone kiekvieną savaitgalį gatvės kvepia šašlykais, o kažkur tolumoje skamba Džordanos Butkutės šlageriai. Čia galima sutikti ir retai neišsiblaivančių tautiečių, ir netoliese įsikūrusiame koledže studijuojančių lietuvių bei išsilavinusių, solidžias pareigas užimančių profesionalų.

Vietiniame prekybos centre „Asda“ „Tiesa“ klausinėjo skirtingų lietuvių, kodėl jie gyvena šiame rajone. „Atsikraustėme čia iš Vakarų, nes norėjome, kad vaikus prižiūrėtų lietuvė auklė ir jų klasės draugai būtų iš Lietuvos. Becktonas tam pats tinkamiausias“, – sakė su dukra apsipirkti atėjęs Mantas. 

Tomu ir Džeriu prisistatę nuolat besijuokiantys vaikinai sakė, kad Becktonas gražesnis nei kiti Rytų Londono rajonai, čia nelabai brangi nuoma, šalia jų namų yra sporto salė, kurioje galima išsinuomoti baidarę ir pairkluoti upe. Taip pat vaikinai džiaugėsi savaitgaliais galintys rinktis įvairesnių pramogų: „Lietuvių klubeliai beveik visi aplink, galima autobusu nuvažiuoti. O kai einam į centrą, grįžtame su vienu vieninteliu naktiniu autobusu. Šeštadieniais po nakties mieste labai dažnai norisi stipraus lietuviško maisto ir alaus – iki restorano nueiname per 10 minučių. Tai ko dar norėti?“

Kita pašnekovė pasidalijo savo nemalonia patirtimi apie gyvenimą Becktone: „Rytų Londonas saugumo klausimu – dviprasmiškas. Kai kuriuose rajonuose atrodo pavojinga ir baisu, bet nusikalstamumas ten nedidelis. Mūsų namai – greta didelių stadionų ir žirgyno, aplink gyvena daugiausiai šeimos. Gyvename čia keletą metų, atrodo, rami vieta, tačiau prieš trejus metus kitoje gatvės pusėje, prie vaikų žaidimo aikštelės, anksti ryte rusas nudūrė žmoną, mačiau, kaip ją išvežė. Nukeliavęs į jos namus nudūrė jos motiną, padegė namą ir bandė nusižudyti pats. Tai išskirtinis, plačiai nuskambėjęs nusikaltimas, tokių, esu tikra, pasitaiko visur“, – sakė Elena. Pašnekovė teigė po šio įvykio su vyru svarsčiusi galimybę išsikraustyti į kitą rajoną, tačiau nusprendę, kad panašių įvykių gali pasitaikyti bet kur.

Naudingos nuorodos ieškantiems būsto

Apie Londono rajonų nusikalstamumo lygį galite sužinoti čia: http://maps.met.police.uk/

Visas Londono mokyklas galite rasti čia: http://www.london.gov.uk/webmaps/lsa/

Londono nekilnojamojo turto agentus bei agentūras galite rasti čia: http://www.your-move.co.uk/london/