Apdovanojimai, kuriems iš viso nominuotas 41 kandidatas iš 13 šalių, bus teikiami už Lietuvos eksporto skatinimą, investicijų pritraukimą, tarptautinių naujovių diegimą, jaunimo lyderystės skatinimą, patirties sklaidą, šalies vardo garsinimą bei viso gyvenimo nuopelnus.

Į Vilniuje rengiamas iškilmes atvyks “Food Depot International Inc.” vadovė Angelė Kavakienė (JAV), filmų apie Lietuvos rezistencines kovas režisierius, rašytojas Jonas Ohman (Lietuva) ir kiti lietuviškų šaknų turintys profesionalai iš Kinijos, JAV, D. Britanijos. Renginyje, kurį nuo 16 val. tiesiogiai transliuos LRT televizija bei naujienų portalas DELFI, dalyvaus ir laureatus apdovanos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Renginio metu pasirodys akordeonistas Martynas Levickis. Šiuo metu D. Britanijoje gyvenantis jaunasis muzikantas taip pat nominuotas „Pasaulio lietuvio 2013“ kategorijoje. Primename, kad už kandidatus balsavo ir šios kategorijos laimėtoją rinko DELFI skaitytojai.

„Džiaugiamės tokia gausa pavyzdžių, kuomet emigravę lietuviai ar išeivių vaikai nepamiršta savo šaknų ir įvairiais būdais prisideda prie Lietuvos pozicijų stiprinimo ir žinomumo pasaulyje. Mes skatiname ryšius tarp užsienio lietuvių profesionalų bei Lietuvos verslininkų, mokslininkų ir kitų sričių atstovų. Šiuo renginiu siekiame įvertinti lietuvių diasporos pasiekimus, stiprinti šiuos ryšius ir skatinti naujas tarptautines iniciatyvas“, – sako renginį inicijuojančios organizacijos „Globalios Lietuvos lyderiai“ (GLL) vadovė Kotryna Stankutė-Jaščemskienė.

„Globalios Lietuvos apdovanojimuose“ lankysis Kingsley Aikins, „Diaspora Matters“ organizacijos prezidentas, gerai žinomas diasporos integravimo strategijų ir profesinių tinklų mezgimo ekspertas, konsultavęs Airijos ir kitų valstybių atstovus diasporos potencialo panaudojimo gimtosios šalies augimui klausimais.

K. Aikins veikla paremta tikėjimu, kad sumaniai bendraujant su visų kartų išeivija, protų nutekėjimas tampa protų mainais ir atradimais. Anot eksperto, emigrantai tampa kritiškai svarbiu šaltiniu pasaulinėje „protų kovoje“, suteikiantys konkurencinį pranašumą šalims, žinančioms kaip išlaikyti ryšį ir įtraukti diasporą į šalies gerovės kūrimą.

Apdovanojimus antrus metus inicijuoja lietuvių profesionalų diasporos tinklas „Globalios Lietuvos leaderiai“ kartu su LR Užsienio reikalų ministerija, VšĮ „Versli Lietuva“ bei telekomunikacijų bendrove TEO LT. GLL tinklo tikslas – įvairių projektų pagalba įtraukti užsienyje gyvenančius profesionalus bei panaudoti jų sukauptą patirtį, kontaktus ir žinias Lietuvos tarptautiškumo stiprinimui.