Per pirmuosius šios programos metus buvo padėti pamatai naudingiems lietuvių diasporos ir šalies verslininkų partnerystės ryšiams. Dalis programoje dayvaujančių užsienio lietuvių už patirties dalijimąsi nominuoti „Globalios Lietuvos apdovanojimams 2013“, kurių laureatai paaiškės sausio 3 d. ceremonijos metu.

Verta išnaudoti kontaktus

„Skirtingose pasaulio dalyse gyvenantys žmonės yra globalios rinkos dalyviai, turintys neįtikėtinos vertės kontaktų, kuriuos galima sėkmingai išnaudoti Lietuvos verslo plėtrai“, – teigia Kotryna Stankutė-Jaščemskienė, organizacijos „Globalios Lietuvos lyderiai“ (GLL) vadovė.

Anot atstovės, programos „GLL patarėjai verslui“ tikslas – sudaryti sąlygas augti norinčioms Lietuvos įmonėms gauti strategines konsultacijas iš užsienyje gyvenančių ir dirbančių įvairių verslo sričių profesionalų lietuvių. Programa suteikia Lietuvos verslininkams unikalią galimybę gauti vertingų konsultacijų ir kontaktų iš tarptautinio lygio ekspertų, o eksportuoti siekiančioms įmonėms – žinių apie galimybes tikslinėse rinkose.

Šiemet „pilotine“ tapusi programa sulaukė didelio Lietuvos įmonių susidomėjimo, todėl ją planuojama tęsti ir kitais metais. „Jaučiame poreikį plėsti patarėjų verslui tinklą, ypač tų, kurie gyvena Skandinavijos, Azijos šalyse ir išmano tenykščias verslo taisykles, kultūrą, komunikacijos ir rinkos subtilybes“, – pasakoja p. Stankutė-Jaščemskienė.

Programai užsiregistravo daugiau kaip 50 patarėjų ir per 60 lietuvių įmonių. Tarpininkaujant „Globalios Lietuvos lyderiams“, šiemet sudaryta 11 partnerysčių, jų skaičių tikimasi ženkliai padidinti kitais metais.

Tarp mentorių – Kinijoje gyvenantis lietuvių kilmės Johnas Mackas, „CIE Automotive China“ vadovas, ne kartą Lietuvoje konsultavęs "Baltic automotive components cluster" priklausančias įmones automobilių verslo ir valdymo strategijos klausimais.

Angela Sinickas, Amerikos lietuvė, komunikacijos ekspertė, gausybės publikacijų ir pranešimų komunikacijos efektyvumo strategijų tema autorė, Lietuvoje šiuo metu konsultuoja ryšių su visuomene bendrovę „Nova Media“.

Apdovanos prisidėjusius prie verslo plėtros

Kitą savaitę vyksiančiuose „Globalios Lietuvos apdovanojimuose 2013“ už patirties dalijimąsi su Lietuvos verslu nominuoti keturi mentorystės programoje dayvaujantys užsienio lietuviai. Šiemet nominacijos skiriamos už konkrečius darbus bei pastangas tokiose srityse kaip Lietuvos eksporto skatinimas, investicijų pritraukimas, inovacijų sklaida bei Lietuvos vardo garsinimas. Apdovanojimų tikslas – įvertinti įvairiose srityse daug pasiekusius asmenis, savo pastangomis prisidėjusius kuriant globalias galimybes Lietuvai.

„Šių žmonių pastangos ir jų sėkmės istorijos įrodo, kokia reikšminga šalies plėtrai yra lietuvių diaspora“, – teigia p. Stankutė-Jaščemskienė.

„Globalios Lietuvos apdovanojimų 2013“ ceremonija vyks sausio 3 d. Prezidentūroje ir bus transliuojama gyvai per LRT Kultūra, LRT Lituanica bei naujienų portalą DELFI.

„Globalios Lietuvos apdovanojimai 2013“/Už patirties sklaidą nominuoti

Ignas Budvytis
Nominuotas už lietuvių pajėgas Lietuvoje, JK ir JAV vienijančių konferencijų organizavimą ir už žinių bei patirties mainų skatinimą. Kembridžo universiteto doktorantas, verslininkas. Ryšius su Lietuva palaiko organizuodamas konferencijas – Cambridge Baltic Conference, Silicon Comes to Baltic. Šiuo metu gyvena Didžiojoje Britanijoje. Programos „Patarėjai verslui“ dalyvis.

Daiva Naravaitė
Nominuota už aktyvią paramą jaunoms bendrovėms, surandant joms tinkamas finansavimo, tiekimo ar prekybos galimybes. Alpina Search Inc. Įkūrėja. Šiuo metu gyvena Didžiojoje Britanijoje.

John Mack
Nominuotas už aktyvų dalinimąsi patirtimi, žiniomis ir nuoširdžią paramą Lietuvos automobilių detalių gamintojams. „CIE Automotive China“ vadovas. Pastaruosius septynerius metus gyvena Kinijoje. Programos „Patarėjai verslui“ dalyvis.

Angela Sinickas
Nominuota už aktyvią paramą Lietuvos verslams siekiantiems įsitvirtinti JAV bei profesinius patarimus komunikacijos bendrovėms. „Sinickas Communications Inc.“ prezidentė. Šiuo metu gyvena JAV. Programos „Patarėjai verslui“ dalyvė.

Joseph Press
Nominuotas už glaudžius ryšius su Lietuvos medikais, jų stažuočių Izraelyje organizavimą ir bendradarbiavimą su Lietuvos gydymo įstaigomis. Už pagalbą sergantiems vaikams iš Lietuvos. „Schneider“ vaikų medicinos centro direktorius. Šiuo metu gyvena Izraelyje.

Egle Garrick
Nominuota už visapusiškas konsultacijas miestų plėtros klausimais Lietuvos verslo ir politikos struktūroms. Buvusi Sidnėjaus uosto administracijos vadovė. Šiuo metu gyvena Australijoje. Programos „Patarėjai verslui“ dalyvė.