tą profesionalų tinklas „GLL | Global Lithuanian Leaders“ ir naujienų portalas DELFI skaitytojus kviečia balsuoti ir išrinkti „Pasaulio lietuvį 2013“. Šios nominacijos tikslas – įvertinti lietuvius, savo talentu ir darbais garsinančius Lietuvos vardą pasaulyje.

Laimėtojas bus iškilmingai pagerbtas sausio 3 d. LR Prezidentūroje įvyksiančiame renginyje „Globalios Lietuvos apdovanojimai 2013”.

Ceremonijos metu taip pat bus paskelbti ir apdovanoti kitų laureatai kitose kategorijose – daug pasiekę tarptautinę patirtį sukaupę lietuviai, savo darbais prisidedantys prie Lietuvos ekonomikos, kultūros, meno, mokslo ir kitų sričių vystymosi. LR Užsienio reikalų ministerija „Už gyvenimo nuopelnus“ apdovanos žinomą tarptautinę Lietuvos asmenybę.

Šventė bus transliuojama gyvai per LRT Kultūra televiziją ir naujienų portalą DELFI.LT. Daugiau apie apdovanojimus www.gllawards.lt

KANDIDATAI

Violeta Urmana, operos solistė (Italija, Vokietija)

Nominuota už Lietuvos vardo garsinimą savo pasaulyje pripažintu talentu ir už tamprius ryšius su Lietuvos muzikų bendruomene.

Pasaulinio garso operos solistė, dainavusi garsiausių pasaulio teatrų scenose– Niujorke, Milane, Miunchene ir kitur. V. Urmana muzikos mokslus pradėjo Lietuvoje, o 1991–1993 m. studijavo Miuncheno aukštojoje muzikos mokykloje, bei lankė operos studiją prie Miuncheno valstybinės operos. 1993 m. pradėjo laisvai samdomos dainininkės karjerą Vokietijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje. 2001 m. pavasarį debiutavo Niujorko koncertų salėje „Carnegie Hall“ ir „Metropolitan Opera“ teatre. Violetos Urmanos ir Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertu Briuselyje buvo pažymėtas Lietuvos pirmininkavimas ES Tarybai. Tai– svarbiausias Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai kultūrinės programos Belgijoje renginys.

Martynas Levickis, akordeonistas (Jungtinė Karalystė)

Nominuotas už apdovanojimus tarptautiniuose muzikos konkursuose, kuriuos Martynas susižeria už naujai ekspresyvų klasikinių ir modernių muzikos kūrinių atlikimą akordeonu.

Jauno 23 m. akordeonisto, baigusio Londono karališkąją muzikos akademiją, gastrolių sąrašas driekiasi nuo Berlyno ir Londono iki Jungtinių Valstijų, Japonijos ir Korėjos. M. Levickis groti pradėjo būdamas vos trejų, tačiau rimtai mokytis muzikos ėmėsi būdamas aštuonerių. Baigė Šiaulių Sauliaus Sondeckio konservatoriją, o vėliau studijuoti išvyko į Jungtinę Karalystę Londono Karališkojoje muzikos akademijoje. 2009 m. Martynas triumfavo „Amerikos akordeonistų asociacijos“ konkurse Memfyje (JAV), o kitais metais pelnė pasaulio čempiono vardą klavišinio akordeono kategorijoje „Coupe Mondiale 2010“.

Viktoras Jucikas ir Rytis Vitkauskas, Yplan įkūrėjai (Jungtinė Karalystė)

Nominuoti už Lietuvos vardo garsinimą, Londone ir jau Niujorke žinomi kaip itin išpopuliarėjusios išmaniųjų telefonų aplikacijos "Yplan" kūrėjai iš Lietuvos.

Ryčio Vitkausko ir Viktoro Juciko sukurta programėlė „Yplan“ Londone debiutavo 2012 metų lapkritį. Lietuvių sukurto verslo idėja: galimybė per programėlę išmaniajame telefone su kreditine kortele įsigyti paskutinės minutės bilietus į įvairiausius renginius. Atsidarius programėlę telefono ekrane pasirodo 6–10 paskutinės minutės pasiūlymai į vakare vykstančius renginius ir pigesnius bilietus galima įsigyti tik keliais paspaudimais. Lietuviai planuoja savo paslaugas teikti ir kitoje Atlanto pusėje – „Yplan“ jau sulaukė 12 mln. dolerių investicijos, kuri padės išplėsti programėlės funkcionalumą Niujorke. Kol kas programėlė veikia Londone ir jau spėjo užkariauti 10 proc. Londono gyventojų telefonų.

Icchokas Meras, rašytojas (Izraelis)

Nominuotas už tarptautiniu mastu pripažintą rašytojo kūrybą bei Lietuvos diplomatinių santykių su Izraeliu užmezgimą ir plėtojimą.

Literatūrinėje erdvėje I. Meras debiutavo 1960 m. autobiografinių apsakymų rinkiniu „Geltonas lopas“. Išleido keliolika apsakymų rinkinių ir romanų, parašė kino scenarijų, pagal kuriuos Lietuvoje pastatyti trys filmai. Daugumos I. Mero Lietuvoje rašytų knygų tematika remiasi žydų išgyvenimais vokiečių okupacijos metu. Rašytojo kūryba yra sulaukusi itin plataus tarptautinio pripažinimo, jo romanai daug kartų sulaukė įvairių apdovanojimų, išversti į daugelį užsienio kalbų. 2011 m. I. Meras buvo įvertintas Lietuvos Nacionaline kultūros premija. Atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę I. Meras aktyviai darbavosi užmezgant Lietuvos diplomatinius santykius su Izraeliu. Iki Lietuvos ambasados įsteigimo Izraelyje rūpinosi įvairiapusiu Lietuvos atstovavimu Izraelyje. Nors jau daugelį metų gyvena išeivijoje I. Meras rašė ir teberašo tik lietuviškai.

Marius Markevičius, režisierius (JAV)

Nominuotas už JAV ir pasaulį apkeliavusio filmo "Kita svajonių komanda" pastatymą, kuriuo pasakoja apie pirmosios Lietuvos rinktinės olimpines pergales 1992 metais ir jų reikšmę nepriklausomos Lietuvos dvasiai stiprinti.

Kalifornijos universiteto (UCLA) Teatro mokyklos, Kino ir televizijos prodiusavimo programos magistrantas, verslo mokyklos „Berkeley's Haas“ verslo vadybos bakalauras. M. Markevičius prodiusavo septynis filmus, taip pat kuria scenarijus. Lietuvoje pristatytas jo filmas „Kita svajonių komanda“ pasakoja apie Lietuvos kelią siekiant Nepriklausomybės bei krepšinio, kaip šio reiškinio, indėlį. Filmo ašis– 1992 m. Barselonos olimpiada, kurioje Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pirmą kartą žaidė kaip Nepriklausomos šalies komanda ir iškovojo bronzos medalius.

Julija Šukys, rašytoja (Kanada)

Nominuota už Lietuvos vardo garsinimą knygomis apie Letuvos žydų istoriją. “Epistolophilia” 2013 metais buvo apdovanotas "Helen and Stan Vine Canadian Jewish Book Award for Holocaust Literature".

2001 m. J. Šukys Toronto universitete apsigynė daktaro disertaciją ir šiuo metu dėsto kūrybinį rašymą Misūrio– Kolumbijos universitete. 2007 m. išleido savo pirmąją knygą „Silence Is Death: The Life and Work of Tahar Djaout“ apie teroristų nušautą alžyrietį poetą Tahar Djaout. 2012 m. skaitytojus pasiekė antroji rašytojos knyga „Epistolophilia: Writing the Life of Ona Šimaitė“, sulaukusi tarptautinio pripažinimo ir apdovanota Kanados holokausto literatūros prizu „Helen and Stan Vine Canadian Jewish Book Award for Holocaust Literature“. „Epistolofilijoje“ J.Šukys skaitytojams pateikia Onos Šimaitės (1894- 1970), laiškus ir dienoraščius– „jos gyvenimo tekstus“. Knygoje atskleidžiama didvyriška Vilniaus Universiteto bibliotekininkės O. Šimaitės gyvenimo istorija– pasinaudodama savo tarnyba ji Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjo žydus Vilniaus gete.

Laimonas Briedis, rašytojas, istorikas (Kanada)

Nominuotas už Lietuvos vardo garsinimą knygomis apie Vilniaus ir lietuvių istoriją, už tarptautiniu mastu įvertintą knygą anglų kalba “Vilnius City of Strangers”.

Dr. Laimonas Briedis gimė ir užaugo Vilniuje, tačiau siekdamas mokslų išvyko į Kanadą, kur apsigynė daktaro disertaciją Britų Kolumbijos universitete bei dirbo Toronto universitete. Šiuo metu jis yra VU Filologijos fakulteto A. J. Greimo semiotikos ir literatūros teorijos centro vyresnysis mokslo darbuotojas. 2011 m. L. Briedis įsiveržė į Lietuvos mokslinį ir kultūrinį pasaulį su įdomia ir provokuojančia knyga apie pagrindinį šalies miestą „Vilnius– savas ir svetimas“ („Vilnius City of Strangers“). Knygoje Vilniaus istoriją pasakoja klajūnai– keliautojai, kurie užklydo į miestą savo gyvenimo kelionių metu. Panaudodamas kitataučių balsus, L. Briedis iškelia Vilnių iš tradicinio nacionalinės istorijos konteksto ir perneša prie Europos širdies. Taip pat ir anglų kalba išleista knyga sulaukė tarptautinio pripažinimo– palankiai įvertinta „The Economist“ ir kitų gerbiamų leidinių.

Ernestas Zacharevičius, gatvės menininkas (Malaizija)

Nominuotas už Lietuvos vardo garsinimą žmonių mėgstamais interaktyviais tapybos darbais įvarių pasaulio miestų gatvėse. Lietuvis dažnai vadinamas naujuoju Banksy, jo darbais dalijasi garsūs tinklaraščiai.
Jaunas 25 metų menininkas, baigęs Londono Middlesex universitetą, išgarsėjo interaktyviais tapybos darbais Malaizijos gatvėse. Pirmasis kūrinys, atkreipęs visų dėmesį, buvo kūrinys, vaizduojantis du vaikus, nutrūktgalviškai važiuojančius dviračiu. Būtent tai ir vėliau sekęs „The Wall Street Journal“ straipsnis akimirksniu išgarsino jaunąjį menininką, festivalyje „Georgetown festival 2012“ pristačiusį savo projektą „Atspindint Džordžtauną“. Lietuvis buvo vadinamas naujuoju Banksy, jo darbais dalijosi meno garsūs tinklaraščiai „Fubiz“, „This is Colossal“, „iGnant“, „Street Art Utopia“, „Demilked“ ir daug kitų. Nuo 2009-ųjų Malaizijoje gyvenantis menininkas Džordžtaune atidarė menų centrą vaikams.

Balsavimas vyksta iki gruodžio 9 d.

KANDIDATAI TAPTI „PASAULIO LIETUVIU 2013“ / PRETENDUOJA TAPTI

">