Kaip rašo „The Jerusalem Post“, spausdamas tiek respublikonus, tiek ir demokratus svarstyti šį klausimą prioriteto tvarka, Žydų socialinio teisingumo apskritasis stalas primena Kongreso nariams apie moralinę pareigą keisti netinkamą sistemą bei tai, kad jų seneliai taip pat buvo imigrantai.

Kaip teigia ši organizacija, žydų kilmės kongreso nario E. Cantoro senelė į JAV imigravo iš Lietuvos 1907 m.

„Ji gyveno su savo broliu, kuris prekiavo galanterija, bei dar trimis seserimis. 1920 m. E. Cantoro senelė buvo viena iš keturiolikos asmenų, gyvenusių po vienu stogu Edžkombo apygardoje, Šiaurės Karolinoje, vėliau ji persikėlė į Baltimorę.“

Imigracijos reforma norima numatyti sistemą, kuri nelegaliems imigrantams suteiktų galimybę pretenduoti į JAV pilietybę, padidintų vizų skaičių kvalifikuotiems darbuotojams ir pan.

Daugybę kartų nuo šių metų vasaros E. Cantoras viešai tvirtino, kad Atstovų rūmai nepalaikys Senato parengto įstatymų projekto, tačiau imsis mažesnių savų įstatymų projektų dėl pasienio apsaugos. Šis klausimas susijęs su imigracijos politika bei kelia daugiausiai susirūpinimo respublikonams.

E. Cantoras pripažįsta esąs migrantų vaikas, tačiau jo šeimos biografijoje Lietuva nėra minima.

„Mano šeimos istorija, kaip ir daugelio kitų, prasidėjo, kai seneliai bėgo nuo žydų persekiojimo Rusijoje ir atvyko į Ameriką“, - pasakojo jis.

Žydų socialinio teisingumo apskritasis stalas, jungiantis 26 nevyriausybines organizacijas, taip pat pritaria demokratams, kurie jau išreiškė palaikymą imigracijos reformai, tačiau jie neturi galių inicijuoti balsavimą, nes sudaro Atstovų rūmų mažumą.

„Mano seneliai imigravo į šią šalį, ieškodami laisvės ir didesnių galimybių“, - pasakojo Demokratų nacionalinio komiteto pirmininkė Debbie Wasserman Schultz. „Esu įsitikinusi, kad šie reikšmingi principai vis dar gyvuoja šiandien, o tai tampa priežastimi daugybei imigrantų atvykti į šią didžią šalį.“

Daugumai Atstovų rūmų demokratų nereikia įtikinėjimų, kad Kongresas turėtų priimti sprendimą dėl imigracijos reformos iki šių metų pabaigos. Praėjusią savaitę, kreipdamasis iš Baltųjų rūmų šiuo klausimu, JAV prezidentas Barackas Obama paragino balsuoti dėl šios reformos įstatymo projekto, kurį abejoms partijoms palaikant pateikė Senatas.

„Šalyje vienuolika milijonų asmenų, kurie čia yra nelegaliai, todėl nelogiška, jog nėra jokio būdo šiems asmenims „išeiti į dienos šviesą“, kuris būtų paremtas įstatymais, kad jie įvykdytų savo pareigas, o jų šeimoms būtų leista judėti į priekį“, - pareiškė B. Obama. „Tai nėra protinga. Tai nėra sąžininga. Tai neturi prasmės.“