„Esame darbštūs, užsispyrę, nebijome iššūkių, o tai padeda įsitvirtinti bet kur ir pelnyti pripažinimą bei pasitikėjimą“, – sakė iš Marijampolės kilęs 36-erių Tomas Krunkaitis, jau kurį laiką gyvenantis JAV ir ten plėtojantis nuosavą veiklą.

Kelias į verslo pasaulį

Jaunas vyras kaip niekas kitas žino, kad finansinė ir materialinė gerovė, aplinkinių pagarba, žiniasklaidos dėmesys nėra nepasiekiami dalykai.

„Viskas prasideda nuo noro. Noro ne tik keistis pačiam, bet ir keisti savo ir kitų aplinką, noro judėti pirmyn“, – sakė verslininkas, už Atlanto įkūręs pelningą statybų bendrovę „Euro Design Remodel“.

Tomas Krunkaitis, M. Kubilinsko nuotr.
Tomo istorija dar sykį patvirtina, kad darbštumu ir meistriškumu įmanoma pasiekti bemaž viską. Daugiavaikėje šeimoje augęs būsimas verslininkas nuo mažens žinojo, kad negali per daug tikėtis iš tėvų. Juk be jo Krunkaičiai augino dar penkias atžalas.

Pašnekovas prasitarė, kad norėdamas padėti tėvams ir turėti šiek tiek savų pinigų jau mokykloje daug ir sunkiai dirbo. Tačiau, pasak Amerikoje gyvenančio verslininko, tai darė su malonumu, nes traukte traukė mintis tapti versliam ir savarankiškam.

Atsakingas požiūris į gyvenimą pravertė persikėlus gyventi už Atlanto. Neretai svajonių šalimi vadinama Amerika T. Krunkaitis susižavėjo dar studijų laikais, kai lankė čia įsikūrusius giminaičius.

Baigęs inžinerijos studijas Kauno technologijos universitete Tomas nusprendė išmėginti laimę būtent šioje šalyje. Pradžioje jis įsidarbino paprastu darbininku vienoje statybų bendrovėje.

Pasak verslininko, tokį sprendimą lėmė du dalykai. „Visų pirma vos atvykęs į JAV negalėjau pasigirti nei darbo patirtimi, nei ypatingomis kalbos žiniomis. Susirasti darbą pagal specialybę buvo be galo sunku, todėl greitai atsisakiau šios minties.

Be to, patiko statybų sritis, kuria susidomėjau dar Lietuvoje. Nutariau išbandyti jėgas būtent statybų versle, juolab kad Amerikoje ši sritis yra paklausi ir siūlo didžiules galimybes“, – pasakojo T. Krunkaitis.

Verslininko teigimu, sprendimas pradėti kelią verslo pasaulyje nuo paprasto darbininko pareigų ilgainiui pasiteisino.

„Norint plėtoti aukščiausius kokybės standartus atitinkantį statybų verslą būtina išmanyti pačius paprasčiausius dalykus. Be pagrindinių, bazinių žinių kalbėti ne tik apie sėkmę, bet ir iš viso apie normalią veiklą būtų be galo sunku“, – mintimis apie verslo pradžią dalijosi pašnekovas.

Kruopštaus, pareigingo ir atsakingo lietuvio darbas neliko nepastebėtas. Klientai teigiamai įvertino jo nusistatymą siekti aukščiausios kokybės. Tai Tomą pastūmėjo nuosavo verslo link.

Taip 2003 metais atsirado „Euro Design Remodel“. Maža statybų paslaugas teikianti įmonė per dešimtmetį tapo pelninga bendrove, turinčia keliasdešimties žmonių kolektyvą ir galinčia pasigirti būriu klientų.

Nors konkurencija JAV statybų sektoriuje milžiniška ir įsitvirtinti naujai įmonei sunku, T. Krunkaičio veikla yra geras pavyzdys, kad kryptingas darbas duoda puikių vaisių.

Dėmesys kokybei ir orientavimasis į klientą, kuris visada teisus, – tai kertiniai akmenys, ant kurių pastatytas nuolat augantis lietuvio verslas.

Iš pradžių dirbo iš namų

Paklaustas, ar pradėti nuosavą veiklą svetimoje šalyje buvo sunku, vyras tvirtino, kad sąlygos plėtoti smulkųjį verslą JAV yra palankios.

„Amerikoje, smulkusis verslas yra skatinamas vyriausybės. Įmonei įregistruoti prireikė šimto JAV dolerių ir užpildyti kelias paprastas formas. Dokumentus sutvarkėme greitai ir sklandžiai. Per porą dienų viskas buvo atlikta, galėjome pradėti normalų darbą“, – veiklos įforminimo procedūras prisiminė pašnekovas.

Verslininkas džiaugiasi, kad Amerikoje sudarytos itin palankios sąlygos verslui.

Pasak T. Krunkaičio, ryžtis steigti įmonę JAV tikrai verta. Žinoma, prieš tai reikia atlikti nemažai namų darbų: parengti gerą verslo planą, ištirti rinką, neretai susirasti vietos partnerį.

Pašnekovo teigimu, verslui pradėti nereikėjo nei didelių investicijų, nei išvaizdaus biuro. „Pradžioje dirbau iš namų ir to visai pakako. Žinoma, reikėjo pinigų reklamai, įrankiams ir transporto priemonėms įsigyti, įvairiems draudimams ir licencijoms gauti, bet tai buvo palyginti nedidelės sumos“, – atviravo verslininko duoną svetur ragaujantis marijampolietis.

Šiuo metu įmonėje „Euro Design Remodel“ dirba 30 žmonių kolektyvas. Dauguma jų yra atvykėliai iš įvairių šalių, čia pluša ir šeši lietuviai.
Nors T. Krunkaitis nepastebi didelių skirtumų tarp vietos ir kitų šalių verslininkų, atvykusių plėtoti veiklos į JAV, labiausiai išsiskiria paprastų darbininkų požiūris.

„Šiuo atžvilgiu atvykėliai verti didžiausių pagyrų, nes kiekviename žingsnyje stengiasi kuo geriau atlikti patikėtą darbą ir įgyti vadovo, klientų pasitikėjimą. Žinoma, taip jie tikisi susikurti gerovę ir sau.

To paties nepasakyčiau apie amerikiečius – jie neretai būna tingūs, neatsakingi, nepunktualūs ir visiškai nesiorientuoja į kokybę“, – teigė verslininkas ir pridūrė, kad amerikiečių įmonių vadovai noriai priima į darbą užsieniečius, nes „geriau prarasti pinigus negu klientų pasitikėjimą“.

T. Krunkaitis įsitikinęs, kad Amerika daugeliui tebėra begalinių svajonių šalis, kurioje pinigai guli ant šaligatvio. Tačiau, pasak verslaus vyro, norint pajusti nuosavo verslo skonį visai nebūtina keltis už Atlanto.

„Neribotos galimybės atsiveria tiems, kurie nebijo ilgo, varginančio darbo, kurie pasirengę paaukoti asmeninį gyvenimą ir poilsį, kurie nepalūžta ištikus pirmai nesėkmei, – sakė verslininkas. – Viena pagrindinių pradedančiųjų verslininkų taisyklių – niekada nenuleisti rankų. Juk anksčiau ar vėliau pasiseks. Tad aukščiau galvas ir nesustokite kelio viduryje. Sėkmės!“

Faktai

„Euro Design Remodel“ įkurta 2003 m.
Dešimt metų įdirbio leido įmonei tapti pelningai
Darbuotojų daugiau nei 20

Naujame „bzn start" liepos mėnesio verslo žurnalo numeryje ieškokite įdomių ir naudingų istorijų: VERSLO ISTORIJA apie nuosavo verslo pradžią, verslo subtilybes su žemės ūkio technikos lyderiaujančia įmone, kurią įkūrė Pranas Dailidė. Numeryje apžvelgiamos verslo galimybės Austrijoje, nuo mokesčių iki verslo kultūros aspektų, žurnalistinis tyrimas, kuriame susipažinsite su atlikta apklausa „Kokią įtaką verslo pradžiai turi amžius?“. Taip pat skaitykite apie startuolį „Whemsey”, kurį sumanė Martynas Kairys. Jo sugalvotas įrankis padeda norintiems tobulėti ir gyventi kokybiškiau. Taip pat sužinosite apie valstybės teikiamą paramą verslui, naujausias finansines priemones, atsiskaitymų verslo sąlygas ir kitą naudingą informaciją.