Jungtinė Karalystė yra tikrai didelė šalis, todėl prieš pradedant galvoti, kur verta vykti, reiktų išsirinkti regioną. Visoje Jungtinėje Karalystėje labiausiai lankomos Škotijos ir Velso vietovės, pasižyminčios gražiais kraštovaizdžiais. Taip pat dauguma turistų neaplenkia ežerų krašto „Lake district“ ar gražiausių pajūrio kurortų Kornvalyje.

Poilsio kaina Velse

Redakcija pabandė suskaičiuoti, kiek 4 asmenų šeimai kainuotų savaitė „ekonominės klasės“ atostogų, apsistoti pasirinkus vieną iš kempingų arba svečių namus Velse prie garsiojo Snoudonijos nacionalinio parko. Tai vieni iš aukščiausių kalnų šalyje, kuriuos turėtų pamatyti kiekvienas, gyvenantis Didžiojoje Britanijoje.

Pirmiausia reiktų apsvarstyti galimybes, kaip patogiausia nuvykti iki kelionės tikslo. Jei keliauja daugiau nei du asmenys, pigiausia ir patogiausia bus kelionė automobiliu, nes traukinio bilietui į abi puses vienas žmogus iš Londono sumokės apie 80 svarų (maršrutas Londonas–Porthmadogas).

Tiesa, pigių autobusų kompanija „Megabus“ dažnai siūlo labai pigius bilietus (nuo 1 svaro) į didžiuosius Didžiosios Britanijos miestus. Tačiau nereiktų pamiršti, kad keliaujant viešuoju transportu teks papildomai primokėti ir už vietines keliones. Juk reikės pasiekti pasirinktus svečių namus ar kempingą, o vietinių autobusų grafikai, ypač savaitgaliais, į atokesnes vietoves tikrai nėra patogūs.
Kelionė į Snoudonijos nacionalinį parką traukiniu trunka apie šešias valandas. Keliaudami automobiliu greitųjų traukinių nepralenksite ir, geriausiu atveju, kelyje sutaupysite valandą, tačiau pinigėlių kurui išleisite kur kas mažiau – tokia kelionė į abi puses iš Londono atsieis apie 120 svarų.

Dar prieš vykstant į Snoudonijos nacionalinį parką verta pasidomėti nakvynės vietomis, nes vasarą šiame regione turistų gausu, ir gauti nakvynę už optimalią kainą nėra paprasta. Vienas iš optimaliausių variantų norint pasimėgauti grynu oru ir pakeisti aplinką būtų apsistoti kempinguose, kur rasite ir visus patogumus: karštą dušą, elektrą, geriamąjį vandenį ir t. t., todėl čia nebus keblumų apsistoti ir su mažamečiais vaikais. Savaitė kempinge keturiems asmenims atsieis apie pusantro ar du šimtus svarų. Tuo tarpu norintys apsistoti svečių namuose už vieną nakvynę keturiems asmenims sumokės nuo 80 svarų.

Ainė Kuzmickaitė pasakojo, kad Snoudonijos nacionalinį parką aplankė šių metų gegužę. Ji su studijų draugais apsistojo kempinge trim paroms netoliese Snoudono kalno. Mergina sakė nesigailėjusi, jog pasirinko kempingą, o ne svečių namus, nes kelionės biudžetas nuo to gerokai išaugtų. Tačiau ji pripažino, kad Velsui verta skirti daugiau laiko, nes kelionė tolima ir brangi. Jos trijų dienų kelionės biudžetas siekė beveik 200 svarų. Traukinio bilietas iš Londono jai atsiėjo apie 80 svarų, vietinis transportas dar 15 svarų, nakvynė kempinge – 45 svarus. Likę pinigai išleisti maistui ir apsilankymui mokamuose muziejuose. Visgi Ainė tvirtino, kad viešnagė Velse buvo lyg apsilankymas visai kitoje šalyje, tad atitrūkti nuo Anglijos kasdienybės užteko ir trijų dienų.

Ekonomiškoms šeimos atostogoms Velsas gali pasiūlyti ne tik pasivaikščiojimus ar pasivažinėjimus dviračiu po gražias kalnuotas vietoves, bet ir gausybę paplūdimių. Norintiems sutaupyti ypač rekomenduojami Gowerio paplūdimiai, esantys pietvakariniame Velse. Šeimos juos mėgsta dėl švaros ir smėlio, kurio Didžiosios Britanijos paplūdimiuose ne taip jau dažnai pamatysi. Apsistoti šių apylinkių kempinguose ar apartamentuose taip pat nėra taip brangu kaip populiariuose Kornvalio paplūdimiuose.

Angliško pajūrio malonumai

Nemažai žmonių, gyvenančių Anglijos rytuose ir pačiame Londone, pasimėgauti pajūriu traukia į pietinės dalies regionus – Devoną ir Dorsetą. Tiesa, per ilguosius šventinius savaitgalius arba ypač geru oru, kurio pasitaiko vos kelis kartus per vasarą, populiariausius šių regionų kurortus, pavyzdžiui, Bournemoutho, geriau aplenkti, nes pailsėti ekonomiškai gali nepavykti. Tuo metu net ir kempingai būna perpildyti.

Šarūnė ir Vilmantas, Anglijoje gyvenantys jau trečius metus, pasakoja mėgstantys savaitgaliais aplankyti įdomesnes vietas. Jie iki šiol gerai prisimena išvyką į Dorsetą ir Devoną per ilgąjį šventinį savaitgalį prieš dvejus metus. Pora pasakoja kempingo pradėjusi ieškoti likus kelioms dienoms, tačiau apskambinus net dvi dešimtis kempingų, vietų rasti nepavyko. Galų gale jie rado nakvynę viename didesnių parkų, tačiau poilsis čia nebuvo malonus, nes buvo ypač daug žmonių ir triukšmo.

Anglijos pietuose turistai būtinai važiuoja aplankyti „Durdle Door“ uolos, todėl nenustebkite, kad ir lietuvių kalbą čia išgirsite ypač dažnai. Netoliese taip pat yra vertos dėmesio „Heaven Devon Cliffs“ uolos, „Sandy bay“ paplūdimys. Vykdami į šiuos kraštus stenkitės nakvynę suplanuoti kuo anksčiau, tuomet galėsite rasti ir ekonomiškesnių variantų. Žmogui naktis kempinge atsieis nuo 20 svarų, o svečių namuose ar viešbutyje vidutiniškiai nuo 50–60 svarų.

Iš Lietuvos – atostogų į Angliją

Nors Anglijoje emigrantų iš Lietuvos ypač gausu, Lietuvos gyventojai savo atostogoms taip pat renkasi šią šalį. Vidutiniškai 8 dienų kelionė autobusu iš Lietuvos į Angliją ir Škotiją, pasinaudojus turizmo agentūros paslaugomis, atsieina apie 1600–2000 litų. Lietuvos turistams, be Londono, siūloma pamatyti Vindzoro rūmus, Oksfordą, V. Šekspyro gimtinę – Stratfordą prie Avono. Vėliau lankomas Jorkas ir Škotijos sostinė Edinburgas.

Pagal 2013 m. gegužę kelionių organizatoriaus „Go Planet Travel“ užsakymu atliktą Lietuvos gyventojų nuomonės apklausą, kuria siekta išsiaiškinti lietuvių atostogų įpročius, matyti, kad atostogos – neatsiejama absoliučios daugumos lietuvių gyvenimo dalis. 

„Tyrimas rodo, kad lietuviams atostogos labai svarbu, į jas jie žiūri rimtai, ir jiems ne tas pats, kada ir kur vykti. Akivaizdu, kad atostogos – tai tas laikas, kurio lietuviai labai laukia, ir jie nori kuo anksčiau susižinoti viską apie tai, kokios sąlygos jų laukia atostogaujant“, – sako Karolis Urbelionis, kelionių agentūros direktorius.

Atostogoms Lietuvos gyventojai dažniausiai renkasi keliones į užsienį: paskutinį kartą atostogavę būtent užsienyje nurodė 81,4 proc. respondentų, Lietuvoje atostogavę teigė tik 17,5 proc. apklausos dalyvių. Dauguma atostogavusiųjų užsienyje (56,5 proc.) atostogoms pasirinko poilsinę kelionę lėktuvu. Autobusu keliavę teigė vos 6,5 proc. respondentų. Tarp atostogavusių Lietuvoje populiariausias atostogų taškas buvo pajūris – čia atostogavę nurodė 43,6 proc. apklausos dalyvių. Apskritai iš apklausos matyti, kad lietuvius labiausiai domina pažintinės-poilsinės tolimosios kelionės, o tarp populiariausių patenka poilsinės kelionės lėktuvu į užsienio kurortus.

Tuo tarpu Anglijoje neseniai susikūrė lietuviška kelionių agentūra „Sunny Holidays“, kuri žada orientuotis į Anglijoje gyvenančius lietuvius ir kitus atvykėlius iš Rytų Europos šalių.

Pasak agentūros atstovų, atsiradus pigių skrydžių bendrovėms bei esant didelei konkurencijai tarp viešbučių ir kelionių agentūrų, kelionių kainos jau nebėra tokios aukštos, ir daugeliui čia gyvenančių mūsų tautiečių tikrai prieinamos. Bent jau kartą per metus šiek tiek pasitaupius galima savaitę kitą pailsėti Kanarų salose, Maljorkoje, Maltoje, Kipre, Kretoje ar Turkijoje. 

Vidutiniškai dviem žmonėms poilsinė vienos savaitės kelionė į minėtų vietovių pajūrio kurortus su skrydžiu iš Londono, kelione iš oro uosto iki viešbučio ir gyvenimu viešbutyje su visos dienos maitinimu kainuotų nuo 700 svarų. Taigi tokia suma atrodo gerokai mažesnė, palyginus atostogų sąnaudas Jungtinėje Karalystėje, kuri niekada negali pasigirti puikiu oru, tačiau gamtos grožiu gali varžytis su daugeliu šalių.