Lietuviškų šaknų turintys pranešėjai pristatys pasaulio ir Lietuvos makroekonomikos prognozes, atskleis sėkmingos verslo plėtros paslaptis, dalinsis įžvalgomis, kaip pasiekti globalią rinką, kur investuoti.

Forume susirinks lietuvių kilmės verslo lyderiai, kūrėjai, IT, gyvybės mokslų, autopramonės, komunikacijos, architektūros, kūrybinių industrijų, teisinių paslaugų verslų savininkai ir vadovai, investuotojai, galingiausių bankų atstovai, korporacijų ir tarptautinių organizacijų tarnautojai iš JAV, Didžiosios Britanijos, Kinijos, Brazilijos, Rusijos, Estijos, Belgijos, Prancūzijos ir kitų šalių. Renginį globoja prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Į forumą atvyksta Massimilianas Fuksas, garsiausias lietuvių kilmės architektas pasaulyje, lietuvis Johnas Mackas, automobilių gamintojos Kinijoje „CIE Automotive China“ vadovas, Jamesas Oatsas, vienas geriausiu finansų analitikų Vidurio ir Rytų Europoje, Amerikos lietuvė Angela Sinickas, „Sinickas Communications” vadovė, dirbanti su 25 proc. „Forbes“ TOP 100 didžiausių pasaulinių kompanijų ir dar 20 pranešėjų iš viso pasaulio.

„Nors renginio pavadinime akcentuojamas žodis ekonomika, manau, svarbiausia yra žmonės, pasaulio lietuvių ryšių tinklas. Forumas yra puiki erdvė pasvarstyti, ko reikia Lietuvai, kad čia būtų gera gyventi, kad žmonės jaustųsi laimingi, užtikrinti savo ateitimi. Mūsų tikslas – rasti tam sprendimus. Todėl kiekvieno forumo pranešėjo paprašyta iškelti konkrečius tikslus, kaip tai pasiekti“, – sakė dr. Vladas Lašas renginį „Globalūs ekonomikos iššūkiai: Lietuvos atsakas“ pristatančios spaudos konferencijos metu.

Prieš penkerius metus pradėtas organizuoti Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas paskatino susikurti organizaciją „GLL/Global Lithuanian Leaders“, kuri, plėtodama po pasaulį išsibarsčiusių talentų iš Lietuvos tinklą, skatina šalies ekonomikos tarptautinį konkurencingumą.

„Šiemet keliame tikslą įtraukti daugiau nei 200 užsienyje gyvenančių savo srities profesionalų į GLL mentorystės, verslo patarėjų programas. Sėkmės istorijos jau egzistuoja – pradedant pagalba augančioms Lietuvos įmonėms, dalijimusi kontaktais užsienio šalyse, konsultacijomis apie užsienio rinkas baigiant pagalba ir paskaitomis Lietuvos studentams“, – kalbėjo forumo sumanytoja, VšĮ „Global Lithuanian Leaders“ direktorė Dalia Petkevičienė.

Jos pastebėjimu, Lietuva – migruojančių talentų valstybė, kaip Airija, Škotija ar Naujoji Zelandija. „Realybė ta, jog turime daug žmonių, negyvenančių čia, Lietuvoje, bet demonstruojančių globalią lyderystę pasaulyje. Siekiame pasitelkti juos į pagalbą kuriant Lietuvos ekonomiką“, – sakė D. Petkevičienė.

„Šiandien pasaulis tapo labai mažas, vyksta intensyvi protų cirkuliacija ne tik tarp valstybių, bet ir tarp kontinentų. Dėl informacinių technologijų pagalba, masėms prieinamų aviaskrydžių plečiasi keliavimo, bendravimo galimybės. Forumo organizatorių siekis yra išlaikyti ryšį su po pasaulį išsibarsčiusiais lietuviais ir šią globalioje erdvėje cirkuliuojančių protų galią nukreipti Lietuvos labui“, – teigė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus.

Esminis forumo tikslas yra vystyti unikalų dialogą su lietuvių kilmės lyderiais visame pasaulyje, leidžiantį užmegzti vertingų kontaktų ir prisidėti prie šalies tarptautinio konkurencingumo stiprinimo.

„Pats būdamas pasaulio lietuviu, savo pavyzdžiu kviečiu visus išeivius grįžti į Lietuvą, jei ne fiziškai, tai suteikti naudos Lietuvai per investicijas ir verslą. Tačiau Lietuvai būtina parodyti, jog ji nori susigrąžinti protus, jų dėka kurti darbo vietas, kelti ekonomiką. Veiklą vystydamas čia pastebiu, kad Lietuvoje yra daugybė „alkanų“ žmonių, kurie trokšta kurti ir siekti aukštumų“, – kalbėjo verslininkas ir filantropas Antanas Guoga.

PLEF forumas „Globalūs ekonomikos iššūkiai: Lietuvos atsakas“ vyks birželio 3 d. Vilniuje, Parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

Įžanginė PLEF sesija vyks „Forum One“ konferencijoje, birželio 1-2 d. Kaune. PLEF dalyviams bus suteikiama 25 proc. nuolaida įsigyjant bilietą į „Forum One“ konferenciją. Registruotis dalyviai kviečiami tinklapyje www.plef.lt.